MIKOR DÖBBENÜNK RÁ, HOGY ISZONYATOSAN TÚLNÉPESEDETT AZ EMBERISÉG, S MÉG MINDIG ROBBAN?

Az emberi faj legnagyobb hiányossága, hogy nehezen értjük meg az exponenciális függvényt.

A nyugdíjazott fizikaprofesszor, Al Bartlett annak szentelte az életét, hogy racionális, tudományos fegyelmezettséget csempésszen a népesedéssel és a gazdasági növekedéssel kapcsolatos hiedelmeinkbe.

A baktériumok osztódással szaporodnak. Egy baktériumból kettő lesz, azokból 4, majd 8, 16, stb. Ez állandó növekedés, egyszerű növekedés. És ha minden percben megduplázódik a számuk, és egy baktériumunk van egy üvegben délelőtt 11-kor, és ha azt látjuk, hogy az üveg tele lesz velük délben, akkor állandó növekedést látunk egy korlátos környezetben.

Ha megkérdezzük, mikor volt az üveg félig tele, olyan válaszokat kapunk, hogy fél tizenkettőkor. De nem, ez állandó növekedés, és ha minden percben megduplázódnak, akkor egy perccel dél előtt lesz félig az üveg.

A második kérdés:

Ha egy baktérium lennél abban az üvegben, mikor jönnél rá, hogy lassan elfogy a hely?

Délben tele az üveg, egy perccel előtte félig van, két perccel előtte a negyedéig, egy perccel korábban a nyolcadáig, stb.

Hadd kérdezzem meg, ha 5 perccel dél előtt az üveg csak 3%-ig van tele, és 97%-a szabad tér, ami arra vár, hogy kihasználják, hányan közületek ismernétek föl, hogy baj van?

Felirat: BOCS | www.bocs.eu

MIKOR DÖBBENÜNK RÁ, HOGY ISZONYATOSAN TÚLNÉPESEDETT AZ EMBERISÉG, S MÉG MINDIG ROBBAN?

Category: Klímavészhelyzet
Tags: baktériumok, exponenciális függvény, gazdasági növekedés, népesedés, tudományos fegyelmezettség