A megtorlástól való félelem miatt elhallgattatják őket

Környezetvédelmi aktivistákat filmeztek, fenyegettek és zaklattak a COP28-on.

Az őslakosok, az emberi jogok védelmezői és az éghajlatvédelmi aktivisták szerint a megtorlástól való félelem miatt elhallgattatják őket.

A megtorlástól való félelem miatt elhallgattatják őketAktivisták ölelkeznek a fosszilis tüzelőanyagok elleni tüntetés után a hónap elején Dubaiban tartott Cop28 klímacsúcson. Fényképek: Peter Dejong/AP

Szakértők szerint a zaklatások, megfigyelések, fenyegetések és megfélemlítések a félelem légkörét teremtik meg az ENSZ rendezvényein, köztük a közelmúltban Dubaiban megrendezett Cop28 klímakonferencián.

Az őslakosok, az emberi jogok védelmezői és a környezetvédelmi aktivisták azt mondják, hogy a kormányok vagy a fosszilis tüzelőanyag-iparágak megtorlásától való félelmük miatt egyre inkább félnek felszólalni a sürgető kérdésekben.

“Az elmúlt néhány évben láttuk, hogy az őslakosok képviselőit kormányzati intézményekkel kapcsolatban álló személyek filmezték, miközben az ENSZ rendezvényein az emberi jogokról nyilatkoztak, vagy csak azért fényképezték őket, mert jelen voltak egy ENSZ-rendezvényen” – mondta Lola García-Alix, az őslakos ügyekkel foglalkozó nemzetközi munkacsoport globális kormányzási főtanácsadója.

“Tanúi voltunk annak, hogy a kormányokkal szorosan együttműködő emberek fizikailag sarokba szorították és bekerítették az őslakosok képviselőit az ENSZ-üléseken. Az ilyen megfélemlítési cselekményeknek drasztikus hatásai vannak otthon, ahol az őslakosok néha megtorlással szembesülnek, beleértve a kihallgatást, zaklatást vagy őrizetbe vételt.”

“Bár sok ilyen incidens az ENSZ emberi jogi rendezvényein, például az ENSZ őslakos kérdésekkel foglalkozó állandó fórumán történt, ez az aggasztó tendencia egyre inkább terjed” – mondta García-Alix. “Nemrégiben a dubaji COP-on láttunk megfélemlítési taktikákat, ahol egy országból több őslakost megfélemlítettek az adott ország kormányával szorosan együttműködő emberek.”

A megtorlástól való félelem miatt elhallgattatják őketEgy ENSZ biztonsági tiszt járőrözik a COP28 során Dubaiban. Fénykép: Thaier Al-Sudani/Reuters

“A kormányok arcátlansága átterjed a nemzetközi terekre, hogy elnyomjanak minden olyan hangot, amely szembemegy a narratívájukkal. Az elmúlt évtizedben egyre nagyobb riadalmat keltett az ilyen cselekmények súlyossága és gyakorisága. A kormányok most úgy érzik, hogy következmények nélkül cselekedhetnek.”

Más őslakos aktivisták is a megfélemlítés légköréről számoltak be Dubajban. “A COP28-on erős megfigyelés és zaklatás volt jelen” – mondta Mesiah Burciaga-Hameed, a Native Land Digital afro-őslakos aktivistája. “Számos alkalommal magyarázat nélkül megakadályozták, hogy belépjünk az eseményekre. Az ENSZ éghajlat-változási keretegyezménye (UNFCCC) azzal büszkélkedik, hogy az önkifejezés békés terepe, miközben a valóságban sok embert elhallgattat.”

Az őslakos és egyéb aktivisták arról számoltak be, hogy a kormányokhoz vagy a fosszilis tüzelőanyag-iparhoz kötődő emberek megfélemlítési taktikaként filmezték és fényképezték őket.

“Sok emberről, aki beszédet mondott a Palesztináért vagy Nyugat-Pápua érdekében tartott akciók során, Izrael és Indonézia képviselői közeli felvételeket készítettek” – mondta Neeka Jun, a Climate Alliance for Palestine (Éghajlatvédelmi Szövetség Palesztináért) munkatársa. “Ez a megfélemlítés rendkívüli félelmet kelt. Sokan vannak, akik egyszerűen nem mondanák ki nyilvánosan az igazukat, mert félnek attól, hogy később célpontok lesznek.”

Marta Schaaf, az Amnesty International éghajlati, gazdasági és társadalmi igazságossággal és vállalati elszámoltathatósággal foglalkozó programigazgatója is részt vett a COP28-on. Delegációjának tervei, amelyek az emberi jogok és az éghajlatvédelmi intézkedések közötti kapcsolatra kívántak rávilágítani a COP-nak otthont adó országokban, köztük az Egyesült Arab Emírségekben és Egyiptomban, az UNFCCC és az ENSZ biztonsága részéről változtatásokat követeltek, többek között a szöveg és a fotók eltávolítását.

