A technológia, amely polarizálja a klímatudományt

Szén-dioxid-eltávolítás: a technológia, amely polarizálja a klímatudományt.

Egyesek szerint a CDR kulcsfontosságú ahhoz, hogy 1,5C alatt maradjunk. Mások szerint viszont még csak szóba sem kellene kerülnie. Miért olyan ellentmondásos ez a kérdés?

John Kerry: a szén-dioxid eltávolításának technológiára való hagyatkozása “veszélyes”.

A technológia, amely polarizálja a klímatudománytA levegőből szén-dioxidot kiszívó ventilátorok egy Zürich melletti hulladékégető tetején.
Fénykép: Orjan Ellingvag/Alamy

Egyes tudósok szerint ezek az éghajlatváltozás okozta egzisztenciális káosz elkerülhetetlen következő lépcsőfokát jelentik. Mások szerint még csak beszélni sem szabadna róluk.

A szén-dioxid-eltávolítási (CDR) technológiák, amelyekkel a szén-dioxidot ki lehet szívni a légkörből, az éghajlatkutatás egyik legforróbb, de egyben legvitatottabb területe.

A CDR fejlesztésének szükségességéről és módjáról szóló vitát az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) által az éghajlat-változási tudományok átfogó felülvizsgálatáról szóló, múlt hónapban közzétett zárófejezet indította el. A jelentés megállapította, hogy a szén-dioxid megkötésének és tárolásának módjai, bár költségesek, szerepet játszhatnak abban, hogy a globális hőmérsékletet biztonságos keretek között tartsuk.

A tudósok és a politikai döntéshozók azonban megosztottak. Egyesek szerint a technológiának kell a kutatás azonnali prioritását élveznie. Mások óvatosságra intenek, és óva intenek attól, hogy a még nem tesztelt technológiában bízzunk, mielőtt még a már meglévő megbízható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákat, például a megújuló energiát, teljesen ki nem használnánk.

John Kerry, az Egyesült Államok elnöki különmegbízottja az éghajlatváltozással kapcsolatban beszélt az aggodalmairól. “Egyes tudósok szerint lehetséges, hogy túllépjük [a globális hőmérsékletet, túllépve az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokos határértéket, amelyet a kormányok célul tűztek ki], és úgyszólván vissza tudunk térni; vannak olyan technológiák és egyéb dolgok, amelyek lehetővé teszik a visszatérést.”

“A veszély, ami engem a legjobban aggaszt és a legjobban motivál, az az, hogy a tudomány és a világ legjobb tudósai szerint több olyan fordulóponton is túl vagyunk, amelyre már jó ideje figyelmeztetnek bennünket” – mondta. “Ez a veszély, a visszafordíthatatlanság.”

David King a Cambridge-i Egyetem mérnöki tanszékével együttműködve próbálja megtalálni a sarkvidéki újrafagyasztásának módját - Fotó: NurPhoto/Getty ImagesA brit kormány korábbi tudományos főtanácsadója, Sir David King határozottan nem ért egyet ezzel. Szerinte sokféle CDR-re lesz szükség, valamint az éghajlat “helyreállításának” eszközeire, például a jégsapkák újrafagyasztására, mert a világ szinte biztosan túllépi az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokos globális célértéket.

“Már ma is 1,35 Celsius-fokkal vagyunk az iparosodás előtti szint felett” – mondta. “Az Északi-sarkvidéken már most masszív felmelegedést tapasztalunk, ahol a hőmérséklet több mint 3 Celsius-fokkal haladja meg az iparosodás előtti átlagot”.

Az új technológiai startupok kirobbanása bizonyítja azt a potenciális üzleti lehetőséget, amelyet sok vállalat és befektető lát a CDR-ben. Ezek az újonnan alakult vállalatok a szén-dioxidot a levegőből kémiai úton eltávolító “tisztítóberendezésektől” kezdve a “bioszénen” át, amely fahulladék oxigén nélküli elégetésével trágyát állít elő, valamint a szén-dioxid leválasztásán és tárolásán (CCS) keresztül, amelynek során a szén-dioxidot cseppfolyósítják és földalatti geológiai formációkba szivattyúzzák. Az IPCC-jelentést beruházási ösztönzőnek és jóváhagyó pecsétnek tekintették.

“A szén-dioxid-eltávolítás növelése az IPCC-jelentésnek megfelelően a következő évtizedben hatalmas mértékű növelést igényel. A startupok olyan megközelítések kifejlesztésével válaszolnak erre az éghajlati kihívásra, amelyek gigatonnás hatást érhetnek el” – mondta Tania Timmermann, az Andes technológiai igazgatója, egy olyan vállalat vezetője, amely mikroorganizmusok segítségével tervezi megkötni a szenet a talajban.

Ben Rubin, a számos CDR-specialistát képviselő Carbon Business Council ügyvezető igazgatója elmondta: “Az IPCC jelentése világossá teszi, hogy a lehetőségek időablakai gyorsan bezárulnak, és rámutat az üvegházhatású gázok kibocsátásának sürgős csökkentésének szükségességére. A kibocsátás csökkentése kulcsfontosságú, de nem elégséges: a jelentés megerősíti, hogy gigatonnányi szén-dioxid eltávolítására van szükség az éghajlat helyreállításához” – mondta. “Az innovátorok aktívan dolgoznak ezen éghajlati kihívás megoldásán, a szén-dioxid-eltávolítás költséghatékony és felelősségteljes módozatainak megtalálásával.”

