A Patricia útjában kő kövön nem marad

A Patricia útjában kő kövön nem marad - ClimeNews - Patricia_hurrikan3-MTI705

Miután idén ismét megdőltek a meleg rekordok világszerte, a Patricia minden idők legerősebb hurrikánja ezekben az órákban megérkezett Mexikóba a Csendes-óceán felől. 400 ezer embernek kell kitelepülnie a Patricia útvonalába eső területekről. Az 5-ös erősségű hurrikán a parton akár 325 km/h-s (egyes következtetések szerint 398 km/h) széllökésekkel fog tarolni.

A Patricia hurrikánt erősségben ahhoz a Haiyan tájfunhoz hasonlítják a szakemberek (erről itt írtunk korábban: A vihar, ami durvább, mint Katrina és Sandy), ami 2013-ban 6300 emberrel végzett a Fülöp-szigeteken.

A legmagasabb, 5-ös erősségű hurrikánná rekordsebességgel fejlődött Patricia, a Közép-Amerikától nyugatra kifejlődött trópusi ciklon. A hurrikánvadász repülőgépek (melyek méréseivel igyekeznek az előrejelzéseket pontosabbá tenni) mérései alapján a ciklon közepében mindössze 9 óra leforgása alatt csökkent a légnyomás 950 hPa-ról 885 hPa-ra – ilyen még nem volt.

Ezen nyomásadatok alapján a felszín közelében 175 csomós (324 km/h) alapszél mellett 215 csomós (398 km/h) széllökések is előfordulhatnak.

A felhők 16,5 kilométer magasra emelkednek. A hurrikán “szemében” a tengervíz 31 fokos, viszont még 3000 méter magasan is csak 29 fokos a levegő  hőmérséklete.

A Patricia útjában kő kövön nem marad - ClimeNews - Patricia_hurrikan NOAA

R.L.


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.