Illegális hulladéktelepek szemete a folyókon

Több balkáni ország folyóit is beszennyezi az illegális hulladéktelepek szemete. A komplex problémának Julián López Gomez és stábja nézett utána.

Ez egykor folyó volt. Ma már lebegő szeméttelep is. Ez a rengeteg hulladék illegális szeméttelepekről mosódik a Drina-folyóba itt, Bosznia-Hercegovinában és mellékfolyóiba Szerbiában és Montenegróban. A sodródó szemetet egy törékeny lebegő korlát állítja meg közel Višegrad városához.

Dejan Furtula boszniai környezetvédelmi aktivista már több mint egy évtizede vizsgálja az ökológiai katasztrófát.

“Ennek a helyzetnek hatalmas hatása van a helyi biodiverzitásra. A mikroműanyagok azokba a halakba kerülnek, amelyeket megeszünk. Mivel itt nincsenek újrafeldolgozó infrastruktúrák, a szemetet egyszerűen elégetik az önkormányzati létesítményben. A lakosok pedig kénytelenek belélegezni azokat a gázokat, amelyek közben keletkeznek” – mondta a iišegradi Eko Centar aktivistája.

Miután éjszaka esett az eső, visszatérünk ugyanarra a helyszínre.

A megbízhatatlan lebegő korlátok ismét összeomlottak – január óta már másodjára.

A szemét szabadon sodródik tovább.

“Ez egy hűtő, vagy valami olyasmi” – mutatja Dejan Furtula. “Tegnap hat vagy hét hűtő úszott a vízen. Mivel a korlát átszakadt, ezért csak egy van, a többit valószínűleg elvitte a sodrás a vízerőmű felé. Minden évben ugyanezzel a helyzettel szembesülünk.”

Egy második korlátot állítottak fel két kilométerrel lejjebb, hogy a szemét sodródása ne akadályozza a helyi vízi-erőmű működését. Évente 6-8 ezer köbméter lebegő hulladékot gyűjtenek itt be.

“Olyan sok a szemét, hogy kénytelenek voltunk egy új tisztogató egységet felállítani. Ezek a műveletek évente – attól függ, melyik év – 25 ezer-100 ezer euróba kerülnek nekünk” – mondja Darko Frganja, a He Na Drini hidroelektromos gát környezetvédelmi osztályának vezetője.

A környezetvédők elítélik, hogy ez a helyzet már 25 éve fennáll, és hogy az érintett országok nem tesznek sokkal többet egymás hibáztatásánál.

“Mit vár az érintett országok politikusaitól?” – kérdezte Julián López Gomez, az Euronews tudósítója.

“Azt várom tőlük, hogy tegyenek többet. Tavaly volt itt Višegradon egy találkozó a montenegrói, szerb és bosnyák környezetvédelmi miniszterek között. De semmi sem történt. Csaknem két év telt el, és megint ugyanott vagyunk. Úgy vélem, jobban kéne törődniük az egészségünkkel és az emberekkel, akik itt élnek” – válaszolta Dejan Furtula.

Eljuttatjuk az üzenetet a Boszniai Szerb Köztársaság kormányának, a Bosznia-Hercegovinát alkotó két politikai entitás egyikének. Amikor a környezetvédelmi miniszterhelyettes, Svjetlana Radusin megnézi a felvételeinket, a regionális együttműködés hiányát hibáztatja és forráshiányra hivatkozik.

“Lehetővé kéne tenni, hogy az emberek rendesen kezelhessék a szemetet arra alkalmas eszközökkel. Egyes becslések szerint a területünk mindössze 60-70 százalékán van megfelelő infrastruktúra arra, hogy felelősen kezeljék a műanyag szemetet. Valóban növelnünk kell a szervezett szemétgyűjtés lefedettségét Bosznia-Hercegovinában.”

Illegális hulladéktelepek szemete a folyókon | ClimeNews - Hírportál

A helyzet hasonlóan kritikus a szerb határnál is. Egy aktivistával találkozunk a Lim-folyón, amely a Drina-folyó egyik mellékága. Siniša Lakovics vadvízi evezéseket szervez a folyó ezen szakaszán, de egy ideje már inkább a tisztításával foglalkozik.

“Ez valóban regionális probléma. Erre bizonyítékot is találtunk abban a mintegy 12 ezer köbméter lebegő szemétben, amelyet nemrégiben összeszedtünk. Ezen a labdán a montenegrói futballszövetség jele van a válogatott csapatuk játékosainak aláírásaival. Ha nem állítjuk meg, ez a labda továbbsodródott volna a szerbiai Lim-folyón át a boszniai Drina-folyóig, majd a Seva-folyóba, végül pedig a belgrádi Dunában köthetett volna ki.”

15 kilométerrel feljebb Siniša megmutatja nekünk, honnét ered ez a környezetvédelmi rémálom.

Ez a legnagyobb illegális szemétlerakóhely a környéken, de nem az egyetlen.

A helyi civil szervezetek becslése szerint két montenegrói, két szerbiai és egy bosnyák önkormányzatnak vannak illegális hulladéklerakói a Lim-folyónál. “Szerintem a pénzbüntetés eredményekhez vezetne. Ha mindenkit megbüntetnének, aki szemetel, az növelné a tudatosságot a problémával kapcsolatban. Az emberek megértenék, hogy ezt nem csupán önmagunkért tesszük, hanem a gyerekeink és unokáink jövőjéért is.”

Belgrádban a szerb környezetvédelmi miniszterrel, Irena Vujoviccsal találkozunk. Elismeri, hogy sürgősen ellenőrizni kéne az illegális szeméttelepeket, és megígéri, hogy felgyorsítják a tisztítási műveleteket… ugyanakkor azt állítja, több időre van szükségük ahhoz, hogy valódi megoldást találjanak a problémákra.

“Idén Szerbiában elkezdjük a szemét-újrafeldolgozó központok tervezését az ország nyolc régiójában. Ennek a finanszírozására a kölcsönöket már folyósították, és a papírmunka is intenzíven készül.”

Miközben a hatékony megoldásokra várnak, az itt élők csapdába esve érzik magukat.

Gyerekként Edita Slatina gyakran jött le a Lim-folyóhoz szüleivel hétvégente. A most 28 éves pénzügyi tanácsadó azt mondja, elszomorítja, amikor idehozza a fiát.

“Szeretném, ha ez a hely a fiam számára is emlékezetes lenne” -vallja be. “Szeretném, ha hétvégente eljöhetne ide, hogy úszhasson itt, hogy horgászhasson a nagyapjával. Meg kell ezt valósítanunk. Mielőbbi megoldásra lenne szükségünk.”

Forrás: Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.