A hadsereg és az olajipar kapcsolata az éghajlat összeomlásában

Tarthatatlan: A globális hadsereg valódi költségei az éghajlat és az emberi biztonság szempontjából.

A hadsereg és az olajipar kapcsolata az éghajlat összeomlásában

Ez a jelentés kifejezetten a hadsereg és az olajipar kapcsolatára összpontosít, hogy feltárja annak szerepét az éghajlat összeomlásában. A jelentés szerint el kell kezdenünk számszerűsíteni, feltárni és kezelni azt az éghajlati terhet, amelyet a világ nagy katonai költekezői rónak az emberekre és a bolygóra.

Tarthatatlan: A globális hadsereg valódi költségei az éghajlat és az emberi biztonság szempontjábólEddig kollektíven és következetesen figyelmen kívül hagytuk a világ hadseregeinek az éghajlatváltozásért viselt hatalmas, de el nem számolt felelősségét, a mindennapi operatív tevékenységüktől kezdve a háborúkig és konfliktusokig, amelyekben részt vesznek. El kell kezdenünk mindkettőt figyelembe venni az éghajlati számításokban, mert saját felelősségünkre hagyjuk figyelmen kívül őket.

A jelentés végén található 8 pontból álló ajánlási terv célja, hogy ezzel foglalkozzon.

Az elefánt a szobában: a katonai kiadások, mint az éghajlatváltozás mozgatórugói

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának 2018. évi kibocsátási hiányjelentése megerősíti, hogy a szén-dioxid-mentesítésre irányuló globális erőfeszítések messze elmaradnak a tervezettől, és a kibocsátás korlátozására tett ígéretek ellenére a globális kibocsátás a gazdasági növekedésnek köszönhetően tovább növekszik. Az egyik rendkívül fontos gazdasági ágazat, amelyet következetesen figyelmen kívül hagynak az éghajlatváltozás kezelésére tett kísérletek során – ez az Egyesült Királyság kormányának 4. legnagyobb kiadási területe, és egy olyan ágazat, amely elhanyagolható erőfeszítéseket tett a szén-dioxid-mentesítés érdekében -, a védelmi/katonai ágazat. A katonai tevékenységekből és háborúkból származó üvegházhatású gázok (ÜHG-k) kibocsátása nem szerepel a globális kibocsátási adatokban, ami azt jelenti, hogy eddig jelentősen alábecsültük az összes emberi tevékenységből származó teljes globális ÜHG-kibocsátást.

A mindennapi katonai tevékenységekből és a háborúkból származó üvegházhatásúgáz-kibocsátás olyan jelentős, hogy az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) által 2050-re ajánlott kibocsátás-mentességi célt soha nem fogjuk elérni anélkül, hogy a hadseregünket is szén-dioxid-semlegessé tennénk. Ha nem szüntetjük meg a hadseregünk szén-dioxid-kibocsátását, és nem alakítjuk át sürgősen a külpolitikához, a biztonsági gondolkodáshoz és a védelmi kiadásokhoz való hozzáállásunkat, a világ hadseregei maguk is fenyegetést jelentenek majd a kollektív “emberi biztonságunkra“.

A meglévő adatok és kutatások elemzésével nyugtalanító képet kaphatunk a globális hadsereg környezeti hatásáról:

