Global Footprint Network – Világlábnyom

A világ ökológiai hiányát globális ökológiai túllövésnek (esetleg túlterhelésnek, semmi esetre sem túlfogyasztásnak) nevezik. Megjelent a Global Footprint Network adatbázisának 2021-re frissített változata!

Global Footprint Network - Világlábnyom

Az 1970-es évek óta az emberiség ökológiai túllövést mutat, az erőforrások iránti éves igény meghaladja azt, amit a Föld minden évben képes megújítani. Ma az emberiség 1,7 Föld egyenértékét használja fel az általuk felhasznált erőforrások biztosítására és a hulladék eltüntetésére. Ez azt jelenti, hogy a Földnek most egy év és nyolc hónapra van szüksége, hogy újrateremtse azt, amit egy év alatt felhasználunk. Több ökológiai erőforrást és szolgáltatást használunk, mint amennyit a természet képes újratermelni a túlhalászás és az erdő kivágások révén. A légkörbe történő szén-dioxid kibocsátása is jóval meghaladja, mint amennyit az erdők meg tudnak kötni.

A Global Footprint Network és a torontói York Egyetem létrehozta a Footprint Data Foundation-t (FoDaFo) annak érdekében, hogy a nemzeti ökológiai-lábnyom és biokapacitás eredményeket megbízhatóvá és relevánssá tegye, biztosítva ezzel a semlegességüket, átláthatóságukat és tudományos megalapozottságukat.

Masszívan túlhasznált bolygón élünk. Olyan gazdasági mérőszámok vezetik az emberiséget, mint például a GDP, amely érzéketlen az ökológiai egyensúlyhiányra. Ez alapvető fontosságúvá teszi az ökológiai-lábnyom kiszámolását, amely lehetővé teszi számunkra, hogy nyomon kövessük, mennyi természetünk van és mit várhatunk el tőle.

Karbonlábnyom

Ma a „karbonlábnyom” kifejezést egyre gyakrabban használják egy tevékenység vagy szervezet által kibocsátott szén-dioxid mennyiségére (általában tonnában). A szén-dioxid-lábnyom vagy karbonlábnyom szintén fontos eleme az ökológiai lábnyomnak, mivel ez versengő igény a biológiailag produktív tér iránt. A fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás felhalmozódik a légkörben, ha nincs elegendő biokapacitás a kibocsátások elnyelésére. Ezért amikor a teljes ökológiai lábnyom összefüggésében jelentik a karbonlábnyomot, a szén-dioxid-kibocsátás tonnáját, a szóban forgó szén-dioxid-kibocsátás megkötéséhez szükséges termőterület mennyiségeként fejezik ki. Ez megmondja, mennyi biokapacitás szükséges a fosszilis üzemanyagok égetéséből származó kibocsátások semlegesítéséhez.

Global Footprint Network - Világlábnyom

A földterületen a karbonlábnyom mérése nem jelenti azt, hogy a karbonmegkötés az egyetlen megoldás a széndilemma megoldására. Ez csak azt mutatja, hogy mekkora biokapacitásra van szükség a kezeletlen ÜHG-hulladékunk gondozásához és a légkörben felhalmozódó szén-dioxid elkerüléséhez. Ennek mérése lehetővé teszi számunkra, hogy holisztikus módon kezeljük az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívást, nem pedig egyszerűen áthelyezi a terhet egyik természetes rendszerről a másikra. Valójában az éghajlati probléma azért merül fel, mert a bolygónak nincs elegendő biokapacitása ahhoz, hogy semlegesítse a fosszilis üzemanyagokból származó összes felszabaduló szén-dioxidot, és kielégítse az összes többi igényt.

Ez a keret az éghajlatváltozást egy nagyobb összefüggésben is bemutatja – amely egyesíti az összes ökológiai fenyegetést, amellyel ma szembesülünk. Az éghajlatváltozás, az erdőirtás, a legeltetés, a halászat összeomlása, az élelmezés bizonytalansága és a fajok gyors kihalása mind egyetlen, túlívelt probléma része: az emberiség mostani létszáma fenntarthatatlan módon többet követel a Földtől, mint amennyit képes az nyújtani. Az egyetlen kérdésre összpontosítva az összes tünetet kezelhetjük, ahelyett, hogy az egyik problémát a másik árán oldanánk meg. Emellett sokkal nyilvánvalóbbá teszi a cselekvés önérdekét.

A karbonlábnyom jelenleg az emberiség teljes ökológiai-lábnyomának 61 százaléka, és annak leggyorsabban növekvő eleme. Az emberiség szén-dioxid-kibocsátása 1961 óta 11-szeresére nőtt. Az emberiség karbonlábnyomának csökkentése és semlegesítése a legfontosabb és leggyorsabb lépés, amelyet megtehetünk a túllövés megszüntetése érdekében, és a bolygónk eszközein belül tudjunk élni.

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.