Kína a Nyugat energiaátalakítási politikájának fő haszonélvezője

Kína a Nyugat hiábavaló energiaátállási törekvéseinek fő haszonélvezője.

A fosszilis tüzelőanyagok fogyasztása változatlanul erős, mivel azok továbbra is pótolhatatlanok.

Kína a Nyugat energiaátalakítási politikájának fő haszonélvezőjeEgy napelempark a franciaországi Cestasban: A megújuló energiaforrások növekedése Nyugaton nem csökkentette a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztását. © Reuters

Brenda Shaffer a kaliforniai Montereyben található amerikai haditengerészeti posztgraduális iskola energiaügyi tudományos csoportjának kutató tanára. Emellett a Foundation for Defense of Democracies (Alapítvány a Demokráciák Védelméért) energiaügyi főtanácsadója és az Atlantic Council Globális Energia Központjának vezető munkatársa.

Joe Biden amerikai elnök, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap és a Világgazdasági Fórum vezetői, valamint szinte az összes mainstream médium egyetért abban, hogy a világ a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiákra való energetikai átállás közepén jár.

Ezt mindannyian vitathatatlan tényként állítják be, noha semmi sem utal arra, hogy a megújuló energia valóban átveszi a fosszilis tüzelőanyagok globális fogyasztásának helyét. Az energetikai átállásnak ez a vágyálomszerű feltételezése azonban hozzájárul a gazdasági erőforrások elherdálásához és a nyugati dezindusztrializációhoz, valamint jelentős nemzetbiztonsági kockázatokat generál.

Kína a Nyugat energiaátalakítási politikájának fő haszonélvezője. Az olcsó és megbízható villamos energiából hatalmas versenyelőnyre tesz szert a gyártásban, miközben a Nyugat drágább és megbízhatatlanabb energiaforrásokra tér át.

A legtöbb átállási politika a kibocsátás csökkentésére irányuló nyugati erőfeszítésekre összpontosít, miközben Kínától kevés viszonzást követelnek. Itt az ideje szembenézni a tényekkel az energetikai átállás kilátásaival kapcsolatban, és fordulatot tenni a leginkább Kínának kedvező politikákkal kapcsolatban. Az energia- és gyártási politikának ehelyett a valóságon kellene alapulnia.

Több évtized és több billió dollárnyi támogatás után a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztása a globális energiafogyasztás 84%-át teszi ki, ami két százalékpontos csökkenés 1973-hoz képest, amikor a megújuló energiaforrások széles körű kormányzati támogatása kezdetben beindult.

Tavaly új rekordok születtek a szén, a kőolaj és a földgáz iránti keresletben. A megújuló energiaforrások kapacitásának közelmúltbeli növekedése részben kielégítette a növekvő globális energiaigényt, de nem csökkentette a fosszilis tüzelőanyagok iránti keresletet.

A mai globális éghajlat- és energiapolitika Kínának kedvez, és gyengíti a Nyugatot. Az USA, Európa és Japán energia- és éghajlat-politikájukkal drágább és kevésbé megbízható villamosenergia-rendszereket hoznak létre, ami az ipar leépüléséhez vezet, miközben a rivális Kína, Oroszország és Irán továbbra is olcsóbb és megbízhatóbb áramot állít elő fosszilis tüzelőanyagokból.

Kína a Nyugat energiaátalakítási politikájának fő haszonélvezőjeSzéntüzelésű erőmű a kínai Sanhe-ban: Az ország továbbra is fosszilis tüzelőanyagokból termel olcsóbb és megbízhatóbb villamos energiát. © Reuters

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését nyugaton ellensúlyozta a rivális nemzetek növekedése. A megújuló energiaforrásokra való fokozott támaszkodás a kínai gyártmányú termékek, köztük a napelemek, szélturbinák és elektromos járművek iránti kereslet növekedéséhez vezet, valamint olyan kritikus ásványi anyagok megrendeléséhez, amelyek ellátását Kína ellenőrzi.

A főáramú klímaaktivisták a földgáz, a nyugati világ fő áramforrásának megszüntetésére szólítottak fel, annak ellenére, hogy annak viszonylag alacsony az éghajlati hatása. A földgáz a globális metánkibocsátás mindössze 12%-áért felelős, ami nagyjából megegyezik a globális rizstermeléssel. Mégsem kéri senki Kínától, hogy csökkentse a rizstermelést és -fogyasztást, míg a Nyugatot arra kérik, hogy mondjon le a villamosenergia-termelés fő forrásáról.

