JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Legyen véleménye az egyházaknak a környezetvédelemről

Az egyházaknak lehet és kell is, hogy karakteres véleménye legyen az emberiség fenntarthatatlan életmódjáról és a környezetvédelemről – mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi vacsorán szerda este a Sándor-palotában.

Áder János - Legyen véleménye az egyházaknak a környezetvédelemről - ClimeNewsAz egyházak közösségi küldetéséhez hozzátartozik, hogy kimondják és képviseljék az igazságot – hangsúlyozta Áder János.
A párizsi klímacsúcson minden eddiginél többen fogalmazták meg aggodalmaikat a Föld jövőjével, “teremtett világunk sorsával kapcsolatban”. Ferenc pápa enciklikában szólt “közös otthonunk megóvásáról, a pusztulás megállításáról, arról, hogy a fenntarthatóság immáron nem lehetőség, hanem a túlélés feltétele. Egyszerre ökológiai, technológiai, gazdasági, szociális kérdés, és legfőképpen erkölcsi kötelesség” – fogalmazott az államfő.
“A természeti környezet közjó, az egész emberiség öröksége, és mindenki felelősséggel tartozik érte” – idézte Ferenc pápa Laudato Si’ kezdetű enciklikáját, hozzátéve, nemcsak a katolikus egyházfő, hanem a világ más vallási vezetői is felemelték szavukat a környezetvédelem mellett.
Áder János felidézte:  júliusban 40 vallási vezető gyűlt össze Párizsban, hogy a klímatanácskozás leendő helyszínén minél több embert megszólítson, és a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés ügye mellé állítson.
A találkozó résztvevői “elvont moralizálás helyett” mindenkit arra buzdítottak, tegye föl magának a kérdést: “miért fontos ez nekem?” A tanácskozók így kívánták érzékeltetni, hogy a környezet iránti felelősség kulcsa a személyes felelősség – tette hozzá.
Áder János kitért arra is, hogy párizsi klímacsúcs tétje hatalmas, “de van okunk a bizakodásra”.
December a sötétség felett győzelmet arató fény hónapja, amikor gyertyák gyúlnak az otthonokban, a templomokban és a köztereken, adventi koszorúkon és kilencágú hanukiákon. Mindenhol azt üzenve, hogy a fény, a világosság ezúttal is erősebb lesz a sötétségnél, és új élet veszi kezdetét – mondta.
Az államfő végül megköszönte a magyarországi egyházaknak, “hogy segítenek megmutatni: nemcsak megoldandó problémáink vannak, hanem okunk is az örömre, az ünnepre”.
“Bízom benne, hogy hitük társadalmi tanításához hűen”, az egyházak segítenek, hogy “minél többen átérezzék a közös otthonunk iránti felelősséget”, hiszen – ahogy már számtalanszor -, “most is az egyházi közösségek lehetnek a közjóról folytatott párbeszéd kovászai” – fogalmazott Áder János.

Forrás: MTI