“Azt mondták nekünk, hogy a biztonságunkat nem tudják garantálni, ha nem teszünk eleget a kéréseknek” – mondta Schaaf. “Aggódunk a véleménynyilvánítás szabadsága és a Copban való tiltakozás joga miatt, beleértve az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének arra vonatkozó kötelezettségvállalását, hogy biztosítva legyenek a résztvevők védelmét szolgáló biztosítékok.”

Más résztvevők féltek attól, hogy a COP28-on SIM-kártyát vagy WhatsAppot használjanak, hátha lehallgatják a telefonokat vagy az üzeneteket, vagy hogy a több ezer felszerelt kamera miatt nyíltan beszéljenek a nyilvános helyeken, vagy hogy nyíltan beszéljenek vagy tiltakozzanak olyan szélesebb témákról, mint Oroszország és Ukrajna vagy Izrael és Gáza.

“Egy biztonsági őr megállított egy görögdinnye-tű miatt [a Palesztinával való szolidaritás jele], amelyet viseltem” – mondta Krishna, egy Fülöp-szigeteki éghajlatvédelmi aktivista. “Azt mondta, hogy levehetik rólam a jelvényt.”

Hivatalos eljárások léteznek arra, hogy az emberek jelenthessék az ENSZ-nek a zaklatás vagy megfélemlítés eseteit, de sokak szerint ezek a folyamatok fogatlanok.

Az aktivisták attól tartanak, hogy a jövő évi COP29-es konferencián is hasonlóan elnyomó légkör uralkodik majd Azerbajdzsánban, az Oroszországhoz erősen kötődő petrosztatikus államban, ahol a jelentések szerint “megsértették a nemzetközi humanitárius jogot”.

“A legutóbbi két COP és a következő, az éghajlatról szóló COP olyan országokban zajlik, ahol nem tartják tiszteletben a szólásszabadságot és a tiltakozás jogát, így az ENSZ egyre inkább az aktivistákat veszi célba” – mondta Big Wind Carpenter, az északi Arapaho törzs tagja, a Wisdom Keepers delegáció tagja a COP28-on. “Ez egyre nagyobb probléma. Sok őslakos aktivistát a saját kormányuk fenyeget és büntet, és nem tudnak felszólalni ellenük vagy a vállalatok ellen. Ehelyett az ENSZ inkább büntet minket azért, mert kimondjuk az igazságot.”

“De az emberiség történetének legmelegebb évében, amikor azt látjuk, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatok hátsó ajtókon keresztül kötnek alkukat az ENSZ klímakonferenciáján, ahol a vezetők “hamisnak” vagy “peremvidékinek” minősíthetik a klímatudományt, fel kell tennünk a kérdést, hogy miért nem történik ez az elnyomás az éghajlatváltozásért felelős iparággal?”.

A kampányolók változtatásra szólítanak fel. “Az UNFCCC és az egyes koppenhágai vendéglátó országok kormányai közötti megállapodást nyilvánosságra kellene hozni” – mondta Schaaf. “Hiányzik az átláthatóság. Szigorúbb szabályokat kellene alkotni az összeférhetetlenségre vonatkozóan, hogy a fosszilis tüzelőanyag-ipar befolyása minimálisra csökkenjen, és a civil társadalom valamennyi résztvevője számára szigorúbb biztosítékokat kellene nyújtani. Az aktivistáknak, kutatóknak és újságíróknak tiszteletben kell tartaniuk a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukat.”

Az aktivisták azt is remélik, hogy az ENSZ kötelezettséget vállal az őslakosok és más aktivisták védelmére a rendezvényeken és azok után, beleértve a kampányolók megfélemlítését végző államok vagy szervezetek elleni fellépést.

“Az őslakos vezetők és az emberi jogok védelmezői által az ENSZ mechanizmusaiban elszenvedett megtorlások riasztóak – ez már járványos szintű” – mondta Anexa Alfred Cunningham, egy nicaraguai őslakos miszkitu ügyvéd, akit megakadályoztak abban, hogy hazatérjen, miután 2022-ben részt vett az őslakos népek jogainak szakértői mechanizmusa (EMRIP) egyik svájci rendezvényén. Most Genfben él, elszakítva családjától, barátaitól és kollégáitól.

“Az ENSZ-nek hatékony intézkedéseket kell hoznia annak biztosítására, hogy senkit ne érjen megtorlás a részvételéért. Az ENSZ-nek olyan szabad tereket kell működtetnie, ahol félelem nélkül kifejezheti véleményét”.

Az aktivisták szerint a szólásszabadság elnyomása a Zsaruk és más ENSZ-rendezvényeken akadályozza az éghajlatvédelmi intézkedések és az emberi jogok terén elért haladást. “Ha az emberek, akár őslakosok, akár más emberek, tudják, hogy megfélemlítik, megfenyegetik, zaklatják vagy még rosszabbul járnak, ha felhívják a helyzetükre az ENSZ és a nemzetközi közösség figyelmét, akkor mindannyian komoly problémával állunk szemben” – mondta García-Alix.

“Ha ezt továbbra is hagyjuk, akkor ez az egész ENSZ-rendszert delegitimálja, fontos hangok vesznek el, és a környezet pusztulása és az emberi jogok súlyos megsértése továbbra is fennmarad.”

Forrás: The Guardian


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.