Egyesek azzal érvelnek, hogy a megújuló energiaforrások alacsony fogyasztása ellenére a kormányoknak továbbra is támogatniuk és népszerűsíteniük kellene őket, hogy lehetővé tegyék a jövőbeni dominanciájukat a globális tüzelőanyag-összetételben.

Ez a felfogás téves, mivel a mai megújuló energiaforrások több okból sem tudják helyettesíteni a fosszilis tüzelőanyagokat.

  • Először is, a megújuló energiaforrások jelenlegi generációja olyan energiarendszert hoz létre, amely drágább, mint az, amelyet felváltani kíván. Az energetikai átállási politikák ráadásul hatalmas támogatásoktól függenek, ami nem fenntartható.
  • Másodszor, a megújuló energiaforrások nem váltják ki a fosszilis tüzelőanyagokat, mivel a fosszilis tüzelőanyagokkal működő erőműveknek továbbra is üzemben kell maradniuk a stabil villamosenergia-ellátás biztosítása érdekében. Az alapterhelésű ellátás szükségessége miatt a megújuló energiaforrások és a földgáz, az atomenergia vagy a szén együttes használata természeténél fogva drágább, mint a gáz önmagában.
  • Harmadszor, a megújuló energiaforrások energiasűrűsége alacsony, ami azt jelenti, hogy több helyet igényelnek és nehezebbek, mint a fosszilis tüzelőanyagok, így nem használhatók olyan ágazatokban, ahol a méret és a súly kritikus, mint például a légi közlekedés.
  • Negyedszer, a megújuló energiaforrások nem túl hatékonyak, nagy energiaveszteséggel jár az olyan energiaforrások, mint a szél és a napenergia elektromos árammá és más termékekké, például hidrogénné történő átalakítása.
  • Ötödször, nincs olyan nem fosszilis tüzelőanyag, amely a Föld 8 milliárd emberének élelmezéséhez szükséges élelmiszertermeléshez szükséges műtrágya előállítására alkalmas lenne. Végül, nincs megújuló helyettesítője a számos katonai felhasználáshoz szükséges sűrű folyékony üzemanyagoknak, ami különösen nagy fogyasztási terület.

A Nyugat visszavonulása a fosszilis tüzelőanyag-projektek állami finanszírozásától geopolitikai lehetőséget teremtett Kína számára a fejlődő világban. 2021 végén a Hét csoport országai úgy döntöttek, hogy megszüntetik a fosszilis tüzelőanyag-projektek állami finanszírozását. A fejlődő világban számos energiaprojekt függ az állami finanszírozástól. Ez a politika nem csökkenti a fosszilis tüzelőanyagok iránti keresletet, hanem csak több lehetőséget teremt Kína számára a globális befolyás kiépítésére.

Az USA-nak és szövetségeseinek nem szabad továbbra is támogatniuk az aszimmetrikus politikát, amelyben a Nyugat áldozatokat hoz az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, miközben Kína továbbra is szabadon bocsátja ki a gázokat, és olcsó és megbízható villamos energiát élvez.

  • Az első lépés a földgáztermelés és -felhasználás csökkentését célzó politikák leállítása. Ha a klímalobbi valóban aggódna a metán éghajlatváltozásban betöltött szerepe miatt, akkor ugyanúgy a kínai kibocsátási forrásokra összpontosítana, mint a nyugatiakra.
  • Másodszor, a Nyugatnak abba kellene hagynia a dollárbilliók támogatásokra és a megújuló energiakapacitások kiépítésére való pazarlását, hogy megpróbáljon felzárkózni Kínához a szél- és napenergia, valamint az elektromos járművek terén. Inkább fektessenek be az innovációba, és tervezzenek egy új energiarendszert, amelyet nem Kína ural.
  • Végül pedig a G7-országoknak vissza kellene térniük a fejlődő világ közfinanszírozásához, ahelyett, hogy Kínának nyitva hagynák a játékteret.

Egy bizonyos ponton valóban bekövetkezik az energetikai átállás. Ahogyan a múltban is, az emberi innováció olyan új energiaforrásokat fog felfedezni, amelyek megfelelnek a világ környezeti, geopolitikai és gazdasági igényeinek. De a Nyugat jelenlegi, kormányok által irányított energetikai átállás nem felel meg ennek a célnak.

Forrás: Nikkei Asia | Brenda Shaffer


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.