JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Tragikomikus helyzet a bőség közepette

Ez az az alap, amire föl lehet építeni egy kooperáción, és a tudományos módszeren alapuló gazdaságszervezési formát. Ezzel mindenki egyetértene, csak túl sok szemetet hallunk a médiából nap mint nap (pl. mértéktelen fogyasztásra ösztönző reklámok, GDP növelését célul kitűző politikai ideológiák, az önpusztító versenyt éltető propaganda, stb.).

Tragikomikus helyzet a bőség közepette - ClimeNews

Egy 2009-es kutatás óta tudjuk, hogy a társadalmi mutatók javításának legkézenfekvőbb eszköze a jövedelmi különbségek minimalizálása, de ez csak egy eszköz.[1] Hasznos volna az alapjövedelem bevezetése is, hogy véget vessünk annak a tragikomikus helyzetnek, hogy a bőség közepette százezrek éheznek és tengődnek az utcán. Továbbá a profitstruktúra meghaladásával végre odafigyelhetünk arra is, hogy ne szennyezzük feleslegesen a környezetet, ami szintén rontja az emberek életminőségét. A fenntarthatóság értelemszerűen azt jelenti, hogy mindezt ne csak mondjuk 10 évig tudjuk megtenni, amíg még nem kerültünk adósságcsapdába, vagy amíg elég olajat tudunk kitermelni ahhoz, hogy működjenek a gépek. Ehelyett már most azon kell dolgoznunk, hogy megállítsuk a túlnépesedést, és az önpusztító versenyt az országok és egymás között, és persze hogy minél hamarabb kiváltsuk a fosszilis energiahordozókat (a piacra nyilván nem hagyatkozhatunk, hiszen a kitermelők és a spekulánsok az olajárrobbanáson, és az összeomláson is nyerészkednének – nem tehetnek róla, függők).[2]

Megjegyzés: A kimutatások alapján GDP növekményének 95%-a a leggazdagabb 1%-hoz megy.[3] Többek között ezért van az, hogy annak növelése nincs semmiféle pozitív hatással a jólétre (azaz a társadalmi mutatókra). A fogyasztást, ill. a GDP-t valójában csökkenteni kellene, ám a technikai hatékonyság, valamint a megosztás arányának növelése bőven ellensúlyozza a jövedelem csökkenését, mivel így sokkal könnyebben hozzáférhetünk a hasznos javakhoz.

Sztella Nóra Kántor

[1]

[2]

[3] 95% Of Income Gains Since 2009 Went To The Top 1% — Here’s What That Really Means

Josh Barro/Business Insider. Data from Emanuel Saez/UC Berkeley | ClimeNews