Az Antarktisz jege eléri a valaha mért legalacsonyabb szintet

“Mindenkinek aggódnia kellene”: Az Antarktisz tengeri jege eléri a valaha mért legalacsonyabb szintet.

Mivel a kontinens jege elegendő ahhoz, hogy olvadása esetén több méterrel megemelje a tengerszintet, a sarkkutatók válaszokért küzdenek.

Az Antarktisz jege eléri a valaha mért legalacsonyabb szintetAz antarktiszi Larsen B jégtakaró. A kontinens körül még soha nem volt olyan kevés jég, mint a múlt héten.
Fotó: staphy/Getty Images/iStockphoto

A műholdak 44 éve segítenek a tudósoknak nyomon követni, hogy mennyi jég úszik az óceánon az Antarktisz 18 000 km hosszú partvonala körül.

A kontinens peremvidékének vizei minden évben hatalmas változásnak tanúi: a tengeri jég minden szeptemberben 18 millió négyzetkilométeren éri el a csúcsot, majd februárra alig több mint 2 millió négyzetkilométerre csökken.

A műholdas megfigyelések négy évtizede alatt azonban soha nem volt kevesebb jég a kontinens körül, mint a múlt héten.

“Január végén már tudtuk, hogy ez csak idő kérdése. Még csak nem is volt szoros a verseny” – mondja Dr. Will Hobbs, a Tasmániai Egyetem antarktiszi tengeri jég szakértője, aki az ausztrál antarktiszi program partnerségének tagja.

“Mindenhol kevesebb jeget látunk. Ez egy pólus közeli esemény.”

A déli féltekén 2022 nyarán, február 25-én a tengeri jég mennyisége 1,92 millió négyzetkilométerre csökkent – ez minden idők legalacsonyabb szintje az 1979-ben kezdődött műholdas megfigyelések alapján.

Idén február 12-re azonban már megdőlt a 2022-es rekord. A jég tovább olvadt, és február 25-én elérte az új rekordalacsony értéket, 1,79 millió négyzetkilométert, és 136 000 négyzetkilométerrel – Tasmánia területének kétszeresével – megdöntötte a korábbi rekordot.

A déli félteke tavaszán a Nyugat-Antarktisz felett erős szelek borzolták a jeget. Ugyanakkor Hobbs szerint a kontinens nyugati részén nagy területek alig heverték ki az előző évi veszteségeket.

“Mivel a tengeri jég jó fényvisszaverő, a napfénytől nehezen olvad el. De ha mögötte nyílt víz van, az alulról is megolvaszthatja a jeget” – mondja Hobbs.

Hobbs és más tudósok szerint az új rekord – amely hat év alatt harmadszor dőlt meg – a sarkkutatók körében válaszok keresését indította el.

Az Antarktisz sorsa – különösen a szárazföldi jég – azért fontos, mert a kontinens elég jeget tartalmaz ahhoz, hogy a tengerszintet több méterrel megemelje, ha elolvadna.

Az Antarktisz jege eléri a valaha mért legalacsonyabb szintetAz Antarktisz térképe, amely a kontinens körül a tengeri jég napokban kifejezett időtartamát mutatja 2022 februárja és 2023 februárja között, összehasonlítva az 1981/82 és 2010/11 közötti hosszú távú átlaggal. Pirossal jelzi azokat a területeket, ahol a jég a szokásosnál hosszabb ideig hiányzott, kékkel pedig azokat, ahol a jég hosszabb ideig volt jelen. Fénykép: Dr. Phil Reid, Meteorológiai Hivatal, Hobart: Adatok: Nasa

Bár a tengeri jég olvadása közvetlenül nem emeli meg a tengerszintet, mivel az már eleve a vízen úszik, több tudós is beszélt a Guardiannek a tovagyűrűző hatásokról.

A tengeri jég segít tompítani a viharok hatását a partokhoz tapadó jégen. Ha hosszabb időre kezd eltűnni, a megnövekedett hullámzás gyengítheti azokat az úszó jégtáblákat, amelyek maguk is stabilizálják a mögöttük lévő hatalmas jégtáblákat és gleccsereket a szárazföldön.

Az egyik legnagyobb aggodalomra okot adó terület az Amundsen- és a Bellinghausen-tenger körüli jég jelentős csökkenése a kontinens nyugati részén.

Még akkor is, amikor a kontinens körül a tengeri jég átlagos mennyisége 2014-ig növekedett, e két szomszédos tengeren veszteségek következtek be.

Ez azért fontos, mert ebben a régióban található a veszélyeztetett Thwaites-gleccser, amelyet ítéletnapi gleccsernek is neveznek, mivel elég vizet tárol ahhoz, hogy fél méterrel megemelje a tengerszintet.

“Nem akarjuk elveszíteni a tengeri jeget ott, ahol ezek a sérülékeny jégtáblák és a mögöttük lévő jégárak vannak” – mondja Matt England professzor, az Új-Dél-Walesi Egyetem oceanográfusa és éghajlatkutatója.

