JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Szén-dioxid lekötő projekten dolgoznak a norvégok

Május 16-án a norvég parlament megszavazta, hogy 9 milliárd forintot szán egy olyan beruházásra, mely egy cementgyár és egy biomassza erőmű szén-dioxid kibocsátását kötné le.

Szén-dioxid lekötő projekten dolgoznak a norvégok | ClimeNews - Hírportál

Az elképzelés lényege, hogy a gyárak által termelt szén-dioxidot hajókkal az Északi-tengerre szállítják, és a tengerfenék alatt tárolják, írja a G7. Ehhez három nagy olajtársasággal dolgoznak együtt: a norvég állam többségi tulajdonában álló Equinorral (volt Statoil), a Shellel és a francia Totallal.

A lekötött szén-dioxid technológia szempontjából ez egy komoly beruházás – bár az eredeti tervekből lejjebb adtak azért a norvégok: 2019 helyett elég, ha 2021-re elkészülnek, és kihagyják a projektből azt a vegyipari létesítményt, melynek szén-dioxid kibocsátását korábban szintén így akarták felszámolni.

Az viszont, hogy a cementgyárat bevették a projektbe, komoly lépés volt: a cementipar felelős ugyanis az üvegházhatású gázkibocsátás öt százalékáért globális szinten, és nem tudják, milyen más módszerrel lehetne ezen javítani. Csak összehasonlításképpen: a légi közlekedés ennek a töredékét termeli minden évben.

A norvégok egyébként már 1996 óta működtetnek egy ilyen rendszert az egyik gázmezőnél, ami éves szinten egymillió tonna szén-dioxidot köt le. Ha ez a modell beválik, akkor Norvégia más országok lekötött szén-dioxidját is elszállíthatja.

Forrás: euronews