Az elektromos járműveké messze a legalacsonyabb ÜHG kibocsátás

A belső égésű motoros és elektromos személygépkocsik életciklus-alapú üvegházhatásúgáz-kibocsátásának globális összehasonlítása.

Az elektromos járműveké messze a legalacsonyabb ÜHG kibocsátásJármű karosszériák a Zeekr Co. gyártóüzem gyártósorán, a Zhejiang Geely Holding Group Co. elektromos autó egységének, a kínai Zhejiang tartományban, Ningbóban, 2021. április 14-én, szerdán.
Fotós: Sz: Gilles Sabrie/Bloomberg via Getty Images

2021. július 20-án publikálták azt a kutatást, amelyet a Volkswagen dízelbotrányát is felfedő Nemzetközi Tiszta Közlekedési Tanács (ICCT) készített. A szervezet célja az volt, hogy választ adjanak: vajon valóban jobb-e a Földnek egy elektromos jármű, ha figyelembe vesszük az akkumulátor gyártásának környezeti hatását vagy azt, hogy sok országban környezetszennyező módon állítják elő az elektromos áramot.

A válasz egyértelmű: egy elektromos autóval mindenképp jobban járunk.

Ez a széles körű életciklus-értékelés (LCA) a személygépkocsik, köztük a terepjárók üvegházhatású gázkibocsátását vizsgálja. Az elemzés külön-külön és mélyrehatóan készült Európa, az Egyesült Államok, Kína és India esetében, és megragadja az e piacok közötti különbségeket, amelyeken a globális új személygépkocsi-eladások mintegy 70%-a történik. Az elemzés figyelembe veszi a járművek és az üzemanyagok életciklusának minden egyes szakaszához – a nyersanyagok kitermelésétől és feldolgozásától a finomításon és gyártáson át az üzemeltetésig és az esetleges újrahasznosításig vagy ártalmatlanításig – köthető jelenlegi és várható jövőbeli üvegházhatásúgáz-kibocsátást.

Az elektromos járműveké messze a legalacsonyabb ÜHG kibocsátásGlobális kiterjedése mellett a tanulmány módszertanilag is átfogó, mivel figyelembe veszi az összes releváns hajtáslánc-típust, beleértve a plug-in hibrid elektromos járműveket (PHEV), valamint az üzemanyagtípusok széles skáláját, beleértve a bioüzemanyagokat, az elektroüzemanyagokat, a hidrogént és a villamos energiát. A 2021-ben nyilvántartásba vett autók életciklus-alapú üvegházhatásúgáz-kibocsátását a 2030-ban várhatóan nyilvántartásba vett autókéval hasonlítják össze. Ezen túlmenően ez a tanulmány négy kulcsfontosságú szempontból különbözik a korábbi LCA szakirodalomtól: Figyelembe veszi az üzemanyag- és villamosenergia-összetételek – beleértve a bioüzemanyagokat és a biogázt is – élettartamra számított átlagos szén-dioxid-intenzitását. A bejelentett szakpolitikák alapján figyelembe veszi a járművek hasznos élettartama során bekövetkező szén-dioxid-intenzitás-változásokat.

Figyelembe veszi az üzemanyag- és villamosenergia-fogyasztást az átlagos valós használat során, ahelyett, hogy kizárólag a hivatalos vizsgálati értékekre támaszkodna. Ez különösen fontos a PHEV-k üvegházhatásúgáz-kibocsátásának értékeléséhez.

A tanulmány az ipari méretű akkumulátorgyártásra vonatkozó legfrissebb adatokat használja fel, és figyelembe veszi a regionális akkumulátor-ellátási láncokat. Ez a korábbi tanulmányokhoz képest jelentősen alacsonyabb akkumulátorgyártási kibocsátást eredményez.

Villanyautó matek

A tanulmány figyelembe veszi a földgáz és a földgázból származó hidrogén útvonalaiból származó metánszivárgási kibocsátások rövid távú globális felmelegedési potenciálját. Más üvegházhatású gázoktól eltérően a metán a kibocsátást követő első 20 évben többszörösen nagyobb mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez, mint amit a 100 éves globális felmelegedési potenciál tükröz.

Az eredmények azt mutatják, hogy még a ma nyilvántartásba vett autók esetében is az akkumulátoros elektromos járművek (BEV) rendelkeznek messze a legalacsonyabb életciklus-alapú üvegházhatásúgáz-kibocsátással.

Amint azt az alábbi ábra szemlélteti, a ma nyilvántartásba vett átlagos közepes méretű BEV-járművek élettartama alatt a kibocsátás Európában 66-69%-kal, az Egyesült Államokban 60%-68%-kal, Kínában 37-45%-kal, Indiában pedig 19%-34%-kal alacsonyabb, mint a hasonló benzinüzemű autóké. Emellett a villamosenergia-összetétel további szén-dioxid-mentesítésével a BEV-ek és a benzinüzemű járművek közötti életciklus-kibocsátási különbség jelentősen megnő, ha a 2030-ra tervezett középméretű személygépkocsikat vesszük figyelembe.

Az elektromos járműveké messze a legalacsonyabb ÜHG kibocsátás

A tanulmány főbb részletei az alábbiakban csatolt adatlapokon találhatók, amelyek közül az egyik az elemzés teljes terjedelmére, a másik pedig Európára összpontosít. Az Európára összpontosító angol nyelvű adatlapot lásd itt. Ez a munka egy tájékoztatóban is szerepel, amely a Zero Emission Vehicles Transition Council (Zéró Emissziós Járművek Átmeneti Tanácsa) munkájának része.

Csatolás Méret
 Fact sheet: Global 129.6 KB
 Fact sheet: Europe (in German) 109.21 KB
 Press release 570.71 KB

Georg Bieker

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.