Mennyi embert képes eltartani a Föld?

A világ jelenlegi népességének méretét (7,4 milliárd) elosztva a globális ökológiai lábnyommal (1,6 Föld) megbecsülhetjük, mennyi embert tudna a jelenlegi termelési és fogyasztási mintáink alapján fenntartható módon eltartani a Föld (4,4 milliárd).

Mennyi embert képes eltartani a Föld? - ClimeNews - Hírportál

Egy emberre 2012-ben kb. 1,7 hektár jutott, de 2,84-et használunk, és ez az arány egyre rosszabb, mert egyre több az ember, és nem csökken az egy főre jutó ökolábnyom. Pedig igazából már senkinek nem érdeke, hogy nőjön a globális népesség (annál olcsóbb a munkaerő, és annál drágább az étel) csak világszerte szegény nők százmilliói nem jutnak hozzá a családtervezés eszközeihez.

Minthogy az amerikai ökológiai lábnyom a globális átlagnál háromszor több (8,2 ha/fő), így ha mindenki úgy élne, mint az átlag amerikai, akkor harmadannyit, azaz csak 1,5 milliárd embert tudna eltartani a Föld fenntartható módon (értsd: anélkül, hogy összeomoljon a gazdaság, és eljöjjön a Mad Max-világ, mint ahogy az a jelenlegi “zöld” trendek mellett is kb. 2030-ra várható). Mivel az USA igen magas átlagfogyasztással rendelkezik, és továbbra is nő a lakossága, így különösen nagy hatása van az ottani családtervezési programoknak.

Források:
http://www.worldometers.info/world-population/
http://data.footprintnetwork.org/countryTrends.html
http://www.footprintnetwork.org/…/living_planet_report_201…/
http://www.footprintnetwork.org/…/trends/united_states_of_…/
http://www.theguardian.com/…/limits-to-growth-was-right-new…
Despommier, Dickson (Nov. 2009). “The Rise of Vertical Farms”. Scientific American 301 (5): 60–67.
Ph.D. and Thomas M. Campbell II, M.D. “The China Study”. Dallas: BenBella Books, 2005. Print.

Sztella Nóra Kántor