A Tesla titkos támogatói

A Bloomberg felfedte a Tesla titkos bevételi forrását. Amerika egyes államaiban, például Kaliforniában, az autógyártóknak kötelező környezetbarát, nullemissziós autókat is értékesíteni, hogy eladhassák a környezetszennyező, elavult járműveket is.

Amelyik gyártó nem tud vagy nem akar környezetbarát járműveket fejleszteni, lehetősége van egy másik gyártótól megvásárolni annak kvótáit. Ezek a tranzakciók általában titkosak, a közelmúltban azonban a General Motors Co. és a Fiat Chrysler Automobiles NV átadta Delaware államnak a Teslával kötött ilyen megállapodásai részleteit, azaz nyilvánosságra hozták, hogy a Teslától vásárolták meg az üvegházhatást okozó gázok kvótáit.

Ahol a kvóta kötelező

A Tesla titkos támogatói | ClimeNews - HírportálTesla tavaly közel 420 millió dollárt értékesített szabályozói hitelekből

Ez nem csak jelentős bevételt, hanem komoly elismerést és biztató jövőképet is jelent a Teslának, hiszen ha a hagyományos gyártók inkább tőlük vásárolnak, ahelyett, hogy saját fejlesztésre költenének, az a Tesla számára hosszabb távon lépéselőnyt jelenthet, a többiek pedig lemaradhatnak, amíg a Tesla rengeteg tapasztalatot gyűjt és tudást halmoz fel.

A Tesla 2010 óta 2 milliárd dolláros bevételre tett szert a szén-dioxid kvóta értékesítésből, a legtöbbet 2018-ban, tavaly közel 420 millió dollárt kerestek ezzel. Ugyanakkor a felvásárlók is jól járhatnak az üzlettel, mert a szabályozás esetleges szigorítása esetén jelentősen emelkedhet a kvóták ára, így ha egy gyártó hosszú ideig tervez még értékesíteni hagyományos motorokkal ellátott járműveket, akkor érdemes lehetett tartalékot képezni a még viszonylag olcsón beszerezhető kvótából.

A Tesla titkos támogatói | ClimeNews - Hírportál

A GM-mel kötött megállapodás azért is meglepő, mert a GM jelentős példányban értékesítette korábban a Chevrolet Volt konnektoros hibridet, később pedig a tisztán elektromos Bolt-ot, így a többség azt hitte, hogy a General Motors a saját eladásainak köszönhetően teljesíti az elvárásokat, ráadásul a hírek szerint a közeli jövőben tovább tervezi növelni az elektromos autók gyártását és eladását, így valószínűleg a jövőre gondolva vásároltak be a Teslától, mert tartalékolni szeretnének az esetleges későbbi szigorításokra felkészülve, amire különösen akkor van jó esély, ha a 2020-as választásokon a demokraták legyőznék Donald Trump-ot.

A Tesla titkos támogatói | ClimeNews - Hírportál

A Fiat Chrysler egy másik jelentős támogató, ez azonban nem csak most derült ki, ez a cég már 2016-ban, 2018-ban és ez év elején egyaránt nyilvánosságra hozta a Teslától megvásárolt kvótákkal kapcsolatos megállapodásokat. Eric Mayne, az olasz-amerikai autógyártó szóvivője elmondta, hogy az Egyesült Államok szabványai annyira gyorsa ütemben szigorodnak, amely „messze meghaladja” az elektromos autók keresletét, ezért választják inkább kvóták vásárlását saját elektromos modell gyártása helyett.

Bár a 2017-es modellévben minden gyártó betartotta az Egyesült Államok környezetvédelmi előírásait, az EPA márciusi jelentése szerint a legtöbb nagy gyártó ezt csak kvóták vásárlásával tudta biztosítani. Azonban örökre tartalékolni sem lehet, a 2017-es modellév végén az iparág által birtokolt kvóták több mint 90 %-a 2021 végén lejár.

A Tesla széndioxid kvóta eladásból származó bevételei egyelőre csak az Egyesült Államokra és Kaliforniára korlátozódtak, viszont a jövőben hasonló bevételekre számíthat Európából is, mivel itt még szigorúbb kibocsátási előírásokat vezetnek be. Áprilisban a Fiat Chrysler már be is jelentette, hogy a flottáját összevonja a Teslával, hogy megfeleljen az Európai Unió előírásainak.

Forrás: Villanyautosok