Az óceánok „lüktető szíveként” emlegetik

A kék bolygó nevet kapta egy oxigéntermelő plankton – az óceánok „lüktető szíveként” emlegetik.

Az óceánok „lüktető szíveként” emlegetik | ClimeNews - Hírportál

Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán „lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

Az apró, növényszerű organizmus (egysejtű alga) a tengeri ökoszisztéma egyik kulcseleme, mely világszerte megtalálható az óceánokban.

A University College London (UCL) kutatói a névadással Sir David Attenborough és a dokumentumfilmet készítő csapat előtt fejezték ki tiszteletüket.

Fontosabbak, mint az összes esőerdő”

Sir David Attenborough a UCL-en járt a felújított földtudományi tanszék megnyitásán, amikor ünnepélyesen értesítették a névadásról. Mint mondta, a gesztus „nagy megtiszteltetés” a számára és nagyon örül annak, hogy ezzel segíthet felhívni a figyelmet a planktonok fontosságára.

Ha elmondanám az igazságot, hogy a fitoplankton, az óceánokban oxigént termelő zöld plankton sokkal fontosabb a légkör számára, mint az összes esőerdő, az emberek megdöbbennének

– mondta Sir David Attenborough.

Kiemelte: ez az oxigéntermelés a szén-dioxid körforgásának lényeges eleme, és ha ezt összezavarjuk, az az egész légkörre kihat. A kék bolygó plankton mindössze 10 mikron átmérőjű, egy emberi hajszál átmérője ennek hétszerese. Csak néhány napig él, de ez alatt a rövid idő alatt hihetetlen bonyolultságú és szépségű alakzatokat ölt.

Kiemelt szerepük van a Föld légkörének oxigénháztartásában

Számos fajt neveztek már el Attenborouh-ról – köztük egy ritka trópusi pillangót és egy röpképtelen indonéz bogarat. Más élőlények is kaptak nevet hírességekről: egy lódarázs például Beyoncé, egy majomfaj John Cleese komikus, egy leveli béka pedig Károly herceg nevét viseli. A kék bolygó plankton azonban az első, amely egy televíziós sorozatról kapta nevét.

James Honeyborne, A kék bolygó 2. producere elmondta:

a fitoplanktonok bár nagyon aprók, az óceáni élet alapját jelentik. Táplálékai a kis halaktól kezdve az óriási bálnákig rengeteg élőlénynek, segítenek megőrizni a vizek, így az egész bolygó egészségét.

Úgy érezzük, a planktonok a sorozat láthatatlan sztárjai. Apró méretük miatt rejtve maradnak, de ezek az óceán dobogó szíve, mivel táplálékot jelentenek és szenet pumpálnak a sekély vizekből a mély óceánba

– mondta Paul Bown, a UCL professzora.

Forrás: MTI/BBC (Kép: wikipedia.org/NOA) | Szerző: Illés Balázs