A népességrobbanás hamar felzabálja a Zöld Forradalom eredményeit

Nagyon eldurvult a népesedés tabuja a világéhezéssel foglalkozó tudományos irodalomban fél évszázad alatt!

1970-ben Norman Borlaug a Zöld Forradalomért (mezőgazdaság felturbózása) Béke Nobel-díjat átvevő beszédében hangsúlyozta: a népességrobbanást vissza kell fordítani. Csak pillanatnyi lélegzetvételhez juttatta az emberiséget, mert a népességrobbanás nagyon hamar felzabálja a Zöld Forradalom eredményeit is.

Sajnos az éhezés csökkenésével a felelőtlen, gyáva, tudatlan, technokrata szakírók boldogan megszabadultak a népességrobbanás kényelmetlen témájától.

A következmény: ma már újra nő az éhezők száma, miközben a felturbózott élelemtermelés tönkretette a talajokat, vizeket, erdőket, élővilágot, klímát, s teleszórta mérgekkel és műanyagokkal a bioszférát.
Ez a tanulmány fél évszázad (1969-2018) 12600 tudományos írásának tartalomelemzése:
– a sárga sáv: a hetvenes években a tanulmányok 25%-a fókuszált az élelemtermelés technológiájára, ma már 70%-a
– a piros sáv: a népességnövekedéssel is foglalkozó tanulmányok aránya 60%-ról 15%-ra csökkent.
– a zöld sáv: az étkezési szokásokra (állati termékek, bevitt kalória) fókuszáló tanulmányok aránya kb. állandó maradt (25%)
Hasonlóan, a globális zöld mozgalomban is elismerés, nyilvánosság, támogatások helyett durva támadásokban részesültek azok, akik mertek a fogamzásgátlás emberi jogával (ENSZ, 1968) foglalkozni.

A népességrobbanás hamar felzabálja a Zöld Forradalom eredményeit | ClimeNewsNem is lenne ökológiai válság és éhezés, ha a világ hallgat pl. Gunnar Myrdal: Korunk kihívása a világszegénység című 1970-es, hatszáz oldalas művére. A szerző svéd egyetemi tanár, közgazdász, az ENSZ Gazdasági Bizottságának vezetője a hatvanas években. (The Challenge of World Poverty, Random House, New York, 1970. Magyarul: Gondolat kiadó, 1974) Idézetek tőle:

A mai fejlett országokban a fogamzásgátlás magánkezdeményezések segítségével jutott el a családokhoz (talán még a ‘felforgató tevékenység’ kifejezés sem lenne túlzás), mivel a lakosság viselkedésének e változása a hivatalos politika, az egyház, a közigazgatás, az iskola, a sajtó, az orvosi körök és a törvényhozás formájában megszervezett valamennyi társadalmi erő közös ellenállásába ütközött.

(Erre van szükség a szegény országokban is! A jogalkotást is a tömeges magánéleti lázadás befolyásolja a leghatékonyabban!)

“… az egyének ideológiai, vallási hovatartozástól függetlenül tömegesen lázadnak fel a fogamzásgátlást ellenző hivatalos politikák ellen … főként az iskolázottság és anyagi helyzet függvényében …”

“Valamennyi nyugati országban törvényeket hoztak a fogamzásgátlók hozzáférhetőségének megnehezítésére és tiltották árusításukat. Jó néhány országban mind a mai napig érvényben vannak ilyen törvények. …”

“A vallási vezetők hajlamosak ellenérzéssel fogadni az olyan gyakorlatot, amely felszabadítja az embereket eleve elrendelt sorsuk igája alól. Néha egyenesen bűnösnek bélyegzik a fogamzásgátlást. …”

“Az ENSZ számos szervezetében a kommunista és katolikus országok áldatlan szövetsége hosszú időn át meghiúsított minden gyakorlati és hatékony közelítést a szegény országok népesedésproblémájához…”

“Az utóbbi években csökkent a katolikusok és a kommunisták ellenállása a fogamzásgátlással szemben. Ennek oka kétségtelenül az, hogy a hatóságok hivatalos ellenőrzése dacára a fejlett országokban még híveik körében is gyorsan tért hódított a fogamzásgátlás…
A fogamzásgátlási lehetőségek kulcsszerepe a szegénység elleni küzdelemben és a fejletlen országok demográfiai robbanása tarthatatlanná teszi a fogamzásgátlással szembeni ellenséges magatartást. …”

“Fifty years ago, in his 1970 Nobel Peace Prize acceptance speech, Norman Borlaug said: “There can be no permanent progress in the battle against hunger until the agencies that fight for increased food production and those that fight for population control unite in a common effort.” Borlaug was insightful, but also a genuinely humble man. A recent study of the scientific literature on food security shows that most experts have learned the opposite lesson from the successes of the Green Revolution, appearing to assume that technological progress can sustain indefinite human population growth.” Philip Cafaro

Simonyi, Gyula I.
Forrás: BOCS BLOG

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.