Drákói szigort hoz a dízelügy, küszöbön állnak a betiltások

Alig több mint egy évvel a Volkswagen-féle dízelbotrány után nem csak Amerikában, hanem az EU-ban is komoly retorziókra számíthatnak a gyártók. Németországban konkrét javaslat született a valós körülményeket közt tesztelve túl sok nitrogénoxidod eregető autók betiltására, és a francia kormány is kemény szankciókat tervez a VW és a Renault ellen, egy ázsiai országban pedig még előrébb járnak.

Drákói szigort hoz a dízelügy, küszöbön állnak a betiltások - ClimeNews

A német BUND környezetvédelmi szövetség a bizonyíthatóan nem megfelelő emissziójú Euro-6-os dízelautók betiltását kéri a német hatóságoktól. Szoros összefüggésben áll az ajánlás a Szövetségi Gépjárműforgalmi (KBA) korábbi vizsgálatsorozatával, amely a Volkswagen-botrány után több márka (Audi, BMW, Dacia, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar, Land Rover, Mazda, Mercedes-Benz, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Suzuki, Volkswagen) bizonyos modelljeinek tesztelésénél jelentős, sokszoros eltérést talált a próbapadon és a valós viszonyoknál mért emissziós értékei között.

A kilométerenként 80 mg feletti nitrogén-oxid-kibocsátású autók típusengedélyét szeretnék bevonatni

(korábban volt már példa ilyen esetre az Opelnél) egy korábbi EU-s rendeletre hivatkozva, miszerint a KBA-nak mint hatóságnak jogában áll eladási tilalmat elrendelni, ha elbukik egy modell az emisszós vizsgálaton.

Franciaország bekeményít, de van más is

Drákói szigort hoz a dízelügy, küszöbön állnak a betiltások - ClimeNewsMég komolyabb esély van a túl sok károsanyagot kibocsátó autók elleni retorzióra Franciaországban, erre maga a környezetvédelmi miniszter tett javaslatot. Segolene Royal az Európa Parlamentben is kifejtette, hogy az esetleges betiltások a botrányt kiváltó Volkswagen és a szintén kipufogógáz-mainiplulációkkal gyanúsított Renault egyes modelljeit érintenék. Konkrét intézkedésekre akár már decemberben, a vizsgálatok lezárultával sor kerülhet. A Renault szerint a bizonyos körülmények közt módosuló vezérlési paraméterek nem jogellenesek, és kizárólag a motorok védelmét szolgálják.

Nem csak Európában és Amerikában vannak következményei a botránynak, hanem Dél-Koreában is, ahol egyes BMW, Porsche, Nissan és Infiniti modellek eladását tervezik felfüggeszteni (a botrány után a VW már lényegében kivonult a piacról).

Mindegyiknél a hiányos környezetvédelmi minősítési papírokkal van probléma,

amiért a gyártók komoly pénzbírságra is számíthatnak, és néhány benzines modellt is érint az ügy: a BMW-nél például a koreai minisztérium szerint az X5M adatlapján az X6M adatait adták meg (ugyanaz a motor hajtja a két autót). Tiltólistára kerülhet a Porsche Macan Diesel S és az Inifiniti Q50 is.

Forrás: ORIGO

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.