Varsóban jegelik az atomerőműépítést

Úgy tűnik Lengyelországban egy időre jegelik az atomerőmű építését, legalábbis több lengyel lap is erre a következtetésre jutott a hírekből, miszerint az atomerőmű építésére létrehozott projektcégnél 70 százalékos létszámleépítést terveznek, és a cég büdzséjét is jelentősen megvágnák. A kabinet – a Rzeczpospolita beszámolója szerint – egyre inkább meg van győződve arról, hogy néhány évtizedig még nincs szüksége az országnak atomenergiára.

Varsóban jegelik az atomerőműépítést - ClimeNewsA projekt – emlékeztetnek helyi megfigyelők – már jó ideje késésben van, és majd csak akkor lesz újra időszerű, amikor hanyatlani kezd a szénbányászat. Ma a lengyel áramtermelés 80 százalékát a széntüzelésű hőerőművek adják. A lengyel kőszénvagyon még évtizedekig kitart, és Varsó nemrég kérte az Európai Bizottságot, hogy segítsen finanszírozni új szenes kapacitások létesítését, cserébe a klímavédelmi megállapodás ratifikálásáért. Ami persze egy kissé furcsa “üzlet” volna, hiszen a károsanyagkibocsátás csökkentését épp a szenes kapacitások fokozatos leépítése jelentené.

Az első nukleáris erőművi blokk indulásának eredeti határideje 2020 volt, ezt előbb 2025-re, majd 2029-re tolták, elsősorban a helyszínválasztás és a finanszírozás problémái miatt.

Forrás: Energiainfó