Obama bejelentette tervét a klímaváltozással kapcsolatban

Az Amerikai Egyesült Államoknak egyre komolyabb problémát jelent a klímaváltozás következményeinek kezelése.

Obama bejelentette tervét a klímaváltozással kapcsolatban | ClimeNewsBarack Obama amerikai elnök akcióterve történelmi jelentőségű: kitér a szén-dioxid-kibocsátás csökkentés jelentőségére, a megújuló energiaforrásokra történő átállásra és az USA nemzetközi szerepvállalására is.

A növekvő tengerszint, a sorozatos erdőtüzek és a gyakran szélsőségessé váló időjárás egyre komolyabb problémát jelent az Egyesült Államokban, abban az országban, amely korábban megkérdőjelezte a klímaváltozás tényét. Barack Obama elnök június 23-i – egyes kommentárok szerint történelmi jelentőségű – beszédében elismerte, mennyire fontos az amerikai polgárok felkészítése a klímaváltozás veszélyes következményeire és a várható pusztító környezeti hatásokra. Mindemellett pedig – ami talán a legfontosabb előrelépés – kitért a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének jelentőségére a súlyos kockázatok mérséklése érdekében.

Az amerikai elnök már 2009-ben, a kudarcba fulladt koppenhágai klímakonferencián is igyekezett összefogásra bírni a résztvevő országokat, hazájában azonban mindeddig nem került napirendre ez a politikailag igen kényes kérdés. Ez most megváltozott. Az elnök ugyanis kimondta, hogy nem vár tovább a Kongresszus felhatalmazására, mert cselekvésre van szükség: egy átfogó kormányzati tervre, amely többek között kitér az USA legnagyobb szennyezőire, a környezetbarát közlekedésre és az erőművek károsanyag-kibocsátására is.
„Obama elnök felismerte, hogy az Egyesült Államoknak teljesítenie kell nemzetközi kötelességét, a világ legbefolyásosabb országaként példát kell mutatnia, és részt kell vennie e világméretű összefogásban.” – mondta el Benkő Dániel, a WWF Magyarország szakértője.
Kennedy elnök két generációval korábban, az amerikai holdprogramot meghirdető beszédében azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak egy olyan stratégiára van szüksége, amely meghatározza a célokat, és határidőt szab azok teljesítésére. Obama e szavakat megidézve kifejtette, hogy az USA rendelkezik mind a szükséges technológiai, mind pedig a pénzügyi háttérrel ahhoz, hogy az évtized végére elérje a tudomány állása alapján elvárható klímavédelmi céljait.

„Amerika az általános negatív megítélés ellenére eddig is sokat tett a klímavédelemben. Egyes államok, például Kalifornia kibocsátási szabályai sokkal szigorúbbak, mint az európaiak, nagyvárosok sora – mint például Cleveland vagy Cincinatti – pedig saját programot hirdetett, hogy elérjék a tisztán megújuló energiaforrások használatát. Obama elnök mostani lépése azért is rendkívüli, mert végre a kormány is lépett, ezzel bevonva az országot a nemzetközi klímavédelmi munkába. A világ nagy erővel dolgozik azon, hogy 2015 decemberében Párizsban megszülethessen a régóta várt nemzetközi klímaegyezmény, az amerikai fordulat pedig talán hozzásegíthet minket ehhez.” – tette hozzá Benkő Dániel.

Forrás: WWF

Ahogy a képen is látszik, elég meleg volt az elnök beszéde alatt. Amerika olyan mind egy órási tengeri cirkáló, nem egy könnyű dolog irányítani… Az elnök, ha el akarja tekerni a kormányt éveket kell várnia arra, hogy megmozduljon a hajó orra. Már ég a talaj az USA alatt (szó szerint) és mivel nagyon nagy hatással van a világra, hogy ott mi történik ezért ez a beszéd nagy jelentőségű mindannyiunk számára. Elfogyott a további hezitálásra az idő ebben a kérdésben. Az elnök ezt ismerte fel és nagyon helyesen. Az Egyesült Államok szeretne a klímaküzdelem csatájából is győztesen kikerülni. Ezt követően bizonyára fel fognak gyorsulni a dolgok és olyan eszközöknek mind a karbonkreditek meg fog nőni még jobban a jelentőségük.

A tisztelt olvasó is gondolkozzon el azon, hogy normális dolog e idén március 14-én 130km/órás szélviharral egybekötött havazás, május 28-ig tartó fűtési szezon, júniusban egy hónapon belül rekord meleg hőhullámok, a Duna eddigi legmagasabb vízállásával lefolyó árhullámok, rekord meleg hajnalban és rekord hideg napközben!

Biztosan tudom, hogy a természet elkezdte a maga megmentő munkáját, és az Ő természeti rendjének a helyreállítási tervében mi emberek szerepelünk -e abban már nem vagyok olyan biztos. Azt is tudom, hogyha mi rontottuk el a dolgokat, ez pedig mára már nem kérdés, akkor igyekezni kell ezt nekünk embereknek helyrehozni… Mindenkinek lesz feladata  a globális felmelegedés elleni küzdelemben, és ezt a legkomolyabban gondolom.

Ledó Edit / Rampasek László

Eredeti felvétel a beszédről:


.
President Obama’s Plan to Fight Climate Change

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.