A karbonkreditek kereskedelme segíthet a vállalatoknak

A karbonkreditek kereskedelme segíthet a vállalatoknak – és a világnak – elérni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó ambiciózus célokat.

A karbonkreditek kereskedelme segíthet a vállalatoknak

Egyre több vállalat vállalja, hogy saját üvegházhatásúgáz-kibocsátásának minél nagyobb mértékű csökkentésével segít megállítani az éghajlatváltozást. Sok vállalkozás azonban úgy találja, hogy nem tudja teljesen megszüntetni a kibocsátását, vagy még csak nem is tudja olyan gyorsan csökkenteni, mint szeretné. A kihívás különösen nehéz azoknak a szervezeteknek, amelyek a nettó nulla kibocsátás elérését tűzték ki célul, ami azt jelenti, hogy annyi üvegházhatású gázt távolítanak el a levegőből, amennyivel hozzájárulnak annak mennyiségéhez. Sokak számára szükség lesz arra, hogy karbonkrediteket használjanak a kibocsátás kiegyenlítéséhez, amelytől más módon nem tudnak megszabadulni.

A Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) által szponzorált, a McKinsey által nyújtott szakmai támogatással működő Taskforce on Scaling Voluntary Carbon Markets (TSVCM) becslése szerint a szén-dioxid-kibocsátási egységek iránti kereslet 2030-ra legalább 15-szörösére, 2050-re pedig akár 100-szorosára is nőhet. Összességében a szén-dioxid-kibocsátási egységek piaca 2030-ban 50 milliárd USD-t is elérheti.

Az önként (és nem megfelelési céllal) vásárolt szén-dioxid-kibocsátási egységek (karbonkreditek) piaca más okokból is fontos. Az önkéntes karbonkreditek magánfinanszírozást irányítanak olyan éghajlat-változási projektekbe, amelyek egyébként nem indulnának el. Ezek a projektek további előnyökkel járhatnak, például a biológiai sokféleség védelme, a szennyezés megelőzése, a közegészségügy javítása és munkahelyteremtés. A karbonkreditek emellett támogatják az újonnan megjelenő éghajlati technológiák költségének csökkentéséhez szükséges innovációba történő beruházásokat. Az önkéntes szén-dioxid-piacok kiterjesztése pedig megkönnyítené a tőke mozgósítását a globális délre, ahol a legnagyobb a potenciál a természetalapú kibocsátáscsökkentési projektek gazdaságos megvalósítására.

Tekintettel az üvegházhatású gázok (ÜHG-k) kibocsátásának csökkentésére irányuló globális erőfeszítésekből adódó karbonkreditek iránti keresletre, nyilvánvaló, hogy a világnak szüksége lesz egy olyan önkéntes szén-dioxid-piacra, amely nagy, átlátható, ellenőrizhető és környezetvédelmi szempontból szilárd. A mai piac azonban széttöredezett és összetett. Néhány kreditről kiderült, hogy olyan kibocsátáscsökkentést jelent, amely a legjobb esetben is megkérdőjelezhető. A korlátozott árképzési adatok miatt a vevők számára nehézséget jelent, hogy tudják, tisztességes árat fizetnek-e, a szállítók számára pedig, hogy kezeljék a kockázatot, amelyet a karbonkredit csökkentésére irányuló projektek finanszírozásával és kivitelezésével vállalnak, anélkül, hogy tudnák, hogy a vevők végül mennyit fognak fizetni a karbonkreditekért.

A karbonkredit felhasználása segíthet a vállalatoknak az éghajlatváltozással kapcsolatos céljaik elérésében

A 2015-ös párizsi megállapodás értelmében közel 200 ország támogatta azt a globális célt, hogy az átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodás előtti szinthez képest 2,0 Celsius-fokra, ideális esetben 1,5 fokra korlátozzák. A 1,5 fokos cél elérése azt igényelné, hogy a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátást 2030-ra a jelenlegi szinthez képest 50 százalékkal csökkentsék, 2050-re pedig nettó nullára mérsékeljék. Egyre több vállalat csatlakozik ehhez a menetrendhez: kevesebb mint egy év alatt megduplázódott a nettó nullára vonatkozó vállalásokat tett vállalatok száma, a 2019-es 500-ról 2020-ra több mint 1000-re emelkedett (datadrivenlab.org).

A világméretű nettó nullás cél eléréséhez a vállalatoknak a lehető legnagyobb mértékben csökkenteniük kell saját kibocsátásukat (miközben mérik és jelentést tesznek az előrehaladásukról, hogy elérjék a befektetők és más érdekelt felek által egyre inkább elvárt átláthatóságot és elszámoltathatóságot). Egyes vállalatok számára azonban a kibocsátáscsökkentés a mai technológiákkal megfizethetetlenül drága, bár e technológiák költségei idővel csökkenhetnek. Egyes vállalkozásoknál pedig bizonyos kibocsátási források nem szüntethetők meg. Például a cement ipari méretű előállítása jellemzően egy kémiai reakcióval, a kalcinálással jár, amely a cementágazat szén-dioxid-kibocsátásának nagy részét teszi ki. E korlátok miatt a 1,5 fokos felmelegedési célhoz vezető kibocsátás-csökkentési útvonal gyakorlatilag “negatív kibocsátást” igényel, amelyet az üvegházhatású gázok légkörből való eltávolításával érnek el (1. ábra).

