Mi lehet a probléma a “Nagy Reset”-tel kapcsolatban?

Maga a “reset” szó jelentése is többértelmű, és ez magában hordozza a problémát, hiszen már az se mindegy, hogy újraindítok, helyreteszek, alaphelyzetbe állítok vagy újrakezdek, és azt még “nagy”-on is akarom! A COVID-19 járvány okozta sokk lehetőséget ad az újraértelmezésre, annak felismerésére, hogy a döntéshozók megértsék az ökológiai fenntarthatósághoz vezető utat.

Mi lehet a probléma a "Nagy Reset"-tel kapcsolatban? | ClimeNews

A járvány által okozott politikai, gazdasági és társadalmi zavarok alapvetően megváltoztatják a döntéshozatal tradicionális hátterét. A több rendszer következetlenségei, hiányosságai és ellentmondásai miatt – egészségi és pénzügyi szempontból, az energiától és az oktatástól – jobban ki vannak téve mint valaha az élet, a megélhetés, és a bolygó állapotával kapcsolatos aggodalmak globális összefüggéseinek. A vezetők egy történelmi kereszteződésen találták magukat, kezelniük kell a középtávú és hosszú távú bizonytalanságokat és a rövid távú nyomást is.

Al Gore, az ENSZ főtitkára, más vezető politikusok és vállalatvezetők a globális kapitalizmus „alaphelyzetbe állítását” követelik és ez valóban veszélyes idő azok számára, akik támogatják az egyéni szabadságot és a szabad (önkéntes) piacokat. Pedig a „Nagy Reset” kezdeményezés dimenziókészlettel rendelkezik egy új társadalmi szerződés létrehozására, amely minden ember méltóságát tiszteletben kell tartsa egyes források szerint.

Míg világszerte az emberek többségét tiltakozók és a járványok okozta félelem foglalkoztatja, egy potenciálisan nagyobb történetnek sikerült a radar alá süllyedni: a világ legerősebb vezetői körében egyre növekvő mozgalom hívja fel a teljes globális gazdaság „alaphelyzetbe állítását”.

A nagy befolyással bíró Világgazdasági Fórum június elején tartott ülésén a nonprofit szervezetek, a kormányok, az üzleti élet, a tudományos élet, a szakszervezetek és az aktivista csoportok hatalmas tisztviselői bejelentették a globális kapitalizmus „Nagy Reset” tervét. Ez egy olyan javaslat, amelyet elismertek, hogy csak az új koronavírus által okozott gazdasági pusztítás által biztosított „lehetőség” miatt vált lehetővé.

A találkozó támogatói és résztvevői között szerepelt többek között Charles herceg; António Guterres az ENSZ főtitkára; Ajay Banga, a MasterCard vezérigazgatója; Bernard Looney a BP vezérigazgatója; és Gina Gopinath a Nemzetközi Valutaalap vezető közgazdásza.

Terveik szerint a “Nagy Reset” célja nem csupán az olyan politikák bevezetése, amelyek további vagyon újraelosztáshoz vezetnek, hanem a világ meglévő struktúráinak és intézményeinek teljes átalakítása.

A WEF alapítója és ügyvezető elnöke Klaus Schwab a “Nagy Reset”-ről azt írta:

Át kell alakítani a gazdaságot és ebben minden országnak, az Egyesült Államoktól Kínáig, minden iparágnak részt kell vennie, az olajtól és a gáztól kezdve. Röviden, szükségünk van a kapitalizmus „Nagy Reset” bekapcsolására.

Schwab többek között a Nagy Visszaállításról mondta: „A világnak közösen és gyorsan kell cselekednie, hogy felújítsa társadalmaink és gazdaságaink minden aspektusát, az oktatástól a szociális szerződésekig és a munkakörülményekig”.

