A párizsi COP21 mérföldkő lehet bolygónk jövője szempontjából

2015. november 30. és december 11. között Párizsban kerül megrendezésre az ENSZ 21. Klímakonferenciája (COP21). A 195 országot érintő klímacsúcs célja egy olyan globális megállapodás aláírása, amelynek betartásával sikerül visszaszorítani az éghajlatváltozást és 2°C alatt tartani az átlaghőmérséklet-növekedést.

 

 

A párizsi COP21 mérföldkő lehet bolygónk jövője szempontjából - ClimeNewsA helyszínt biztosító Franciaország számára az esemény különösen fontos, hiszen a COP 21 a legnagyobb jelentőségű klímaváltozással kapcsolatos nemzetközi konferencia. Amennyiben sikeres lesz a párizsi talákozó, olyan nemzetközi egyezmény fog megszületni, amellyel elérhető az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése (a felmelegedés elsődleges oka), valamint kialakítható egy a fosszilis energiahordozóktól (kőolaj, szén, gáz) kevésbé függő társadalom és gazdaság.

Egyezmény nélkül a kockázat hatalmas: az átlag hőmérséklet-növekedés a század végére 4,8°C-os lehet, a tengerszint és a vízhőmérséklet emelkedni fog, csökken a biodiverzitás, hosszabb lesz az aszályos időszak, jellemzőbbé válik a szélsőséges időjárás.

A COP21 tagországok elköteleződésének tétje tehát bolygónk jövője. Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon szavaival élve:

« Nincs B-terv, mert nincs B bolygó »

Franciaország olyan konferenciát szeretne, ahol egy mindenki által és mindenki számára ambiciózus és tisztességes megállapodás születik, és amely képes lesz további lehetőségeket is felvázolni. Cél az is, hogy a szakemberek, politikai döntéshozók, vállalatvezetők, önkormányzatok, alapítványok, civilek mind aktív szerepet tudjanak vállalni a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A Budapesti Francia Intézet és a Magyarországi Francia Nagykövetség egész évben különböző programokon keresztül foglalkozik a COP21 által felvetett témákkal: a klímaváltozás gazdasági, politikai, környezetvédelmi és egészségügyi kihívásaival, globális és helyi aspektusaival, a felmerülő problémákkal, ugyanakkor a lehetséges megoldásokkal is.

A február 25-én megrendezett Új klímagazdaság konferencia után a következő rendezvényre május 26-án kerül sor a Francia Intézetben Limától Párizsig : a klímaváltozás kihívásai és időszerűsége az Európai Unióban; a Visegrádi csoport címmel.

Az eseményen részt vesz Marie-Hélène Aubert a francia köztásasági elnök környezetvédelmi és klíma ügyekkel kapcsolatos tanácsadója. Együttműködő partner a Közép-Kelet Európai Környezetvédelmi Regionális Központ (REC).

Forrás: Francia Intézet