Új gazdasági trend épül, búcsúzhatunk a fogyasztói társadalomtól?

Egyre fontosabbá és kiemeltté válhat napjainkban a körforgásos gazdaság, mivel a felhasználói trendek már nem a fogyasztói társadalom elveit követik – közölte a PwC szakértője. Perger Júlia szerint mindez azt jelenti, hogy az előállított javaknak tartósabbnak kell lennie és az erőforrásokat jobban meg kell becsülni.

A körforgásos gazdaság egy új fogalom, és nehezen körülhatárolható – mondta az InfoRádiónak Perger Júlia. Ebben a gazdasági modellben nincs hulladék.

„A ma termékei egyben a jövő alapanyagai is”

– fogalmazott a PwC szakértője. Az általunk, valamint a vállalatok gyártásában felhasznált anyagok tehát folyamatos körforgásban vannak. Jelenleg átlagosan személyenként 560 kiló hulladékot termelünk éves szinten.

Kép: Pixabay.com | Új gazdasági trend épül, búcsúzhatunk a fogyasztói társadalomtól? | ClimeNewsPerger Júlia szerint, bár az újrahasznosítás fontos mérföldkő volt a körforgásos gazdaság eléréséhez, a szemlélet szerint azonban már az alapanyag kiválasztásánál, a termék tervezésénél és a felhasználásnál is figyelni kell. A gyártóknak olyan termékeket kell készítenie, amelyek úgynevezett tartós dizájnnal bírnak, vagyis időtállóak, nem kell őket havonta vagy évente lecserélni – emelte ki a szakértő, aki szerint az első ipari forradalom hozta be az ember életébe a hulladékot.

„Az Y és Z generáció körében a fenntarthatóság már nem csak egy divatszó, hanem egy olyan érték, amiért ők hajlandóak többet fizetni”

Forrás: infostart

 

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.