  • A globális hadseregek és a hozzájuk kapcsolódó védelmi ipar szén-dioxid-kibocsátása 445 millió tonna CO2-egyenérték (2017); ez nagyobb, mint egész Olaszország éves üvegházhatású gázkibocsátása, és nem sokkal kisebb, mint az Egyesült Királyság (505 millió tonna CO2-egyenérték) és Franciaország (482 millió tonna CO2-egyenérték) teljes üvegházhatású gázkibocsátása.
  • A globális hadseregek és védelmi iparágak az üvegházhatású gázok teljes globális kibocsátásának legalább 1%-át teszik ki, és ez a szám akár 5% is lehet. Összehasonlításképpen: a polgári repülés a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás mintegy 2,1%-áért felelős, és a nemzetközi légi közlekedés önmagában a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás mintegy 1,3%-áért felelős. Ez azt jelenti, hogy a globális katonai-ipari komplexum ugyanannyi üvegházhatású gázkibocsátásért felelős, mint a polgári repülés, amely a globális kereskedelem és a modern jólétünk szempontjából alapvető fontosságú. Amikor mindenki azon gondolkodik, hogy kevesebb repülővel, helyi élelmiszerek és fogyasztási cikkek vásárlásával tegye meg a maga részét, a hadseregek szabad utat kapnak, hogy annyi nagy értékű gázfaló gépet (pl. F-35-ösöket és Eurofighter Typhoonokat) vásároljanak és üzemeltessenek, amennyit csak akarnak, anélkül, hogy a politikusaink kemény kérdéseket tennének fel.
  • Ha a világ hadseregeit egy országként rangsorolnánk, akkor a világ 29. legnagyobb olajfogyasztója lennének, éppen csak megelőzve Belgiumot vagy Dél-Afrikát. Másképpen fogalmazva, ez a világ 5. legnagyobb gazdaságának, az Egyesült Királyságnak vagy a 6. legnagyobbnak, Franciaországnak a fele olajfogyasztása.
  • Az EU-15 hadseregeinek és védelmi iparának teljes szén-dioxid-kibocsátása 60 millió tonna CO2-egyenérték – ez ugyanannyi, mint Írország kibocsátása, és nagyjából az EU-15 2017-es teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 2%-a. A szén-dioxid-kibocsátás az EU-15-ök teljes szén-dioxid-kibocsátását jelenti. Az EU-ban a légi közlekedésből származó közvetlen CO2-kibocsátás a teljes kibocsátás mintegy 3%-át teszi ki. Az EU büszke arra, hogy a világon elsőként foglalkozik a nemzetközi légi közlekedésből származó CO2-kibocsátással, így megbocsáthatatlan, hogy elhanyagolja a hadsereg és a védelmi ipar éghajlatra gyakorolt hatását, amikor mindkét ágazat kompatibilis mennyiségű üvegházhatású gázt termel.
  • A kilenc évig tartó iraki háború (2003 és 2011 között) teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátása körülbelül 254 millió tonna CO2-t tett ki. Ez valamivel több CO2-kibocsátás, mint a világ 14. legnagyobb gazdasága, Spanyolország 2016-ban, és csak negyedével kevesebb, mint a 6. legnagyobb gazdaság, Franciaország.

Ez a folyamatos kibocsátási teher mindaddig fennmarad, amíg a túlzott globális katonai kiadásokból egyre több olajtól függő, drága repülőgépet, tankot és rakétát fejlesztenek és vásárolnak, amelyek viszont pusztítást és üvegházhatású gázokat okoznak (miközben jelentős részvényesi nyereséget termelnek). Az irónia, sőt képmutatás, hogy az USA és más vezető katonai nemzetek szóvivői a leghangosabb hangok közé tartoznak, amelyek az éghajlatváltozás elleni fellépésre szólítanak fel (összefoglalva: “mindenki, kivéve minket”), nem marad el néhány megfigyelő számára, mivel pontosan ezek a katonai nemzetek azok, amelyek tudják, hogy maguk is hozzájárultak az éghajlati válság kialakulásához. Ezt a kellemetlen igazságot azonban ügyesen elrejti egy másik narratíva, amelyet könnyebben és szélesebb körben elfogadnak – az éghajlatváltozás következményeinek és az ebből eredő vészhelyzetek és káosz kezelésének szükségessége.

A kormányok pedig jól eltakarják a hadseregükre háruló éghajlati terheket. Az iraki háború idején az USA mentességet kialkudott a kibocsátások bejelentése alól. A mai napig az egyes országoknak az ENSZ-nek a kibocsátásaikról szóló jelentéséből kimaradnak a hadsereg által a tengerentúlon vásárolt és felhasznált üzemanyagok. A 2015-ös párizsi megállapodás értelmében pedig az országok még mindig nem kötelesek csökkenteni a katonai kibocsátásukat.

Az olaj, a katonai kiadások és a konfliktusok jelenleg elválaszthatatlanok egymástól, és együttesen jelentős szerepet játszottak és játszanak a fejlődés akadályozásában vagy visszafordításában a globális déli közösségekben és nemzetekben, miközben a hétköznapi emberek számtalan módon fizetik meg az árát. Úgy tűnik, hogy nincs vége a láthatáron, mivel a kormányok (különösen a nagy katonai költők) maguk is önpusztító külügyi, biztonsági és védelmi kiadási stratégiákba vannak zárva, végtelen, olajért folytatott háborúkkal, amelyek menekültek millióit hozzák létre; konfliktusok, amelyek egyre nagyobb katonai kiadásokat eredményeznek a fosszilis tüzelőanyagoktól függő, egyre több fosszilis tüzelőanyagtól függő felszerelésekre, amelyeket a fosszilis tüzelőanyagoktól függő hadseregek működtetnek.

