JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Perlik az EU-t a klímaváltozás miatt

A rendkívüli szárazság, a trópusi viharok és az Ofélia hurrikán együtt okozták az évszázad erdőtüzét tavaly Portugáliában. A katasztrófában több mint százan meghalltak, és százezer hektárnál nagyobb erdőterület a lángok martaléka lett. Armando Carvalho gazdálkodónak 12 hektárnyi erdeje semmisült meg. Ő az egyike annak a tíz felperesnek, akik bíróságon támadták meg az Európai Uniót, amiért keveset tesz a klímaváltozás megállításáért.

Armando Carvalho azt mondja, hogy gyorsan megoldást kell találni a problémákra. “Európa, pontosabban az EU intézményei nem tolhatják el maguktól a felelősséget, és nem kezelhetik felületesen ezt a rendkívül komoly problémát. Mert ez nem csak környezetvédelmi ügy, hanem az európaiak biztonságát fenyegető veszély”.

Az EU-t perlő tíz felperes közül hat európai, a többiek Kenyában és a Fiji szigeteken élnek. Három ügyvéd képviseli az ügyüket a luxembourgi Európai Törvényszéken. Munkadíjukat egy német civil szervezet állja. A jogászok a héten Brüsszelben számoltak be a perről.

“Az EU intézményei nem tolhatják el maguktól a felelősséget.” – Armando Carvalho gazdálkodó

“Azt kérjük a bíróságtól, hogy mondja ki: a hatályos jogszabályok nem felelnek meg a törvényi előírásoknak, ezért el kell törölni ezeket. Túl sok károsanyag-kibocsátást engedélyeznek 2030-ig. Másrészt azt követeljük a Törvényszéktől, hogy már most akadályozza meg a természetkárosító tevékenységet, ne engedje meg, hogy a helyzet tovább romoljon” – nyilatkozza Roda Verheyen, a felperesek ügyvédje.

A felperesek azzal vádolják az uniós törvényhozókat, hogy 2030-ra csak 40 százalékkal csökkentenék az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Ez pedig nem elég.

Jo Leinen, német szocialista EP-képviselő fontosnak ítéli, hogy az Európai Bizottság még ebben az évben leteszi az asztalra előterjesztését a hosszú távra szóló környezetvédelmi stratégiáról. Ha ez egy előremutató javaslatcsomag lesz, akkor az EU bizonyíthatja elkötelezettségét a klímaváltozás megfékezésére a bíróságon is, állítja.

Ez az első alkalom, hogy az EU intézményeit civilek a bíróság elé citálják a klímaváltozás miatt.

Forrás: euronews