Perlik az EU-t a klímaváltozás miatt

A rendkívüli szárazság, a trópusi viharok és az Ofélia hurrikán együtt okozták az évszázad erdőtüzét tavaly Portugáliában. A katasztrófában több mint százan meghalltak, és százezer hektárnál nagyobb erdőterület a lángok martaléka lett. Armando Carvalho gazdálkodónak 12 hektárnyi erdeje semmisült meg. Ő az egyike annak a tíz felperesnek, akik bíróságon támadták meg az Európai Uniót, amiért keveset tesz a klímaváltozás megállításáért.

Armando Carvalho azt mondja, hogy gyorsan megoldást kell találni a problémákra. “Európa, pontosabban az EU intézményei nem tolhatják el maguktól a felelősséget, és nem kezelhetik felületesen ezt a rendkívül komoly problémát. Mert ez nem csak környezetvédelmi ügy, hanem az európaiak biztonságát fenyegető veszély”.

Az EU-t perlő tíz felperes közül hat európai, a többiek Kenyában és a Fiji szigeteken élnek. Három ügyvéd képviseli az ügyüket a luxembourgi Európai Törvényszéken. Munkadíjukat egy német civil szervezet állja. A jogászok a héten Brüsszelben számoltak be a perről.

“Az EU intézményei nem tolhatják el maguktól a felelősséget.” – Armando Carvalho gazdálkodó

“Azt kérjük a bíróságtól, hogy mondja ki: a hatályos jogszabályok nem felelnek meg a törvényi előírásoknak, ezért el kell törölni ezeket. Túl sok károsanyag-kibocsátást engedélyeznek 2030-ig. Másrészt azt követeljük a Törvényszéktől, hogy már most akadályozza meg a természetkárosító tevékenységet, ne engedje meg, hogy a helyzet tovább romoljon” – nyilatkozza Roda Verheyen, a felperesek ügyvédje.

A felperesek azzal vádolják az uniós törvényhozókat, hogy 2030-ra csak 40 százalékkal csökkentenék az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Ez pedig nem elég.

Jo Leinen, német szocialista EP-képviselő fontosnak ítéli, hogy az Európai Bizottság még ebben az évben leteszi az asztalra előterjesztését a hosszú távra szóló környezetvédelmi stratégiáról. Ha ez egy előremutató javaslatcsomag lesz, akkor az EU bizonyíthatja elkötelezettségét a klímaváltozás megfékezésére a bíróságon is, állítja.

Ez az első alkalom, hogy az EU intézményeit civilek a bíróság elé citálják a klímaváltozás miatt.

Forrás: euronews