Eltitkolt paksi nukleáris baleset és ami jöhet

A nyilvánosság számára hat év pereskedés után vált elérhetővé, hogy mi történt 2003. április 10-ről 11-re virradó éjszaka a paksi atomerőmű kettes blokkjában.

Az üzemi balesetet a csernobili utáni legkomolyabbnak tartották – Fukusimáig, megcáfolva ezzel azok állítását, akik a világ 10 legbiztonságosabb atomerőművei közé sorolják a paksit. De ha így is van, józan ésszel felmérve teljesen mindegy, hogy egy nukleáris eszköz kicsit veszélyes vagy nagyon, mert ha a keletkező hiba olyan, amire még nem volt példa vagy nem ismert okokra vezethető majd vissza, a katasztrófa be fog következni ott is, ahol a biztonsági szint a legmagasabbnak kikiáltott! Azon egyszerű okból, mert arra az esetre nem lesznek felkészülve. Aki azt írja, hogy nem lehet Csernobil vagy Fukusima Magyarországon annak igaza van, mert azt majd Paksnak hívnák! Nem szeretném, ha a világ majdnem összes embere megismerné azt a szót, hogy Paks, mert az nem amiatt lenne, hogy az ottani kézisek világbajnokságot nyertek.

Továbbfejtegetve az ezzel kapcsolatos gondolataimat, engedjenek meg két idézetet:

Junichi Sato, a Greenpeace Japán igazgatója:
“A világ atomerőműveinek környékén élő embereket ugyanaz a veszély fenyegeti, mint Fukusima tartomány lakóit. Biztonságukat csak az atomerőművek bezárása garantálja. Ha az erőművek vezetői és a reaktorok beszállítói teljes mértékben felelősségre vonhatóak lennének, akkor baj esetén legalább az új élet kezdetének anyagi feltételeiben bízhatnának. Ez jelenleg sehol a világon nem adott. A megújulók mai fejlettsége lehetővé teszi minden ország számára, hogy kivezesse az atomenergiát és átálljon a megújuló energia alapú, hatékonyabb energiaszolgáltatásra.”

Jan Haverkamp, a Greenpeace atomenergia és energiapolitikai szakértője:
“Az anyagi felelősség vállalására Magyarországon még kevesebb esély van, mint Japánban. Az üzemeltető MVM maximálisan 34,6 milliárd forintig vonható felelősségre, ami a valós károk töredékét fedezi. A beszállítók pedig semmilyen felelősséggel nem tartoznak. Így ha valamilyen hiba vagy tervezési hiányosság miatt egy nagyobb nukleáris baleset történik, a magyarországi és európai áldozatok nem számíthatnak semmilyen kártérítésre.”

De nézzük mi az, ami még jöhet. Itt van egy térkép az európai atomerőművekről:
Eltitkolt paksi nukleáris baleset és ami jöhet | ClimeNews - Hírportrál

Ezt nem úgy kell elképzelni, mint egy elaknásított területet, hogyha valamelyikre rálépsz az felrobban. Hanem úgy, hogy ez egy időzített bombákkal letelepített övezet. Csak nem tudjuk, melyiknél mikor nullázódik a számláló. Többen reméljük, hogy még időben sikerül átállni a megújuló tiszta mechanizmusokat alkalmazó technológiákra mindenkinek.

Továbbá, idézve néhány tényt a Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem egyik dokumentumából:

” Fokozott veszélyforrást jelentenek még az orosz RBMK típusú* atomerőművek, melyek további használata veszélyezteti Európa biztonságát.

* (Csernobilban ez volt, több tervezési hibával rendelkezik)

A magyar határtól számított 50 km-es körzetben működő, vagy most épülő, de rövidesen üzembe helyezésre tervezett atomerőművek jelentik hazánkra a legnagyobb veszélyt. A Szlovák Köztársaságban Bohunicén négy blokk üzemel, amelyből kettő nem felel meg a világban és hazánkban is érvényes biztonsági előírásoknak. A környezeti veszélyeztetés szempontjából a legnagyobb hátrányuk, hogy nincs konténmentjük (védőépületük, védőburkolatuk), csak kis térfogatú hermetikus teret alkalmaznak.

A Magyar Köztársaság közvetlen környezetében található:

  • Szlovéniában KRSKO (664 MW)

  • Szlovákiában BOHUMICE (4X440 MW), illetve az épülő MOHOVCE (4X440 MW) atomerőmű.

Magyarország számára az említett három erőmű bármelyikének üzemzavara, balesete – az uralkodó meteorológiai viszonyok miatt – jelentős kibocsátás esetén komoly veszélyt jelenthet, az egész ország erősen sugárszennyezetté válhat.

Az ember alapvetően felelőtlen, ezért nem szabad olyan eszközt rábízni, mely országok, embercsoportok megsemmisülését eredményezheti, mert utána nem lehetséges a bocsánat.

Bízom benne, hogy sikerül rémisztgetés nélkül felnyitnom azon emberek szemét is, akik a jövő generációi számára megfelelő módon, felelősen tudnak dönteni ebben a témában, bármilyen beosztásban is legyenek.

Rampasek László