KI MERTÉK MONDANI: NINCS B-TERV

HATALMAS SIKER, HOGY VESZPRÉMBEN KI MERTÉK MONDANI: NINCS B-TERV

Sorra nyerte a díjakat a Pannon Egyetem tabudöntögető rövid dokumentumfilmje, aminek már forgatják a második részét.

HATALMAS SIKER, HOGY VESZPRÉMBEN KI MERTÉK MONDANI: NINCS B-TERV

„Nincs másik bolygónk és nincs B-terv. Nincs időnk. Nem hibázhatunk.” – Ez a zárómondata a „There Is No Planet B” című rövid dokumentumfilmnek, ami a Pannon Egyetem gondozásában készült el még tavaly, azóta pedig sorra nyerte el a nemzetközi filmfesztiválok díjait. Az idézett mondat dr. Gelencsér Andrásnak, az egyetem rektorának szájából hangzik el benne, miután a negyedórás film tömören, ám annál átütőbb erővel járja körbe a klímaszorongás kérdéskörét egy fiatal egyetemista (Nagy Krisztina) nézőpontjából.

Az, hogy a There Is No Planet B nem csupán egy lokális kezdeményezése a Pannon Egyetemnek, ami egyébként minőségileg kiváló produktum lett, hanem témájában jóval meghaladja a magyar, de még a nemzetközi trendeket is a dokumentumfilmek tematikáit tekintve, erre jó bizonyíték az a közel egytucat díj, amit különböző filmfesztiválokon bezsebeltek vele. A készítők Japánban, Olaszországban, Indiában és az USA-ban is megversenyeztették, ezek közül pedig több kategóriában is elhozta a díjakat.

HATALMAS SIKER, HOGY VESZPRÉMBEN KI MERTÉK MONDANI

A film nagy sikerében annak is szerepe van, hogy tabudöntögető módon úgy közelítette meg a fenntarthatóság és a klímaszorongás témáját, ahogy addig senki. Ahogy a rektor zárómondatából is kitűnik, nem a tüneti kezeléseket helyezi előtérbe a klímaváltozás kapcsán, hanem a világunk jelenlegi felfogásának gyökeres megváltoztatását emeli ki, ami valóban járhat kényelmetlenségekkel is.

A film tehát nagy sikert aratott nemzetközi szinten is, a fesztiválszezon viszont most véget ért, így pedig felszabadult az a moratórium, ami eddig gátolta azt, hogy ezeken a filmes rendezvényeken kívül más is megtekinthesse az alkotást.

A készítők ezért szerda délelőtt Veszprémbe a FOTON audiovizuális centrumba szervezték meg a There Is No Planet B díszvetítését.

HATALMAS SIKER, HOGY VESZPRÉMBEN KI MERTÉK MONDANI: NINCS B-TERV

Itt Gelencsér András köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy végre, ha halványan is, de az látszik, hogy a gondolkodó emberek fejében kezd összeállni a kép, hogy milyen problémákkal küzd a bolygó és az emberiség és elkezdődött egy igazi, lényegre törő párbeszéd végre.

A palack kinyílt – fogalmazott a rektor – az egyetemnek pedig kötelessége, hogy minden eszközével a tudományosan megalapozott tényeket és lehetőségeket az emberek elé tárja, akár a filmművészeten keresztül is.

HATALMAS SIKER, HOGY VESZPRÉMBEN KI MERTÉK MONDANI

A Pannon Egyetem és azon belül az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium közös gondozásában készült film projektvezetője András Ferenc volt, ő elmondta, hogy az is egy kiemelt szempont volt a forgatás során, hogy egy teljes egészében veszprémi alkotás készüljön, ami innen indulva dolgoz fel globális témát. Ezért amellett, hogy a There Is No Planet B jeleneteit itt, valamint a környéken vették fel, a benne szereplő személyek és statiszták is az egyetem kötelékébe tartoznak, úgy, mint a már idézett Gelencsér András, Rostás Ágnes, a Mérnöki Kar dékánhelyettese és Nagy Krisztina, egyetemista. De a készítők is olyan személyek, akik kötődnek az intézményhez, a rendező és társrendező, Elekes Gergő és Horváth Virág is itt végezték tanulmányaikat.

A díszvetítés után a készítők ünnepélyes keretek közt átadták a rektornak azt a díjat, amit a Chicago Nemzetközi Filmfesztiválon kapott a film és egyenesen az USA-ból postázták el Magyarországra, Veszprémbe. A rektor egyébként ezt rögtön át is adta a Humántudományi Kar vezetőjének, dr. Navracsics Juditnak, hogy legyen ott kiállítva, ahol a szellemi munka leginkább zajlott a készítés során.

HATALMAS SIKER, HOGY VESZPRÉMBEN KI MERTÉK MONDANI

Végül a fogadáson András Ferenc bejelentette, hogy elkezdték forgatni a film második részét is, ami már nem a rövidfilm kategóriát fogja erősíteni, hanem egy több, mint egyórás dokumentumfilm lesz és még mélyebben belemegy a klímaváltozás és az arra adható válaszok elemzésébe. Mindezt ugyanúgy veszprémi közreműködőkkel, főleg veszprémi helyszíneken forgatva.

A film itt megtekinthető:

 

SZERZŐ Hajas Bálint | FOTÓS Domján Attila | Forrás: VEHIR.HU
YouTube link: https://youtu.be/Rep55GSGPWo


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.