Hogyan tervezik ezek a vezetők, hogy meggyőzzék az iparosodott nemzetek polgárait a modern kapitalizmus elhagyásáról? Ha megijeszti az embereket azért, hogy Ők úgy gondolják ezek a változások elengedhetetlenek a következő nagy „válság” megállításához. A világ akkor néz majd szembe ezzel, amikor azt mondják a COVID-19 járvány elmúlt:

itt az éghajlatváltozás.

A Világgazdasági Fórum 2020 júniusi ülésén az egyik felszólaló egymás után megemlítette az éghajlatváltozást és a környezeti fenntarthatóságot, mint a radikális gazdasági változások kulcsfontosságú indoklását, amely magában foglalja a gazdasági tevékenységre vonatkozó hatalmas új szabályozásokat és korlátozásokat, a vagyonadókat és a zöld új megállapodáshoz hasonló kiterjedt kormányzati programokat.

QFPC - Minőségi Családtervezési Karbonkredit | hirdetés

Például Sharan Burrow, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) főtitkára azt mondta:

Szeretnénk véget vetni a költség-profit szempontú mentalitásnak, mert ha nem építünk egy gazdasági jövőt olyan fenntartható keretek között, amelyekben tiszteletben tartjuk bolygónk határait, és emiatt meg kell változtatnunk energia- és technológiai rendszereinket, akkor nem lesz élő bolygónk az emberek számára.

„A Nagy Reset örömteli elismerés, hogy ennek az emberi tragédiának ébresztőnek kell lennie” – mondta Guterres amerikai főtitkár. „Egyenlőbb, befogadóbb és fenntarthatóbb gazdaságokat és társadalmakat kell felépítenünk, amelyek rugalmasabbak lesznek a pandémiák, az éghajlatváltozás és sok más globális változás előtt, amelyekkel szembesülünk.”

És, ha ez nem lenne elég, Al Gore, az éghajlatváltozás riasztás királya a közelmúltban az NBC „Today” televíziós show-ján készített interjúban megemlítette a „Nagy Reset”-et.

Mi lehet a probléma a "Nagy Reset"-tel kapcsolatban? | ClimeNews

„Szóval, azt hiszem, itt a Nagy Reset ideje” – mondta Gore.

Sok olyan problémát meg kell javítanunk, amelyekkel túl sokáig hagytuk, hogy elszivárogjanak. És az éghajlati válság lehetőséget kínál több tízmillió új munkahely létrehozására, a levegő tisztítására és a pandémiák okozta halálozási arány csökkentésére, egyébként azért, mert a fosszilis tüzelőanyagok égéséből származó légszennyezés növeli a koronavírus halálozási arányát. Tehát itt az ideje, hogy újraindítsunk egy csomó kihívást, köztük az éghajlati válságot.

Ha ezek az idézetek nem rettegtetnek meg téged, akkor kellene. Még mindig a “Nagy Reset” legkorábbi szakaszában vagyunk. A teljes tervet 2021 januárjáig nem kívánják megvalósítani, megvárják amikor a Világgazdasági Fórum Davosban tartja éves ülését, ahogyan az történ idén januárban is.

Fel szeretném eleveníteni, hogy a 2020 januári Davosi fórumon is kiemelkedő vélemény nyilvánítók voltak a világ minden tájáról, hogy a helyzet sürgősségéről és a következő teendőkről beszéljenek, és ott volt Greta Thunberg aki, ahogy korábban is elég nagy port vert fel szavaival:

Az éghajlati apokalipszis elkerülése | ClimeNews - Hírportál

„Hogy ne legyen félreértés: amikor mi, gyerekek azt mondjuk, hogy essenek pánikba, akkor nem azt mondjuk, hogy úgy folytassák, ahogy korábban tették.

Nem mondjuk azt sem, hogy olyan technológiákra támaszkodjanak, amelyek még nem léteznek a szükséges mértékben, és amelyek a tudomány szerint talán soha nem valósulnak meg.

Nem mondjuk Önöknek, hogy továbbra is vitatkozzanak arról, hogyan lehet nettó zéró kibocsátást, vagy a karbon-semlegességet elérni “trükkökkel”, és a számokkal bűvészkedni…

Nem csökkentenünk kell a kibocsátásokat. Azokat le kell állítanunk, ha esélyt akarunk arra, hogy ne haladjuk meg a 1,5 C fokos célt.

