Szén-dioxid lekötő projekten dolgoznak a norvégok

Május 16-án a norvég parlament megszavazta, hogy 9 milliárd forintot szán egy olyan beruházásra, mely egy cementgyár és egy biomassza erőmű szén-dioxid kibocsátását kötné le.

Szén-dioxid lekötő projekten dolgoznak a norvégok | ClimeNews - Hírportál

Az elképzelés lényege, hogy a gyárak által termelt szén-dioxidot hajókkal az Északi-tengerre szállítják, és a tengerfenék alatt tárolják, írja a G7. Ehhez három nagy olajtársasággal dolgoznak együtt: a norvég állam többségi tulajdonában álló Equinorral (volt Statoil), a Shellel és a francia Totallal.

A lekötött szén-dioxid technológia szempontjából ez egy komoly beruházás – bár az eredeti tervekből lejjebb adtak azért a norvégok: 2019 helyett elég, ha 2021-re elkészülnek, és kihagyják a projektből azt a vegyipari létesítményt, melynek szén-dioxid kibocsátását korábban szintén így akarták felszámolni.

Az viszont, hogy a cementgyárat bevették a projektbe, komoly lépés volt: a cementipar felelős ugyanis az üvegházhatású gázkibocsátás öt százalékáért globális szinten, és nem tudják, milyen más módszerrel lehetne ezen javítani. Csak összehasonlításképpen: a légi közlekedés ennek a töredékét termeli minden évben.

A norvégok egyébként már 1996 óta működtetnek egy ilyen rendszert az egyik gázmezőnél, ami éves szinten egymillió tonna szén-dioxidot köt le. Ha ez a modell beválik, akkor Norvégia más országok lekötött szén-dioxidját is elszállíthatja.

Forrás: euronews