A február mínusz 5 millió tonna szén-dioxid kibocsátás Németországban

Továbbra is drámai változások elszenvedője a német szénipar: februárban soha nem látott alacsony szintre esett az arányuk az energiamixben. A megújulók eközben átbillentek a 60 százalékos határon is.

A február mínusz 5 millió tonna szén-dioxid kibocsátás Németországban | ClimeNews

A németországi Fraunhofer Intézet gyorsan végzett a februári adatok elemzésével, de a publikált adatok enélkül is meghökkentőek. Az intézet osztályvezetője, Bruno Burger twittelte ki – több diagrammal egyetemben – az oldalára, hogy februárban sikerült a megújuló energiákból a nettó áramtermelés több mint 60 százalékát kiadni.

Sok új rekord született februárban

– írta Burger. A havi összesítés alapján mutatott 61,2 százalékos tiszta energia termelési mutató ezek közül az első. De azt is érdemes hozzáfűzni: az elmúlt hónapban a szélenergia önmagában képes volt 20,8 TWh előállítására, ami egymagában a villamos energia igények 45,8 százalékát biztosította.

A február mínusz 5 millió tonna szén-dioxid kibocsátás Németországban | ClimeNewsA németországi energiamix összetétele – 2019 | Fraunhofer ISE

A biomassza betáplálás hozott még 8,3 százalékot, a vízenergiából pedig 3 százalékot nyert a rendszer betáplálási oldala. A napelemes rendszerek 4,2 százalékos részaránya viszont – és ez a következő rekord: – majdnem olyan szint, ahová a feketeszén részaránya zuhant az energiamixben. A nettó villamosenergia-termelésben a lignit 5 TWh-ig jutott, ami részesedésre átszámoltan alig több mint 11 százalék. Ez pedig a valaha mért legalacsonyabb szintnek számít Németországban.

Februárban a szélenergia a lignit-teljesítmény több mint felét képes volt kiváltani, ami azt jelenti, hogy csak ez a tétel mintegy 5 millió tonna szén-dioxid kibocsátástól mentesítette a szektort

– magyarázta Burger.

Az adatok mögött egyértelmű gazdasági összetevők is láthatók: mivel februárban a napi árampiaci átlagár meglehetősen alacsony volt (21,57 euró/MWh), ez lehetetlenné tette, hogy a lignitből villamos energiát termelő vállalatok nyereségesen dolgozzanak. Azért, mert a lignitre vonatkozó szén-dioxid-tanúsítványok ára átlagban meghaladta a 25 euró/MWh értéket.

Erős utolsó menet

Ez egyébként nem újdonság, a Napi.hu korábban, szintén a Fraunhofer ISE által közölt adatokból megírta, hogy a tavalyi évet a német energiatermelő szektor egyfajta üzemanyagváltási trendet követve zárta. Vagyis: a szén helyett főként zöldenergiát, illetve földgázt tettek be a rendszerbe.

Tavaly ez még úgy nézett ki, hogy a szénerőművek nettó villamosenergia-termelése – 2018-hoz képest – 22,3 százalékkal csökkent 2018-hoz képest, és ez már csupán 19,7 százalékos részarányt biztosít számukra.

A február mínusz 5 millió tonna szén-dioxid kibocsátás Németországban | ClimeNewsA németországi energiamix összetétele – 2019 | Fraunhofer ISE

Ez a szint esett be most – a feketeszén 5,6 százalékos részarányával együtt számoltan – 16,7 százalékra. A lignit mellett a feketeszén kiradírozása is jelentősnek tűnik: a tavalyi 32,8 százalékos éves esés után a 2020-at 9,4 százalékos szinttel kezdő nyersanyag februárban már csak 2,53 TWh villamos energiát adott a hálózatra. Ez pedig – tél ide vagy oda – a napelemek által termelt 1,86 TWh-nál alig látszik többnek.

A tavalyi év összesített adatai szerint 12 hónapból nyolcban a szélturbinák által előállított áram mennyisége több volt a lignites erőművekben termeltnél, de egész évben több volt annál is, amire a németországi atomerőművek képesek voltak. Az atomerőművek februárban a nettó villamosenergia-termelés 11,5 százalékát adták (2019-ben ez az arány 13,8 százalék volt), a gázerőművek pedig 10,2 százalékot (a tavalyi átlag 10,5 százalék volt).

A szén arányának folyamatos csökkenése továbbra is kitart. Így már nem az a kérdés, hogy az eredetileg 2038-ig engedélyezett működésig marad-e szénerőmű Németoszában, hanem az, hogy a csupán két hónapja ennél 3 évvel korábbi végső időpontot megadó céldátum is tartható marad-e. Érdemes visszaidézni: alig egy éve, hogy a Financial Times hasábjain Nick Butler nemzetközi energiapolitikai és energiabiztonsági szaktekintély azt írta: kizártnak tartja, hogy a német szénerőművek a deadline-in kihúzzák. Az az állítása is igazolódni látszik, miszerint a korszakváltás nem lesz nehéz, mivel már jelenleg sincsenek komoly technikai akadályok.

12 százalék

A német energiamixben történt súlyponteltolódás azzal a következménnyel is járt, hogy csak tavaly, a szénerőművek zsugorodó részaránya miatt 12 százalékkal esett a szén-dioxid kibocsátás Németországban – és mint látszik: tovább csökken. Ami az arányok jobb összehasonlíthatóságát illeti, itt egy magyar adat: amennyiben az egyetlen, még működő szenes erőművet, a februárban állami kézbe került Mátrai Erőművet az azonnali bezárnák, az is csupán 6-7 százalékkal csökkentené Magyarország szén-dioxid-kibocsátási szintjét.

Forrás: Napi.hu

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.