Addig, amíg nincsenek olyan technológiák, amelyek képesek lesznek a kibocsátásainknál több CO2-t kivonni a légkörből, azaz mínuszba menni, addig a nettó zérót muszáj elfelejtenünk!

Valós nulla kibocsátási célokra van szükségünk, mert a későbbi kibocsátási céljaink majd egyáltalán semmit nem jelentenek, ha továbbra is figyelmen kívül hagyjuk a kalkulált CO2-keretet, ahogy eddig is ezt tettük.

Ha a jelenlegi magas kibocsátást folytatjuk még néhány évig, akkor a fennmaradó karbonkeretet hamarosan teljesen felhasználjuk.

Az a tény, hogy az USA kilépett a Párizsi Megállapodásból, úgy tűnik mindenkit felháborított, és aggodalomra adott okot, és ez helyénvaló.

De az a tény, hogy nem teljesítjük a Párizsi Megállapodásban aláírt vállalásainkat, látszólag a legkevésbé sem zavarja a hatalmon lévő embereket.

Bármilyen tervük, vagy politikájuk, amely nem tartalmaz radikális kibocsátás-csökkentéseket a forrásnál, a mai naptól kezdve, akkor ez nem lesz elég ahhoz, hogy eleget tegyen a Párizsi Megállapodás szerinti 1,5 C fok, vagy ennél alacsonyabb vállalásnak.

Ismét megemlítem: ez a történet nem a jobboldalról vagy a baloldalról szól.

Fenntarthatósági szempontból nem tulajdoníthatunk jelentőséget az Önök pártpolitikájának.

A jobb-és baloldal, és a centrum is mind kudarcot vallottak.

Egyetlen politikai ideológia, vagy gazdasági rendszer nem volt képes kezelni a klíma-és környezeti vészhelyzetet, és kialakítani egy összehangolt és fenntartható világot.

Mivel ez a világ, ha nem vették volna észre – jelenleg lángokban áll.

Önök azt állítják, hogy a gyerekeknek nem kellene aggódniuk. Mondják: hagyjátok ezt ránk! Rendbe fogjuk hozni! Megígérjük, hogy nem hagyunk cserben benneteket. Ne legyetek olyan pesszimisták! Aztán? Semmi sem történik.

Csend, vagy valami, ami még a csendnél is rosszabb: üres szavak, és ígéretek, amelyek azt a benyomást keltik, hogy megfelelő intézkedések történnek…” Forrás: Az éghajlati apokalipszis elkerülése

A folytatást saját bőrünkön érezzük és ismerjük, (majdnem) mindenki a COVID-19-el van elfoglalva, közben a háttérben azért folyik a munka velünk kapcsolatban.

A terv kerete azonban egyértelmű: Ha a Modern Monetáris Elmélet közgazdászai sok pénznyomási stratégiát összekapcsolnak a zöld új üzletekhez hasonló globális politikákkal és a vállalati krónizmussal (amikor az a személy, aki hatalommal rendelkezik, visszaél a hatalmával, és előmozdítja egy barátját egy pozícióra, annak ellenére, hogy nem képes az erre a posztra), a Világgazdasági Fórum elitjei hatékonyan ellenőrizhetik a gazdasági tevékenységeket olyan mértékben, amelyet még soha nem értek el.

Bárki bármit mond vagy tesz, ha nem veszi figyelembe a fenntarthatóságot alapjaiban romba döntő népességrobbanás megoldásának szükségességét, és a fosszilis energiaforrások kivezetéséhez a karbonsemlegesség mielőbbi elérését, az a civilizáció megbuktatásának játékosa csupán.

Ez valóban veszélyes idő azok számára, akik támogatják az egyéni szabadságot és a szabad, (önkéntes) piacokat!

Rampasek, László A.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.