Mi lenne, ha a fogamzásgátlók ingyenesek lennének mindenhol?

Hatékony éghajlatvédelem és a fogamzásgátlás kapcsolata.

Családtervezés. Okos dolognak hangzik, de rendkívül sok vitát kavar, legalábbis néhány országban. De mi lenne, ha nem kavarna? Mi lenne, ha mindenhol érvényesülne a fogamzásgátlás emberi joga? Mi lenne, ha a fogamzásgátlók minden országban ingyenesek lennének? Hogyan javítja ez a tabletta a nők egészségét, hogyan teszi jobbá az egész társadalmat, és hogyan járul hozzá a klímaváltozás megfékezéséhez?

Most elmondjuk, mi történne, ha a fogamzásgátlók ingyenesen hozzáférhetők lennének mindenhol.

1994 óta (mióta az ENSZ kitűzte célul, hogy minden nő hozzájusson a fogamzásgátlókhoz) a fogamzásgátlók használata (mindössze) 8,3%-kal nőtt, de Észak-Amerikában még csökkent is. Ennek valószínűleg köze van ahhoz, hogy az USA legfelsőbb bírósága úgy határozott, hogy a munkáltatók “vallási okok miatt” megtagadhatják a fogamzásgátlók térítését alkalmazottaik egészségügyi biztosítása kapcsán. A világ többi részén majdnem 50 olyan ország van, ahol a fogamzásgátlók teljesen ingyenesek.

Szóval ki csinálja jól? Van megfelelő válasz a fogamzásgátlás esetén? Eldöntheted magadnak, de előtte azért vedd figyelembe a tényeket.

Az amerikai adófizetők évente összesen átlagosan 12 milliárd dollárt fizetnek a nem kívánt terhességek miatt, amiket a Medicaid erősen támogat. Egy durva becslés alapján minden egyes nem kívánt terhesség nagyjából 13.000 dollárba kerül, míg egy nő fogamzásgátlóval való ellátása egy évre csupán 250 dollárba. A fogamzásgátlók ingyenessé tétele valójában sokkal több pénzt takarítana meg, mivel a nem kívánt terhességek elszenvedői többnyire alacsony jövedelmű nők, akiknek sokáig tartó állami támogatásra van szükségük, hogy fel tudjanak nevelni egy gyereket, amire anélkül nem telne nekik.

A fogamzásgátlók megfizethetetlensége, vagy egyáltalán a hozzáférhetetlensége nem csak a nem kívánt terhességek számát növeli, hanem az abortuszok előfordulásának arányát is.

Az USA-ban 2006 óta az összes nem kívánt terhességnek nagyjából a fele abortuszban végződött. Az abortusz politikailag vitatott, és személyesen traumatikus. Drasztikusan csökkenthetnénk az abortuszok számát egyszerűen azzal, hogy ingyenessé tesszük a fogamzásgátlókat. A tabletta nem csak a nem kívánt terhességeket előzi meg, a nők egészségét is javítja, és csökkenti az egészségügyi kiadásokat.

Az USA-beli Egészségügyminisztérium adatai szerint a tabletta csökkenti a nőknél petefészekrák előfordulását, és megelőzhetik az endometriózist, ami fájdalmas, és meddőséget is okozhat. Arról nem is beszélve, hogy azok a nők, akik nem kívánt terhességtől szenvednek, kisebb valószínűséggel részesülnek megfelelő terhesgondozásban, nagyobb valószínűséggel dohányoznak, alkoholizálnak, és szenvednek depresszióban, és lesznek bántalmazottak terhességük alatt.

Ehhez képest, egy friss kutatás rámutatott, a fogamzásgátlókhoz való könnyű hozzáférés javítja a nők egészségét. A kutatás résztvevőinek többsége be tudták fejezni tanulmányaikat, munkát találtak, és el tudták magukat tartani.

Szóval mit várhatunk egy olyan világtól, ahol ingyenes a fogamzásgátló? Alacsonyabb adók, kevesebb korai halál, és egy társadalom, ami többet tesz a nők tisztelete tekintetében, és elősegíti a biztonságukat és sikerüket. Emellett pedig a leghatékonyabb klímavédelmi stratégia maximális megvalósulása, ami nélkül minden egyéb erőfeszítés kárba vész.

Ez az ideális jövő talán közelebb van, mint gondolnád! A fogamzásgátlók használata világszerte terjed (bár lassabban, mint kéne) Noha a fogamzásgátlás még mindig Észak-Amerikában a legelterjedtebb, az elmúlt évtizedekben Afrikában majdnem 60%-kal nőtt a használata; itt nő a leggyorsabban (van hová), míg Dél-Amerikában csak 15%-kal nőtt, Ázsiában pedig 10%-kal.

Még rengeteg munka van hátra, ami a tudatosság növelésével kezdődik, és a nők egészségére való fókuszálással. Annak, hogy valaki rászánja az időt, hogy megfelelően tervezzen egy gyermekhez, nem szabadna politikai ügynek lennie, és főleg nem vitásnak! Olyan egyszerűnek és magától értetődőnek kellene lennie, ahogy hangzik.

Szóval mutasd meg ezt a videót a családodnak és barátaidnak, hogy ők is megérthessék, hogy egy kis tabletta milyen sokat jelent. További nagyhatású gondolatokhoz nézd tovább a videóinkat!

Kántor Sztella Nóra