Mennyire veszélyes a Sajó szennyeződése?

A fenti kérdésre egyelőre nehéz pontos választ adni, mindenesetre nemcsak a Sajó vizének rozsdaszínű vize ijesztő látvány, hanem a nyilvánosságra került vízvizsgálat eredményei sem kecsegtetnek sok jóval.

Mennyire veszélyes a Sajó szennyeződése? - ClimeNewsA Sajó Gombaszögnél – Fotó: Fábián Gergely

A szennyezett víz már február közepe óta folyik a Sajóba. A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet (SIŽP) kassai kirendeltségéhez február 24-én érkezett jelentés a Rozsnyói Járási Hivataltól amiatt, hogy Alsósajó (Nižná Slaná) településen szennyező anyag kerül a folyóba. Ezt követően több vízmintát is vettek.

Mennyire veszélyes a Sajó szennyeződése? - ClimeNewsGombaszög – Fotó: Orosz Örs

Az alsósajói vasércbányából kifolyó víz vörösesbarnára, rozsdaszínűre festette a vizet. A bánya 1975 és 2008 között üzemelt, majd csődbe jutott. A tulajdonos a kitermelés befejezésekor nem teljesítette a bányaművek felszámolásával kapcsolatos kötelezettségeit, ezért a legszükségesebbnek tartott intézkedéseket az Ércbányák állami vállalat tette meg. A víz fokozatosan ellepte a bányát, amelyet 2011-ig elektromos szivattyúval távolítottak el. Ezután egy vízelvezető tárót vájtak ki, amely egyenesen a Sajóba torkollik.

Mennyire veszélyes a Sajó szennyeződése? - ClimeNewsAlsósajó – Fotó: Orosz Örs

Az ökológiai katasztrófára Orosz Örs aktivista, a Sine Metu elnöke is felhívta a figyelmet, fotókon és videófelvételen mutatja be a Sajó állapotát és a szennyezés helyszínét. Ő tette közzé a Rozsnyói Járási Hivatal környezetvédelmi osztályától származó táblázatot is, amely a hivatalos vízvizsgálat eredményeit tartalmazza. Mint rámutat, a folyóba naponta 2,4 tonna szennyeződés kerül, egyebek mellett jelentős mennyiségű arzén.

A Sajó PelsőcnélA Sajó PelsőcnélA Sajó PelsőcnélA Sajó PelsőcnélA Sajó GombaszögnélA Sajó GombaszögnélA Sajó GombaszögnélA Sajó GombaszögnélOrosz Örs a Sajó partján GombaszögnélGombaszögGombaszögAlsósajóHenckóA Sajó Gombaszögnél

A szennyvízben mért arzén 187-szer nagyobb értéket mutat, mint a Szlovákiában megengedett mennyiség, és 2600-szor többet a Sajó tiszta vizénél. A folyóba keveredve, felhígulva pedig 21-szer magasabb értéket produkál, mint a szennyezés előtti állapot – írja Orosz.

Mennyire veszélyes a Sajó szennyeződése? - ClimeNewsKapaszkodjatok meg, itt a Sajó folyó hivatalos szlovák vízvizsgálatának első eredménye. A mintavétel már február 24-én megtörtént, azóta megy a sumákolás. Naponta 2,4 tonna szennyeződés kerül a folyóba.

A táblázat utolsó 3 oszlopát kell nézni.
Az első oszlop (nad zdrojom) a Sajó tiszta vizében mért eredményeket mutatja a szennyezés feletti szakaszon.
A második (zdroj) magát a befolyó szennyezett vizet, a harmadik (pod zdrojom) pedig a Sajó szennyezés alatti szakaszát. Csak egy adatot emelnék ki, az Arzént (As), arról mindenki pontosan tudja, hogy mérgező, konkrétan a legmérgezőbb természetben előforduló félfém.
A szennyvízben mért Arzén 187x nagyobb értéket mutat, mint a Szlovákiában megengedett mennyiség, és 2600x többet a Sajó tiszta vizénél.
A folyóba keveredve, felhígulva pedig 21x magasabb értéket produkál, mint a szennyezés előtti állapot.

Külön köszönöm Varga Tibornak (Csucsom), aki egyébként horgász, hogy az ügyet elsőként felvállalta. Tőle kaptam meg a mellékelt táblázatot, mely a Rozsnyói Járási Hivatal Környezetvédelmi Főosztályától származik.

Érdemes még megvizsgálni például a vas mennyiségét, amely a szennyezés forrásánál a megengedett 2 mg/l helyett 2851, vagy például a szulfátok mennyiségét, amely 250 mg/l helyett 26 195, és még folytathatnánk a felsorolást.

A helyi horgászok több halat kiemeltek a folyóból a szennyező anyag befolyása fölött és alatt egyaránt. Az előbbiek egészségesnek tűntek, míg a vörösre festett vízben úszkálók kopoltyúiban már látni lehetett elváltozásokat, a horgászok szerint csak idő kérdése, hogy mikor következik be tömeges halpusztulás.

A szennyeződés persze nemcsak a halakat, hanem a folyó teljes élővilágát veszélyezteti, a különféle lárvák, amelyekből a tiszta vízben szinte minden kő alatt több tucatnyi él, már teljesen eltűntek. Ez csak egy kiragadott példa, azt, hogy valójában mekkora kárt okozott a szennyeződés, csak alapos vizsgálat után lehet eldönteni.

Mennyire veszélyes a Sajó szennyeződése? - ClimeNewsA Sajó Pelsőcnél – Fotó: Fábián Gergely

A legégetőbb kérdés az, az illetékesek mikor hajlandók lépni, megoldást találni erre az égető problémára, mielőtt az ökológiai katasztrófa visszafordíthatatlanná válik. Reméljük, még nem késő.

Mutatom a Sajó szennyezés helyszínét 🎥 Megosztani ér!

Forrás: ma7 | Fábián Gergely


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.