A világon minden 10. percben meghal egy kislány erőszak miatt

A világon minden tizedik percben meghal egy kislány az erőszak miatt – jelentette szerdán az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (UNICEF) a lánygyermekek jogainak világnapja alkalmából.

Az UNICEF 2016-os adatai szerint a világ gyermekeinek mintegy negyede,

megközelítőleg 535 millió gyerek él a fegyveres konfliktusok, illetve a természeti katasztrófák sújtotta országok valamelyikében.

Ezeknek a kiskorúaknak a háromnegyede valamelyik fekete-afrikai országban él.

A világon minden 10. percben meghal egy kislány erőszak miatt - CN | Forrás: AFP/Eric Feferberg

Az olyan fekete-afrikai országokban, mint Dél-Szudánban, Közép-afrikai Köztársaságban, vagy Szomáliában kislányok milliói élnek, akiktől jelenleg is megtagadják alapvető jogaikat – mondta Leila Pakkala, az UNICEF kelet- és dél-afrikai regionális irodájának igazgatója.

Pakkala elmondta, hogy a konfliktushelyzetekben

a lányoknál két és félszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy kikerülnek az iskolából, mint a fiúknál, és még több lánynál valószínű, hogy gyermekházasság áldozatává válik.

A dél-szudáni nőket és kislányokat ért szexuális és fizikai erőszak ellen az UNICEF 16 “biztonságos teret” (safe space) hozott eddig létre.

A vész- és válsághelyzetekben aránytalanul súlyosan érintik a kislányokat, akik a szexuális bántalmazás, a kizsákmányolás és a gyerekkereskedelem nagyfokú kockázatával kénytelenek szembesülni

– közölte Leila Pakkala.

Forrás: MTI

A hír összefügg azzal a ténnyel, hogy a fejlődő országokban évente közel 13 millió kamaszlány szül gyereket, mielőtt erre testileg, érzelmileg vagy gazdaságilag felkészültek volna. Ha a nők iskolázottabbak lehetnének és lenne a kezükben eszköz, hogy nagyobb korkülönbséggel – legfeljebb háromévente – szüljenek, az önmagában 25 százalékkal csökkentené a négy évnél fiatalabb gyerekek halálozási arányát – állítják az ügy támogatói.

Majd miután szült a kamaszlány, – nagyon sok esetben még egy év sem telt el – szülnie kell a következőt, mert nincsenek meg az alapvető emberi jogai, nem adatott meg a családtervezés lehetősége, vagy még nem ismerték föl annak jelentőségét, pedig kulcsfontosságú lenne a fenntarthatóság elérése szempontjából. Az ilyen területeken élő nők számára kínált ismeretterjesztő programok, melyek elsősorban a családtervezéssel kapcsolatos tudást terjesztik, illetve a családtervezés egyéni, társadalmi, gazdasági, és ökológiai előnyeinek felismerését segítik, hozzájárulna a szegénységből való kilábaláshoz, a női egyenjogúsághoz, a gyermekjogok biztosításához, a munkanélküliség visszaszorításához, a közbiztonság javulásához, az ökoszisztémák stabilitásához, az erdőirtás megfékezéséhez, valamint a migráció és a klímaváltozás enyhítéséhez.

Egy kívánt és tervezett gyerek a világ bármely szegletében jobb esélyekkel indul, mint a muszájból született társa.

A világon minden 10. percben meghal egy kislány erőszak miatt - CN | (Courtesy MTV)

Az első szüléseknek Romániában  15,6, Bulgáriában 14,7, Magyarországon pedig 11 százaléka történik a tinédzser korosztályban (forrás: Eurostat 2015). Tehát van mit tenni ezen a téren mindenkinek. Magyarországon a BOCS Alapítvány a téma szakértője. Támogatással és további információkkal kapcsolatban keresd a weboldalukat: BOCS.EU.

Rampasek László