Az IPCC-jelentésnek a vitát kirobbantó kulcsfontosságú részéért azonban a tudósok és a kormányok egészen a dokumentum véglegesítése előtti utolsó pillanatokig heves harcot folytattak. A politikai döntéshozók számára készült 36 oldalas végső összefoglalóba – amely a legfontosabb üzeneteket foglalja össze, és amelyet a tudósok és a kormányok képviselői közösen állítanak össze minden olyan ENSZ-tagállamból, amely részt kíván venni benne – csak több órás kétségbeesett huzavona után került be a CDR maroknyi említése.

Szaúd-Arábia és más olajtermelő országok ragaszkodtak a leghatározottabban ahhoz, hogy a CDR és a CCS szerepeljen benne, és hangsúlyt kapjon. Végül kilenc hivatkozás maradt az összefoglalóban a CDR-re, és még több a CCS-re.

“Szaúd-Arábia 10 nagyon tapasztalt tárgyalót hozott” – mondta egy személy. “Megpróbálták kivenni a megújuló energiára való hivatkozásokat, és megpróbáltak ragaszkodni ahhoz, hogy a megújuló energiaforrások helyett, vagy legalább annyira, mint a megújuló energiaforrások, a szén-dioxid-leválasztásra való hivatkozások is szerepeljenek benne.”

Egy CCS-létesítmény a kanadai Albertában. Fénykép: Todd Korol/Reuters

Sok tudós, kampányoló és zöld szakértő azonban elégedetlen a hivatkozásokkal. Attól tartanak, hogy ha azt a benyomást keltjük, hogy vannak életképes lehetőségek a szén-dioxid eltávolítására, az hamis biztonságérzetet kelthet. A legtöbb CDR-technológia nem bizonyított, valószínűleg csak korlátozottan alkalmazható, évekig tart a kifejlesztése, és nagy összegekbe kerül.

Lili Fuhr, a Nemzetközi Környezetvédelmi Jogi Központ éghajlat- és energiaprogramjának igazgatója elmondta: “Meg kell kérdőjeleznünk azt az elképzelést, hogy most kevesebbet kell tennünk, mert később, a technofixekkel többet tehetünk. Ez egy veszélyes elképzelés.”

Friederike Otto, az IPCC egyik vezető szerzője, az Imperial College London Grantham Intézetének vezető oktatója elmondta: “A CDR-rel kapcsolatban az az érzésem, hogy úgy kell tennünk, mintha ez nem lenne lehetőség. Úgy kell tennünk, mintha a CDR soha nem lenne megvalósítható. Jelenleg nincs olyan technológiánk, amely méretarányosan működne… ezért úgy kell tennünk a politikánkat, mintha a CDR nem lenne opció.”

Szerinte a CDR folytatása veszélyes figyelemelterelés lehet, és megkérdőjelezte, hogy jó ötlet-e pénzt költeni olyan technológiákra, amelyeknek a jövőbeni előnyei igen bizonytalanok, miközben a kibocsátáscsökkentés megvalósítható módjait jelenleg nem alkalmazzák elég gyorsan. “A CDR-t már eddig is ürügyként használták a tétovázásra és a késlekedésre” – mondta.

Otto szerint: “Nagyon fontos kiemelni, hogy még mindig tartani tudjuk az 1,5 Celsius-fokot – megvan hozzá a tudásunk és az eszközeink. Amivel azonban nem rendelkezünk, az a sürgősség és a politikai akarat”.

King elismeri, hogy egyes tudósoknak aggályaik vannak a CDR-rel kapcsolatban, de úgy véli, hogy azért van rá szükség, mert eddig nem sikerült cselekedni. “[Azok, akik ellenzik] pontosan azt az álláspontot képviselik, amelyet én is képviseltem 2015-ben, amikor az Egyesült Királyság globális tárgyalásait vezettem” – mondta. “De most nincs idő a bohóckodásra.”

King, aki a Cambridge-i Egyetem mérnöki tanszékével együttműködve próbálja megtalálni az Északi-sarkvidék visszafagyasztásának módját, rámutat, hogy az IPCC jelentése csak egy szűk lehetőséget talált arra, hogy a világ 1,5 Celsius-fokra korlátozza a felmelegedést, ami az üvegházhatású gázok tömeges csökkentésétől függ a következő néhány évben, ami nem valószínű, hogy megtörténik.

“Az IPCC közel sem megy elég messzire a CDR tekintetében” – mondta. “Úgy vélem, több mint valószínű, hogy az évtized végére elérjük az 1,5 Celsius-fokot. Hamis gondolkodás, hogy az IPCC azt állítja, hogy a kibocsátás csökkentésével sikerülhet [a szint alatt maradni]. Az általunk [a légkörbe] felhalmozott szenet el kell távolítani. Ez egy vagyonba kerülhet, de fel kell ismernünk, hogy az alternatíva az, hogy elveszítjük a civilizációnkat.”

Forrás: The Guardian | Fiona Harvey Környezetvédelmi szerkesztő


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.