JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Több mint száz év után először egy napig szén nélkül működött Britannia

Április végén jelentette a BBC, hogy Nagy-Britannia az 1880-as évek, vagyis az ipari forradalom óta először egy teljes napig szénnel termelt áram nélkül működött.

Több mint száz év után először egy napig szén nélkül működött Britannia - ClimeNews | Kép:PixabayA brit elektromosáram-ellátó hálózatot és az elosztó rendszereket működtető National Grid szerint “vízválasztó”, hogy Nagy-Britannia 24 órán keresztül képes volt szénerőművek előállította energia nélkül működni – közölte a BBC. Ez előtt a leghosszabb periódus 19 óra volt, tavaly májusban. Azelőtt viszont, úgy gondolják, utoljára 1882-ben fordult elő olyan, hogy szénből való energia nélkül működött az ország. Akkor nyílt meg ugyanis az ország első széntüzelésű generátora.
A próbálkozások mögött határozott cél áll: a britek 2025-ig az utolsó széntüzelésű erőművet is fel akarják számolni a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. Ha 2025-re Nagy-Britannia leállítja összes szénerőművét, évente akár 2870 életet is megmenthet: ezek közül több mint 1300-at a kontinensen.
Azon a bizonyos pénteki napon, amikor a britek szén nélkül kaptak energiát a szolgáltató közlése szerint az áram mintegy fele földgázból származott, körülbelül negyedét pedig nukleáris létesítmények adták. A többit importált energia, szél- és biomassza erőművek biztosították.

Három éve nem nő az energiatermelés okozta szennyezés

2016 már a harmadik év volt, hogy az energiatermelés üvegházgáz-kibocsátás nem nőtt globálisan, derült ki a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szokásos éves összesítéséből. Az örvendetes trend hátterében egyrészt a megújulók térnyerése, másrészt a széntüzelésű erőművek kéményeire helyezett karbonmegkötő berendezések állnak.

Forrás: Piac&Profit