Karbonsemleges Szervezetek Klub Találkozó

Március 31-én ismét konferenciát tartottak a karbonsemleges fogalom képviselői, több a téma iránt érdeklődő cégvezető jelenlétében.

Varga Virag 2016. 03. 31-én megnyitja a találkozót | ClimeNews - HírportálVarga Virág – az iCC brand megalapítója – nevével fémjelzett konferencia előadói igazi értő csapatnak számítanak a CO2 kibocsátáscsökkentés és az ezzel összefüggő fenntarthatóság témakörében. Míg az iCC egy iránytű a 100%-os karbonsemleges cél eléréséhez, az előadók megoldásokat képviselnek és kínálnak közben a legnagyobb tisztelettel vannak egymás iránt. Valójában egy új gazdaság első fecskéiről van szó, akik megértették az összefüggéseket és helyesen cselekedtek megelőzve ezzel másokat.

Az esemény egyik érdekessége az volt, hogy Sebestyén István az első magyar villanyautóklub alapítója a Tesla Model 3 elektromos autó világpremierje előtt vagy szinte azonos időpontban, ezt az autózásban paradigmaváltást ízekre szedte előadásában.

Tesla Model 3 bemutató - ClimeNews

Küszöbön az elektromos autózás forradalma” című előadásában rámutatott arra, hogy egy zseniális és elkötelezett húzással a cégvezér Elon Musk autójával, hogyan jön ki a “matek”. Tesla Model 3 bemutató - ClimeNewsEzt követően a konferenciáról Bécsbe utazott rendelni ilyen elektromos autót Európában elsők között. Összegezve, a már jól ismert elektromos tömegautó a Nissan Leaf mellett árban 10 millió alatt egy kicsivel megjelent az igazi versenytárs a piacon, ezzel fityiszt mutatva az autógyártó giga vállalatoknak. Emberek sorban állnak világszerte és előre fizetnek egy sorszámért, hogy egy ilyen csodának a tulajdonosai lehessenek, majd jó bő egy év múlva.

Jenei Attila - denkstatt - ClimeNewsUgyanakkor elgondolkodtató és döbbenetes információkat mondott Jenei Attila a magyarországi 50 +10 nagyvállalatról, mondjuk ki bátran, hogy sok tennivaló van még ezen a téren a klímavédelemmel kapcsolatban. A Denkstatt közösen a WWF munkatársaival készített egy tanulmányt, amit nem olyan régen nyilvánosságra is hoztak… Kedves olvasó nézze meg az alábbi infografikát amiből kitűnik, hogy a legtöbb cégnek semmilyen vállalása nincsen még publikálva. Szóval nagyon sok a teendő ezen a téren, és új alapokra kell helyezni a növekedés gondolkodásmódját, egy véges és mostanra kellően beszennyezett Földi atmoszférában előrébb való a valódi fenntarthatóság. A legnagyobb magyar vállalatok - ClimeNewsFélreteszik a karbonsemlegesség kérdését vagy csak a karbonlábnyomuk mértékének meghatározását finanszírozzák meg. Ezzel a felelőtlen gondolkodásmóddal kockára teszik a vállalatukat és azt a rengeteg munkavállalót akik a tulajdonosokat eljuttatták oda ahol most tartanak. Tehát egy nem fenntartható vállalat alkalmazottainak rövidesen új munkalehetőség után kell nézniük, még akkor is, ha most ezt másként gondolják.

iCC - Carbon Neutral Race EMU 6 napos Ultramaraton - BalatonfüredHorváth Jenő az EMU Ultramaratoni Futó Klub Elnöke bemutatkozásában ezzel ellentétes és pozitív fejleményt árult el. Elmondta, hogy a magyarországi ultrafutók a rengeteg világcsúcs felállítása mellett a karbonsemlegesség terén is kitettek magukért! A tavalyi 6 napos ultramaraton futóverseny világkupa balatonfüredi eseményén már erősen terítéken volt a karbonsemlegesség kérdése. 90%-ban csökkenteni tudták a verseny karbonlábnyomát saját erőből. Elektromos autóval oldották meg a szállítási feladatok nagyobbik részét, LED világítást használtak éjszaka és tényleg a versenyzőknek csak a futásra kellett odafigyelni. Az ez évi verseny terv szerint már 100%-ban karbonsemleges lesz.

Folprint Zöld Csomag - ClimeNewsFodor János a  Folprint Kft., a Zöld Nyomda, az első közismert karbonsemleges vállalat kereskedelmi igazgatójaként gyakorlatban éli a fenntarthatóságot. Ő is már tudott gyakorlati tapasztalatokat megosztani a karbonlábnyom csökkentés a Zöldnyomdában témában. A vállalati stratégia részeként a fenntarthatóság az üzleti modellük alapja lett. A 2013-as adatok alapján az elmúlt 3 évben 10 %-os növekedést értek el, miközben a közvetlen versenytársak eredménye stagnált vagy csökkent.
Előnyök az ügyfeleik számára: nem növelik a nyomtatványaikkal a lábnyomukat, költség spórolás, marketing értéket közvetítenek, logo használat, „welcome to the club” hangulat, felelős cégekhez tartozás, dolgozói tudatformálás, közös PR aktivitás, edukáció.

EWS rendszer - ClimeNewsMeghívott előadóként Fehér Sándor a nyomdászból lett fenntarthatósági szakember komoly energiákat mozdít meg a kibocsátásmentes világ felépítéséért. Folyamatosan fejleszt, épít és így jött létre a zöld EWS termékcsalád, melynek minden tagja csökkentett, vagy éppenséggel zéro emissziós. Összességében sárga csekkek nélküli házak jönnek létre az elképzelései alapján. Különleges technológiák alkalmazásával és egyben a megtakarítási zónák kihasználásával.

Simonyi Gyula a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány elnöke bár távol volt betegség miatt, egy filmet küldött maga helyett. Last Call: 40 év igazolja az 1972-es A növekedés határai vészjelzést! Lássuk be, van mit tenni. A vészjelzés (A növekedés határai, 1972) félszáz nyelven tízmillió példányban óriási vitát váltott ki, s ezzel segített lassítani a várható civilizációs összeomlást és felkészülni rá. Szeretnéd érteni a válságot, hogy sikeresebb legyél és hozzá tudj járulni a megoldáshoz? Ez a 6 perc elindíthat a globális értés felé!



Rampasek László