JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Turbinalapátokat a hegyek tetejére – A Kínaiak megoldják…

Sokat gondolkoztam azon, hogy a magas hegyek tetejére vajon miként szállítják, a sokszor 70 m magas szélerőmű alkatrészeit? Hogyan jut oda a turbinalapát?

Turbinalapátokat a hegyek tetejére - A Kínaiak megoldják... - ClimeNews

Turbinalapátokat a hegyek tetejére - A Kínaiak megoldják... - ClimeNewsA turbinarész nem jelenthet problémát, hiszen a gondolát felteszik egy kamionra és kész. Viszont a sokszor 12 tonnás és kb. 50 m hosszú turbinalapátokat hogyan juttatják a több esetben 3000 m-nél is magasabb helyszínekre? A következő videóból kiderül, hogy erre épített speciális kamionokkal oldják ezt meg Kínában. Azon is gondolkodom, hogy mi lehet a probléma Magyarországon? Miért nem látunk mostanában speciális szerelvényeket a szélerőművek lapátjainak szállítása közben? Mi lehet ennek a valódi oka? Túl könnyű feladat lenne? Vagy tényleg olyan nehéz bevenni Paksnál azt a kanyart? Talán majd a következő cikkemben (ha rájövök) megírom azt is.

Rampasek László