Norvégia megdöbbent!

Norvégiában is kezdik megtapasztalni a klímaváltozás rohamtempóban terjedő anomáliáit.

A megszokott átlagos nappali csúcshőmérsékletek júliusban Norvégiában mintegy 21,5 ° C. Dél-Svédországban a július átlagos nappali legmagasabb hőmérséklet 23 ° C körüli volt. Most az egész régió 5-10 ° C-kal haladja meg az átlagot, de a legészakibb része 10 ° C-kal magasabb a sokévi átlagnál. Ezek a klímakatasztrófa első jelei közé illenek be.

Norvégia megdöbbent! | ClimeNews - Hírportál

A probléma legnagyobb gyökere kettős, egyrészt a népességrobbanásban lévő emberiség évi 80 millió fővel növekszik, mely felemészti az elérhető erőforrásokat és már a jövő forrásait is kezdjük kimeríteni. A Föld a jelenlegi fogyasztási szinten nem képes már régen eltartani ennyi embert. Magunk alatt vágjuk a fát a jelenlegi szaporodást erőltető  középkori hozzáállással, pedig a megoldás kézenfekvő, a családtervezés támogatása révén ott ahol ez szükséges a világban.

A másik óriási probléma a fosszilis energiaforrásokat égető ipar, még most is 80%-ban abból nyerjük az energiát A szén-dioxid-kibocsátás veszélyeiről szóló világos és határozott üzenetet 30 évvel ezelőtt hallották a világ vezetői világosan. Ott tartunk, hogy még mindig vannak olyan emberek, akik a globális felmelegedést nem emberi tevékenységből adódónak és elfogadhatónak gondolják. Sőt a képen látható módon a fosszilis égetése és az ehhez kapcsolódó környezetszennyezés, továbbá az ÜHG-k kibocsátása büntetlenül történhet. A Riói, utána a Kiotói protokoll, majd a Párizsi Klímaegyezmény egy vágyálom remélve, hogy az országok terveket fognak készíteni a kibocsátások csökkentésére, és azt véghez is fogják vinni. A valóságban a globális szén-dioxid kibocsátás továbbra is emelkedik az ábrán látható módon.

Norvégia megdöbbent! | ClimeNews - Hírportál

Pedig a megoldás itt is adott. Elkerülendő a büntetési tételek bevezetése helyett, az önkéntes karbonsemlegesítések ösztönzése azzal, hogy a karbonsemleges vállalatokat, termékeket, szolgáltatásokat helyzetbe hozzák a kormányok hasonló módon, ahogy a zöldrendszámos autók is kitüntetett helyeken közlekedhetnek, és ingyen parkolhatnak stb… A karbonsemlegesítés lényege, hogy az úgynevezett “carbon offset” keretében a karbonlábnyom kiegyenlítéséhez felhasznált karbonkreditek ellenértéke a zöldgazdaságba helyeződik át, és azt erősíti a fosszilis ipar helyett.

Rampasek, László A.

Források: Severe Weather Europe || Opinion – James Hansen Boston Globe 27 June 2018


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...

...a megalapítása óta karbonsemleges módon fenntartott ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről és a légköri szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.