A kényszerfogyasztás jelensége… (bővebben)

A kényszerfogyasztás jelensége külön kifejtést igényel. Adott mennyiségű erőforrások, termékek vagy lehetőségek esetén a több ember nagyobb versengést jelent. A versengés több hulladékot és szennyezést,* valamint kényszerű fogyasztást eredményez, ami nem javítja az életminőséget, de nélküle a vállalat lesüllyed a piacon, a dolgozó pedig a munkaerőpiacon. Pusztán a túlzsúfoltság is a fogyasztás növekedését okozza, mert az ember igyekszik elszigetelni magát a többitől, és azok szemetétől ingázással, autókkal, légkondival, víztisztító berendezésekkel, kerítéssel, zárakkal és őrökkel, üdülésekkel, stb. Próbál élhető mikrokörnyezetet teremteni magának a túlzsúfolódó, és egyre élhetetlenebb világban, ami egyre nehezebbnek bizonyul (lásd: túlzsúfolt városok, migránsválság, stb.).

Ha kevesebb az ember, mint egy alternatív jövőbeli forgatókönyvben, akkor kevesebben jutnak ugyanarra az egészségügyi rendszerre, így rövidülnek a várólisták. Emellett kevesebb munkavállalóval kell versenyezni a munkaerőpiacon, ami különösen előnyös az automatizáció és komputerizáció egyre gyorsuló terjedésének fényében.

Amíg nő a népesség, addig a fogyasztáscsökkentésre való törekvés minden hozadékát erodálja előbbi, Főleg, hogy nincs is akkora jelentősége a fogyasztáscsökkentésre irányuló törekvéseknek, hogy társadalmi szinten csökkenést érjenek el. Az egy főre jutó fogyasztás ugyanis folyamatosan nő, és csupán gazdasági válságok idején szokott visszaesni. A társadalmak teljes fogyasztásának csökkenését tehát az egy főre jutó fogyasztás csökkenésére irányuló törekvések nem képesek elérni, a népességcsökkenés viszont alkalmas rá.

De még ha társadalmi szinten jelentkezne is az egyéni fogyasztáscsökkenés, nem lehet korlátlan mértékben csökkenteni. Az 1,7 gha/fő ökológiai lábnyommal rendelkező országok szegény országoknak számítanak (pl. Moldova, Grúzia, Honduras).[4] Más szóval, ha a fenntarthatóság elérése érdekében minden ember annyira korlátozná a fogyasztását, hogy ökolábnyomuk ne lépje túl az 1,7 gha/fő-t, akkor mindenki nyomorogna (jelenleg 2,9 gha/fő).

Category: Mit veszíthetsz
Tags: hulladékot, kényszerfogyasztás, szennyezést, versengés