“Ha nem tudjuk megóvni a természetet, nem tudjuk megóvni magunkat” – Harrison Ford

A mérgező gazdasági és politikai rendszerünkből adódó vészhelyzet előtt állunk. Az, hogy hogyan viszonyulunk egymáshoz és a természethez, rombolja a Föld képességét az élet fenntartására.

 

A korlátozott erőforrásokkal rendelkező bolygóból származó gazdasági növekedés és nyereség hajszolása súlyos egyenlőtlenségeket, szegénységet, tömeges nyomorúságot és fajok kihalását okozza.

Azt az illúziót vetítik nekünk, hogy a fogyasztás boldogságot hozz életünkbe, ám ez a szisztematikus fogyasztás fenyegeti a mi létünket. Az igazságtalan és etikátlan földhasználaton és tulajdonon, a fenntarthatatlan és növekvő adósságon és az egyének rabszolgaságán alapul.

A hatalom és a pénz néhány ember kezében koncentrálódik, míg a tömegek küzdenek az egyszerű túlélésért.Ez a klímaegyensúly és a biodiverzitás összeomlását okozza.

Ahogy Greta Thunberg mondta a “lázadás deklarációján” október 31-én:

„Nem tudjuk megmenteni a világot azáltal, hogy a szabályok szerint játsszunk. Mert a szabályokat meg kell változtatni.

Mindent meg kell változtatni. És ennek ma kell kezdődnie.

Tehát mindenki számára, itt az ideje a polgári engedetlenségnek. Ideje lázadni.”

Videóátirat:

Itt vagy, Itt vagyok, mert mi törődünk. Nem csak a mával…, hanem szenvedélyesen törődünk a jövővel.

Tudjuk hogy csak akkor van lehetőségünk, hogy elkerüljünk egy fenyegető klímakatasztrófát. ha az olyan emberek mint mi, nem adják fel.

Az emberiség sorsa forog most kockán.

Amíg azon dolgozol hogy megbirkózz a klímaváltozás megpróbáltatásaival. Könyörgöm neked, ne feledkezz meg a természetről.

A természet lerombolása jobban hozzájárul a globális felmelegedéshez, mint az összes autó és teherautó a világon.

Tehetünk napelemet minden ház tetejére, átalakíthatunk minden autót elektromossá…

De amíg Szumátra ég, elbuktunk. Amíg az amazon nagy erdői le vannak szabdalva és égetve… amíg az őslakosokat kiszoríthatják védett törzsi helyeikről, amíg a mocsarak és vízi élőhelyek elvannak pusztítva.

Addig éghajlati céljaink elérhetetlenek lesznek és az időnk kurvára el fog fogyni!

Ha nem hagyjuk abba környezetünk lerombolását, semmi más nem fog számítani.

Hogy miért?

Mert az erdők, mangrovék, mocsarak, ezek a hatalmas sűrű szén-dioxid elnyelők védelme és helyreállítása teszi ki a 30%-át annak amit meg kell tennünk, hogy elkerüljük a katasztrofális felmelegedést.

Itt és most ez az egyetlen megvalósítható megoldás, hogy elnyeljünk globális mértékű szén-dioxidot.

Egyszerűen fogalmazva, ha nem tudjuk megóvni a természetet nem tudjuk megóvni magunkat.

Ez az amit meg kell tennünk. Ki kell tűznünk célul a természet védelmét minden társasági, állami és nemzeti klímamozgalomban.

Készítsünk terveket, dátumhoz kötve, hogy elérjük ezeket a célokat.

Fektessünk be a mangrovékba és a trópusi erdőkbe ugyan úgy ahogy a megújuló energiaforrásokba, küzdjünk, hogy véget érjen ezeknek az
ökoszisztémáknak a lerombolása, kötelezzük el magunkat az erőfeszítés mellett már a következő évtizedre, hogy megőrizzük ezeket a jövőnek, folytassuk a kutatásokat az újraerdősítéshez ugyan úgy, ahogy a kutatásokat végzünk a szén-dioxid befogására és tárolására.

Tűzzük ki célul, a költségek csökkentését és jelentősen növeljük a skálát.

Segítsük az őslakos közösségeket hogy használják a tudásukat, a történelmüket a fantáziájukat és a mi tudományunk, hogy megmentsük az örökségük és a földjüket. Tiszteljük és biztosítsuk a jogaikat.

Hagyjuk abba, az Isten szerelmére, a tudomány hírnevének a rontását.

NE adjunk hatalmat olyan embereknek, akik nem hisznek a tudományban vagy ami rosszabb, úgy tesznek mintha nem hinnének benne az önző érdekeik miatt.

Ők tudják kicsodák és mi is tudjuk mindannyiunk, legyen az gazdag vagy szegény, nagyhatalmú vagy kisember mindannyian el fogjuk szenvedni a hatásait a klímaváltozásnak és az ökoszisztéma lerombolásának és amivel most szembenézünk, az gyorsan a legnagyobb erkölcsi krízisé vált, valaha azok akik a legkevésbé hibásak, ők fogják a legnagyobb árat fizetni, szóval soha ne felejtsd el kiért harcolsz.

Ő a halász Kolumbiában, A halász Szomáliában, aki azon tűnődik legközelebb hova megy halászni és nem érti a kormány miért nem védi meg őt
a világméretű tömeges halászattól.

Ő az anya a Fülöp-szigeteken aki azon aggódik mikor fogja a következő nagy vihar kitépni a kisbabáját a karjai közül.

Az emberek Kaliforniában akik menekülnek a kiszámíthatatlan tüzek elől. Az emberek a keleti parton akik a történelemben valaha feljegyzett legnagyobb viharokkal néznek szembe.

Ez a mi országunk, a mi közösségünk, a mi családjaink.

Ez a színtiszta igazság.

Ha túl akarjuk élni ezen a bolygón, az egyetlen otthonunk amit bármelyikünk valaha is ismerni fog az éghajlatunkért, a biztonságunkért, a jövőnkért,
szükségünk van a természetre.

Jobban mint valaha.

A természetnek nincs szüksége emberekre, az embereknek van szüksége a természetre.

Kapcsoljuk ki a telefonjainkat. Hajtsuk fel az ingujjunkat és…

Rúgjuk szét ezeknek a szörnyetegeknek a seggét.

“Ha nem tudjuk megóvni a természetet, nem tudjuk megóvni magunkat” – Harrison Ford

Forrás: Extinction Rebellion