JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Mennyi embert képes eltartani a Föld?

A világ jelenlegi népességének méretét (7,4 milliárd) elosztva a globális ökológiai lábnyommal (1,6 Föld) megbecsülhetjük, mennyi embert tudna a jelenlegi termelési és fogyasztási mintáink alapján fenntartható módon eltartani a Föld (4,4 milliárd).

Mennyi embert képes eltartani a Föld? - ClimeNews - Hírportál

Egy emberre 2012-ben kb. 1,7 hektár jutott, de 2,84-et használunk, és ez az arány egyre rosszabb, mert egyre több az ember, és nem csökken az egy főre jutó ökolábnyom. Pedig igazából már senkinek nem érdeke, hogy nőjön a globális népesség (annál olcsóbb a munkaerő, és annál drágább az étel) csak világszerte szegény nők százmilliói nem jutnak hozzá a családtervezés eszközeihez.

Minthogy az amerikai ökológiai lábnyom a globális átlagnál háromszor több (8,2 ha/fő), így ha mindenki úgy élne, mint az átlag amerikai, akkor harmadannyit, azaz csak 1,5 milliárd embert tudna eltartani a Föld fenntartható módon (értsd: anélkül, hogy összeomoljon a gazdaság, és eljöjjön a Mad Max-világ, mint ahogy az a jelenlegi “zöld” trendek mellett is kb. 2030-ra várható). Mivel az USA igen magas átlagfogyasztással rendelkezik, és továbbra is nő a lakossága, így különösen nagy hatása van az ottani családtervezési programoknak.

Források:
http://www.worldometers.info/world-population/
http://data.footprintnetwork.org/countryTrends.html
http://www.footprintnetwork.org/…/living_planet_report_201…/
http://www.footprintnetwork.org/…/trends/united_states_of_…/
http://www.theguardian.com/…/limits-to-growth-was-right-new…
Despommier, Dickson (Nov. 2009). “The Rise of Vertical Farms”. Scientific American 301 (5): 60–67.
Ph.D. and Thomas M. Campbell II, M.D. “The China Study”. Dallas: BenBella Books, 2005. Print.

Sztella Nóra Kántor