Global Energy Perspective1. ábra

A szén-dioxid-kibocsátási egységek vásárlása az egyik módja annak, hogy egy vállalat olyan kibocsátásokat kezeljen, amelyeket nem tud megszüntetni. A karbonkreditek olyan tanúsítványok, amelyek az üvegházhatású gázok azon mennyiségét képviselik, amelyet a légkörből távol tartottak vagy eltávolítottak. Bár a karbonkrediteket már majdnem két évtized óta használják, az önkéntes piaca az utóbbi években nőtt meg jelentősen. A McKinsey becslése szerint 2020-ban a vevők mintegy 95 millió tonna szén-dioxid-egyenérték (MtCO2e) értékben használtak fel karbonkrediteket, ami több mint kétszerese a 2017-es mennyiségnek. Azóta ez a szám még drasztikusabban növekedett.

A globális gazdaság szén-dioxid-mentesítésére irányuló erőfeszítések növekedésével az önkéntes karbonkreditek iránti kereslet tovább nőhet. A McKinsey becslése szerint a szén-dioxid-kibocsátási egységek iránti kereslet, a TSVCM által megkérdezett szakértők által készített keresleti előrejelzések, valamint az 1,5 fokos felmelegedési célnak megfelelő kibocsátáscsökkentéshez szükséges negatív kibocsátások mennyisége alapján a McKinsey becslése szerint a karbonkreditek iránti éves globális kereslet 2030-ra elérheti az 1,5-2,0 gigatonna szén-dioxid mennyiséget (GtCO2), 2050-re pedig a 7-13 GtCO2-t (2. ábra). A különböző árforgatókönyvektől és a mögöttes mozgatórugóktól függően a piac mérete 2030-ban az alsó határon 5 és 30 milliárd dollár között lehet, a felső határon pedig meghaladhatja az 50 milliárd dollárt3.

A karbonkreditek kereskedelme segíthet a vállalatoknak2. ábra

Bár a karbonkreditek iránti kereslet növekedése jelentős, a McKinsey elemzése szerint a 2030-as keresletet a szén-dioxid-kibocsátási egységek potenciális éves kínálata fedezheti: Évente 8-12 GtCO2. Ezek a szén-dioxid-kibocsátási egységek a következő kategóriából származnának: a természet rombolásának elkerüléséből (beleértve az erdőirtást); a természet alapú megkötésből, például az iparierdő telepítésből; a hulladéklerakókból származó metánhoz hasonló kibocsátások elkerüléséből vagy csökkentéséből; családvédelemmel kapcsolatos szociális, mely a további szén-dioxid légkörbe való jutásának elkerüléséből fakad.

A teljes potenciális készlet mozgósítása és piacra juttatása azonban több tényező miatt is kihívást jelenthet. A projektek fejlesztését soha nem látott ütemben kellene felgyorsítani. Az elkerülhető természetvesztés és a természetalapú megkötés potenciális kínálatának nagy része néhány országban összpontosul. Minden projekt kockázatokkal jár, és sok típus esetében nehézségekbe ütközhet a finanszírozás megszerzése, mivel a kezdeti beruházás és a kreditek esetleges értékesítése között hosszú idő telik el. Ha ezeket a kihívásokat figyelembe vesszük, a karbonkreditek becsült kínálata 2030-ra évi 1-5 GtCO2 -re csökken (3. ábra).

A karbonkreditek kereskedelme segíthet a vállalatoknak3. ábra

Nem ezek az egyetlen problémák, amelyekkel a karbonkreditek vásárlói és eladói szembesülnek. A jó minőségű szén-dioxid-kibocsátási egységekből kevés van, mert az elszámolási és ellenőrzési módszerek eltérőek, és mert a kibocsátási egységek járulékos előnyei (például a közösségi gazdasági fejlődés és a biológiai sokféleség védelme) ritkán vannak jól meghatározva. Az új kibocsátási egységek minőségének ellenőrzése során – ami fontos lépés a piac integritásának fenntartásában – a szolgáltatóknak hosszú átfutási idővel kell számolniuk. A kreditek értékesítése során a beszállítók kiszámíthatatlan kereslettel szembesülnek, és ritkán tudnak gazdaságos árat elérni. Összességében a piacot alacsony likviditás, szűkös finanszírozás, nem megfelelő kockázatkezelési szolgáltatások és korlátozott adatelérhetőség jellemzi.

Ezek a kihívások jelentősek, de nem leküzdhetetlenek. A hitelesítési módszereket meg lehetne erősíteni, és a hitelesítési folyamatokat racionalizálni lehetne. A kereslet egyértelműbb jelzései segítenének abban, hogy a szállítók nagyobb bizalommal legyenek projektterveik iránt, és ösztönöznék a befektetőket és a hitelezőket a finanszírozás biztosítására. Mindezeket a követelményeket egy hatékony, nagyszabású, önkéntes szén-dioxid-piac körültekintő fejlesztésével lehetne teljesíteni.

Rampasek László A.
alapító/CEO OurOffset Nonprofit LLC.
Forrás: McKinsey által a TSVCM 2021-es jelentése számára végzett kutatás


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.