Rex Tillerson aláírt egy megállapodást, amely elismerte a párizsi éghajlat-változási megállapodást

FILE PHOTO: U.S. Secretary of State Rex Tillerson delivers remarks to the employees at the State Department in Washington, U.S., May 3, 2017. REUTERS/Yuri Gripas/File PhotoAmerikai Egyesült Államok külügyminisztere, Rex Tillerson aláírt egy megállapodást, amely elismerte a párizsi éghajlat-változási megállapodást az alaszkai sarkvidéki nemzetek csütörtökön tartott találkozóján, de azt mondta, hogy Donald Trump elnök nem volt hajlandó eldönteni, hogy elhagyja vagy gyengíti az Egyesült Államoknak a paktumra vonatkozó kötelezettségvállalásait.

A korábban megjelent hírekkel ellentétben miszerint Donald Trump (nincs két hete) aláírta azt az elnöki rendeletét és eltörölte az elődje, Barack Obama által szintén elnöki rendeletben hozott környezetvédelmi intézkedéseket ez most összeférhetetlenek tűnik. Mi is történt?

A BBC szerint Trump azt mondta, hogy az „Energiafüggetlenség” nevű rendelettel véget akar vetni „a szén elleni háborúnak”. Trump rendelete Obama tiszta energia programjának felülvizsgálatát jelenti.

Trump a rendelet aláírásával

  • feloldja az üvegházhatást kiváltó káros anyagok kibocsátásának korlátozását,
  • zöld utat ad a szénbányászat beindításának,
  • feloldja az eddig bezáratott szénerőművekre vonatkozó zárlatot,
  • feloldja a szövetségi szénbányák működésére kimondott moratóriumot,
  • és engedélyezi a hidraulikus technikával történő olajkitermelést.

Trump a Környezetvédelmi Hivatal (EPA) épületében írta alá a rendeletet. Az EPA költségvetését jelentősen csökkentette, a vezetőjének pedig a klímaváltozást tagadó Scott Pruittot tette meg.

Ha valaki ismeri a teljes sztorit a klímaváltozással kapcsolatban, akkor könnyen rájöhet, hogy eme Trump féle lépés semmi mást nem jelent, mint a következő (az eddigi legnagyobb) amerikai pénzügyi lufi kipukkadásának elodázását. Arról van szó, hogy a szén és a palaolaj kitermelésbe fektetett dollármilliárdok megtérüléséhez kitermelendő szén és olaj mennyiségének elégetése pontosan az emberiség végét jelentené. De ha húzza egy kicsit az időt – a civilizációnk nagymértékű kockáztatásával – akkor a Trump féle holdudvar óriási veszteségeiből visszamehet valamennyi nekik.

FEHÉR HÁZ = ŐRÜLTEK HÁZA

Azzal nem számolnak, hogy sehol a világon nem szalonképesek többé ebben a kérdésben. Az emberek fogják eldönteni a vásárlásaikkal, hogy amerikai terméket, aminek a karbonlábnyoma vagy szénlábnyoma nem nulla, azt nem fogják megvásárolni. Eddig is az amerikai egy emberre jutó karbonlábnyom sokszorosa volt a világátlagnak. Más nemzetekre, országokra és népekre vonatkozóan ez egyáltalán nem vicces és etikus. Amennyiben nem változtatják meg sürgősen vezérlő elveiket és viselkedésüket, ha így folytatják akkor gyermekeinkre, unokáinkra és az egész emberiségre egy értékcsökkent, lepusztult és ellenséges bolygót hagynak hátra.

Rampasek László

Rex Tillerson aláírt egy megállapodást, amely elismerte a párizsi éghajlat-változás..