WMO: nemzedékeken át a küszöbérték fölött marad a szén-dioxid globális légköri átlagkoncentrációja

Tavaly mutatott először 400 ppm-et (milliomod térfogatrész) meghaladó értéket a szén-dioxid globális légköri átlagkoncentrációja egész éven keresztül – derül ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szokásos évi jelentéséből, amely szerint nemzedékeken keresztül küszöbérték felett maradnak a mutatók.

WMO: nemzedékeken át a küszöbérték fölött marad a szén-dioxid globális légköri átlagkoncentrációja

A Greenhouse Gas Bulletin című dokumentum szerint az év bizonyos hónapjaiban és a Föld bizonyos részein a szén-dioxid-koncentráció már korábban is elérte a szimbolikus 400 ppm-es szintet, de soha sem globális szinten egy egész éven át. (A ppm arányszám az egymillió egységre jutó részecskeszámot mutatja.)
A WMO honlapján olvasható közleményükben azt írják a szakemberek, hogy az üvegházhatású gázokat leghosszabb ideje megfigyelő hawaii Mauna Loa-állomás előrejelzései szerint a légköri szén-dioxid-koncentráció idén is és még nemzedékeken keresztül küszöbérték felett fog maradni.
A légköri szén-dioxid-koncentráció növekedésében a Csendes-óceán trópusi vízfelszínének felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség is közrejátszott, amely tavaly kezdődött, de még idén is éreztette hatását. Az El Nino szárazságot okozott a trópusi területeken és gyöngítette az erdők, a növényzet és az óceánok szén-dioxid-elnyelő képességét.
Ezek a természetes elnyelők jelenleg a kibocsátott szén-dioxid nagyjából felét képesek kivonni a légkörből, ám fennáll a kockázata annak, hogy telítődnek, ami növelné a légkörben maradó szén-dioxid-mennyiséget.
A szakemberek szerint 1990 és 2015 között 37 százalékkal nőtt a hővisszatartás (sugárzásos fűtés), az olyan ipari, mezőgazdasági és háztartási tevékenységekből származó üvegházhatású gázok miatt, mint a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid.
Petteri Taalas, a WMO főtitkára felidézte a tavaly decemberi párizsi klímacsúcsot, amelynek résztvevői megállapodást fogadtak el annak biztosítására, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon.
“Az igazi probléma a szén-dioxid, amely a légkörben évezredeken, az óceánokban még tovább képes megmaradni. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése nélkül, nem tudjuk kordában tartani a klímaváltozást és 2 Celsius-fok alatt tartani a hőmérséklet-emelkedést”- húzta alá Taalas.

Forrás: Genf, 2016. október 24., hétfő (MTI)