A sárgamellényesek is üzentek a COP24-nek

Több ezren tüntettek Katowicében, a nemzetközi klímakonferencia (COP24) helyszínén szombaton. Komolyabb célokat, és tetteket követelnek a környezetvédők!

A sárgamellényesek is üzentek a COP24-nek | ClimeNews - Hírportál

A környezetvédők azt követelték, hogy a kormányok komolyabb célokat tűzzenek ki az éghajlatváltozás lassítása érdekében.

Legkevesebb 13 aktivistát nem engedtek belépni az országba a lengyel hatóságok.

– Azért tiltakozunk, mert minden a szokásos módon, az üzleti érdekeknek megfelelően működik – mondja egy amerikai aktivista. Ez már a 24. klímacsúcs, de az éghajlatváltozás egyre fenyegetőbb; intenzívebb bozóttüzek, árvizek fenyegetik a közösségeket. A kormányok mégsem teszik meg a szükséges lépéseket.

A lengyel államfő kijelentése erre erősít rá; Andzej Duda nyitóbeszédében úgy fogalmazott, “a szén felhasználása nem ellentétes a klímavédelemmel”.

Egy francia aktivista elmondta,” egyre sürgetőbb a klímavédelem, de úgy tűnik, a hatalom erről nem vesz tudomást. Ezt nem engedhetjük. Ebből következik, hogy hevesebb a küzdelem. Megértem a sok sárgamellényes tüntetőt. Szerintem ez jó dolog, mert a társadalmi igazságosság, és az ökológiai igazságosság ugyanazon célért, az élhető jövőért folytatott küzdelem.”

A párizsi “sárgamellényes” tüntetők néhány ezer fős csoportja – többen jegesmedve vagy gorilla jelmezben -szombat éjszaka a világ vezetőinek üzent: sürgősen cselekedjenek a globális felmelegedés lassítása érdekében.

Hasonló módon szombat este, itt olvasható “nyílt levelet” küldött a ZÖLD FÖLD mozgalom, a ClimeNews – Hírportál, a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány, és a TZM Magyarország – hallatni szeretnék a hangjukat a tanácskozáson. Ezért fordultak valamennyi résztvevőhöz a három legfontosabb leginkább környezeti problémák okainak megtárgyalásával kapcsolatban, a népességrobbanás, a karbonlábnyom csökkentés, és a klímabűnözés meghatározásának témaköreiben.

Forrás: euronews, ClimeNews