“Valószínűleg kezdjük látni a jelentős felmelegedés és a tengeri jég visszahúzódásának jeleit [az Antarktiszon]. Az, hogy ez elérte ezeket a szinteket, mindenképpen aggodalomra ad okot, mert vannak ezek a potenciálisan felerősítő visszacsatolások.”

Dr. Rob Massom, az Ausztrál Antarktiszi Osztály tudósa és Dr. Phil Reid, a Meteorológiai Hivatal munkatársa által szolgáltatott adatok szerint a kontinens partvonalának kétharmada nyílt víz volt a múlt hónapban – ez jóval meghaladja a hosszú távú átlagot, amely körülbelül 50%.

“Nemcsak a jég kiterjedéséről van szó, hanem a fedettség időtartamáról is” – mondja Massom. “Ha a tengeri jeget eltávolítjuk, az úszó jégszegélyeket kitesszük a hullámoknak, amelyek meghajlíthatják őket, és növelik a jégtáblák összetöredezésének valószínűségét. Ez aztán több szárzföldi jeget enged az óceánba.”

Az Antarktisz távolinak tűnhet, de az ottani változások hatással lehetnek a globális éghajlatra.
Dr. Ariaan Purich

Massom és Reid tavaly publikáltak egy tanulmányt (.PDF), amely szerint 1979 óta az Amundsen-tenger térségében hosszabb jégmentes időszakok következnek be, és a partvonal nagyobb része van kitéve a nyílt óceáni viszonyoknak.

Dr. Ted Scambos a Colorado Boulder Egyetem tengerjég-szakértője, aki az egyetem Nemzeti Hó- és Jégadatközpontjában – a sarki jég megfigyelésével foglalkozó világközpontban – az antarktiszi tengeri jéggel is foglalkozik.

Elmondta, hogy az antarktiszi tengeri jég csökkenése “arra készteti a tudományos közösséget, hogy elgondolkodjon azon, hogy van-e olyan folyamat, amely összefügg a globális éghajlatváltozással”.

Az Antarktiszt nem csak távoli fekvése miatt nehéz tanulmányozni, hanem azért is, mert az adatgyűjtés egy olyan kontinensen, amely minden oldalról hatalmas szélnek és viharoknak van kitéve, nagy kihívást jelent.

Scambos: “A tudományos közösségben felmerül a kérdés, hogy van-e valamilyen, a globális klímaváltozással összefüggő folyamat.”

Elmondta, hogy bár a legutóbbi rekordok részben a La Nina éghajlati rendszerrel hozhatók összefüggésbe, amely általában melegebb szeleket hoz a kontinens félszigetére, ez nem magyarázza a más területeken bekövetkezett veszteségeket.

“Még mindig próbálunk rájönni, hogy most mi a különbség” – mondta. “De az egyértelmű, hogy a tengeri jég csökkenése hatással lesz. Hatással lesz a kontinentális jégre, mivel a partvidék nagy része ki lesz téve az olvadásnak”.

Az Antarktisz sok éven át látszólag megzavart egyes éghajlati modelleket, mivel a tengeri jég – átlagosan – enyhén növekedett, egészen a 2016-os összeomlásig.

Dr. Ariaan Purich, a Monash Egyetem klímakutatója azt vizsgálta, hogy miért nem úgy viselkedett a tengeri jég, ahogy egyesek várták.

Elmondása szerint ezt valószínűleg a változó szelek okozták, és – az ellenkezőjét tekintve – a szárazföldről az óceánba jutó olvadékvíz, amely megkönnyítette a jég kialakulását.

Egy tanulmány szerint (.PDF) az óceán felmelegedése is hozzájárult a tengeri jég 2016-os hirtelen csökkenéséhez.

“Az összes modell azt vetíti előre, hogy az éghajlat melegedésével várhatóan [az antarktiszi tengeri jég] csökkenése várható” – mondja. “Ebben széleskörű egyetértés van. Ez az csökkenő tengeri jég tehát összhangban van azzal, amit az éghajlati modellek mutatnak”.

Az antarktiszi tudósok most azon fáradoznak, hogy kiderítsék, mi történik. Vajon a tengeri jég csökkenése és az egymás utáni rekordalacsony hőmérsékleti értékek csak természetes jelenségek egy olyan kontinensen, amelyet köztudottan nehéz tanulmányozni? Vagy ezek a rekordok újabb egyértelmű jelei annak, hogy az éghajlati válság lecsap a fagyos kontinensre?

“Az Antarktisz távolinak tűnhet, de az ottani változások hatással lehetnek a globális éghajlatra, és az olvadó jégtakaró a világ minden táján hatással van a part menti közösségekre” – mondja Purich.

“Mindenkinek aggódnia kellene amiatt, ami az Antarktiszon történik.”

Forrás: The Guardian | Graham Readfearn


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.