A Patricia útjában kő kövön nem marad

A Patricia útjában kő kövön nem marad - ClimeNews - Patricia_hurrikan3-MTI705Miután idén ismét megdőltek a meleg rekordok világszerte, a Patricia minden idők legerősebb hurrikánja ezekben az órákban megérkezett Mexikóba a Csendes-óceán felől. 400 ezer embernek kell kitelepülnie a Patricia útvonalába eső területekről. Az 5-ös erősségű hurrikán a parton akár 325 km/h-s (egyes következtetések szerint 398 km/h) széllökésekkel fog tarolni.

A Patricia hurrikánt erősségben ahhoz a Haiyan tájfunhoz hasonlítják a szakemberek (erről itt írtunk korábban: A vihar, ami durvább, mint Katrina és Sandy), ami 2013-ban 6300 emberrel végzett a Fülöp-szigeteken.

A legmagasabb, 5-ös erősségű hurrikánná rekordsebességgel fejlődött Patricia, a Közép-Amerikától nyugatra kifejlődött trópusi ciklon. A hurrikánvadász repülőgépek (melyek méréseivel igyekeznek az előrejelzéseket pontosabbá tenni) mérései alapján a ciklon közepében mindössze 9 óra leforgása alatt csökkent a légnyomás 950 hPa-ról 885 hPa-ra – ilyen még nem volt.

Ezen nyomásadatok alapján a felszín közelében 175 csomós (324 km/h) alapszél mellett 215 csomós (398 km/h) széllökések is előfordulhatnak.

A felhők 16,5 kilométer magasra emelkednek. A hurrikán “szemében” a tengervíz 31 fokos, viszont még 3000 méter magasan is csak 29 fokos a levegő  hőmérséklete.

A Patricia útjában kő kövön nem marad - ClimeNews - Patricia_hurrikan NOAA

R.L.