Közös jövőnket ebben az éghajlatváltozás utáni világban a társadalmi, gazdasági és környezeti igazságosságnak kell vezérelnie, és ezáltal teljesebbé kell tennünk azt a globális emberi biztonságot, amelyre mindannyiunknak szüksége van a túléléshez és boldoguláshoz. Sajnos a világ hadseregei (és e költségvetések legnagyobb haszonélvezői a védelmi vállalatok) nem a “védelem” e mércéje szerint dolgoznak.

Most egy új hagyományos és nukleáris fegyverkezési verseny szélén állunk. A globális katonai kiadások egyre közelebb kerülnek a “2 billió dolláros vörös vonalhoz“, és a globális éves katonai kiadások 85%-át (1,9 billió dollár) csak a 20 legnagyobb költő teszi ki. A nemzetek által a fosszilis tüzelőanyagoktól függő hadseregekből származó kül-, biztonság- és védelmi politikával biztosított “lelki béke” – számos kritikus szempont alapján – már nem felel meg a 21. századnak. Eljött az ideje, hogy a “nemzetbiztonság” elavult fogalmait olyan politikákkal váltsuk fel, amelyek tükrözik a kollektív biztonságunkat fenyegető valamennyi 21. századi veszélyt.

Miközben ez a jelentés rávilágít a háború, a pusztítás és az újjáépítés pusztító körhintájára, egyúttal egy úttörő új formulát mutat be, amely segít az országoknak abban, hogy katonai kiadásaikat fokozatosan a környezeti és emberi szükségletek kielégítésére fordítsák. Az Öt százalékos javaslat egy két részből álló formula, amely: 1) 10 év alatt felére csökkenti a globális katonai kiadásokat, és a megtakarításokat az emberi szükségletekre irányítja át; és 2) egy 5%-os küszöbértéket vezet be, amelynek célja, hogy ezt követően visszafogja a katonai kiadásokat. Ezt a javaslatot az olyan kampányok tanulságai alapján dolgozták ki, mint az adósság, a kereskedelem és az adózás.

Már csak 11 év van hátra (e cikk írásakor), hogy teljesítsük a nemzetközi kötelezettségvállalást, amely szerint a globális felmelegedést mérsékelt szintre (1,5°C alá) kell korlátozni azáltal, hogy 2030-ig 45%-kal a 2010-es szint alá csökkentjük az üvegházhatású gázok globális kibocsátását. 2019. május 1-jén, intenzív nyomásgyakorlás után az Egyesült Királyság parlamentje végül “éghajlati vészhelyzetet” hirdetett. Ezt követően a Közlekedési Minisztérium (DfT) légiközlekedési vezetője azt mondta, hogy “szükséges lehet megfontolni az Éghajlatváltozási Bizottság által ajánlott politikai megközelítést” az Egyesült Királyságban a repülés növekedésének korlátozására. Ez a kijelentés csak a kereskedelmi repüléssel kapcsolatban hangzott el, és nem vett tudomást az Egyesült Királyság jelentős katonai repülőgép-kibocsátási terhéről.

Kvantumváltásra van szükség a hajlandóságunkban, hogy foglalkozzunk a globális hadsereg éghajlatváltozásban betöltött jelentős szerepével, és azzal, hogy sürgősen el kell választani azt az olajtól. És ha előrelépünk ebben a kérdésben, akkor (ha késve is, de) felismerjük, hogy a kollektív “védelem” ugyanúgy szól a korai figyelmeztetés és a katasztrófakockázat-csökkentés és mindezek következményeinek forrásáról, mint a terrorfenyegetésekről és a hagyományos hadviselésről. Az emberi tevékenység minden aspektusa az éghajlatvédelem reflektorfényébe került, és átalakító jellegű újragondolást igényel. Ez alól a globális hadsereg sem lehet kivétel.

Összefoglaló letöltése: Védhetetlen: Összefoglaló [PDF]
Teljes jelentés letöltése: Indefensible: The true cost of the global military to our climate and human security [PDF]

A “fenntartható emberi biztonságról” szóló kísérő jelentés: Globális katonai kiadások, fenntartható emberi biztonság és ár-érték arány.
Összefoglaló letöltése: Összefoglaló [PDF]
Teljes jelentés letöltése: Global military spending, sustainable human safety and value for money végleges [PDF]

Forrás: Transform Defence

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.