Az egészséges környezet emberi jognak számít

Az Emberi Jogi Tanács pénteken először ismerte el, hogy a tiszta, egészséges és fenntartható környezet emberi jog.

Az egészséges környezet emberi jognak számít | ClimeNews
A 48/13-as határozatban a Tanács felszólította a világ minden államát, hogy közösen és más partnerekkel együttműködve dolgozzanak ennek az újonnan elismert jognak a megvalósításán.
A Costa Rica, a Maldív-szigetek, Marokkó, Szlovénia és Svájc által javasolt szöveget 43 igen szavazattal és 4 tartózkodással – Oroszország, India, Kína és Japán – fogadták el.

Ezzel egyidejűleg a Tanács egy második állásfoglalással (48/14) az éghajlatváltozás emberi jogi hatásaira is nagyobb hangsúlyt fektetett azáltal,hogy egy kifejezetten ezzel a kérdéssel foglalkozó különmegbízottat hozott létre.

Merész fellépés

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa nyilatkozatában felszólította a tagállamokat, hogy tegyenek bátor lépéseket az egészséges környezethez való jog azonnali és tényleges érvényesítésére.
Bachelet asszony elmondta, hogy mivel már régóta szorgalmazta ezt a lépést, “örömmel” vette tudomásul, hogy a határozat “egyértelműen elismeri, hogy a környezeti állapot romlása és az éghajlatváltozás egymással összefüggő emberi jogi válsághelyzet”.

“Most bátor cselekvésre van szükség annak érdekében, hogy az egészséges környezethez való jogról szóló határozat ugródeszkaként szolgáljon az embereket és a természetet védő, átalakító gazdasági, szociális és környezetvédelmi politikák előmozdításához” – tette hozzá.

Az Emberi Jogi Tanács jelenlegi ülésszakának kezdetén a főbiztos korunk legnagyobb emberi jogi kihívásának nevezte az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és a természetvesztés hármasát.

Az új állásfoglalás elismeri az éghajlatváltozás és a környezetpusztítás által világszerte emberek millióinak okozott károkat. Hangsúlyozza továbbá, hogy a lakosság legkiszolgáltatottabb rétegeit ez a legsúlyosabban érinti.

A kérdés most az ENSZ New York-i Közgyűlése elé kerül további megvitatásra.

Évtizedek óta tartó erőfeszítés

Az egészséges környezet emberi jognak számít | ClimeNews

A határozat elfogadását követően Michelle Bachelet elismerését fejezte ki a civil társadalmi szervezetek – köztük ifjúsági csoportok, nemzeti emberi jogi intézmények, őslakosok szervezetei, vállalkozások és sokan mások – erőfeszítéseinek.

A főbiztos azt is megjegyezte, hogy tavaly példátlanul sok környezetvédő emberi jogi aktivistát öltek meg, és sürgette a tagállamokat, hogy hozzanak határozott intézkedéseket védelmük és felhatalmazásuk érdekében.

“Erre a lendületre kell építenünk, hogy túllépjünk a környezetvédelmi intézkedések és az emberi jogok védelmének hamis szétválasztásán. Túlságosan is nyilvánvaló, hogy egyik cél sem érhető el a másik nélkül” – mondta.

Catalina Devandas Aguilar, Costa Rica nagykövete, az állásfoglalás egyik társszponzora szerint a döntés “erőteljes üzenetet küld a világ minden táján az éghajlati nehézségekkel küzdő közösségeknek, hogy nincsenek egyedül”.

A döntés hetekkel a november elején Glasgow-ban megrendezésre kerülő COP26 elnevezésű, az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kulcsfontosságú csúcstalálkozója előtt született.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a globális halálesetek 24%-a, azaz évente nagyjából 13,7 millió ember halála a környezethez köthető, olyan kockázatok miatt, mint a légszennyezés és a vegyi anyagoknak való kitettség.

Rampasek, László A.
Forrás: UN – 2021.10.08.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.