A grönlandi jég *nem* regenerálódik

Ez a zűrzavaros/hibás információ a felszíni tömegmérleg vs. a teljes tömegveszteség figyelembevételéből adódik. A nyári olvadás + a gyarapodás nettó veszteséget eredményez a hozzáadott hóhoz képest.

Grafikon a https://zacklabe.com/arctic-sea-ice-figures/ oldalon, amely most frissítette a július közepi adatokat.

A grönlandi jég *nem* regenerálódik

A szárazföldi jégtömeg változása 2002 óta (jobbra: Grönland, balra: Antarktisz). Az adatokat a NASA Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE/GRACE-FO) műholdjai mérik. További információk a https://climate.nasa.gov/vital-signs/land-ice/ oldalon találhatók. Frissítve 2022. szeptember 3.

Az Antarktisz évente átlagosan mintegy 150 milliárd tonna jégtömeget veszít (olvad), Grönland pedig évente mintegy 280 milliárd tonnát, ami hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez.

A NASA GRACE és GRACE Follow-On műholdjainak adatai azt mutatják, hogy mind az Antarktisz, mind Grönland szárazföldi jégtakarója 2002 óta veszít tömegéből.

A GRACE küldetés 2017 júniusában ért véget. A GRACE Follow-On misszió 2018 júniusában kezdte meg az adatgyűjtést, és továbbra is figyelemmel kíséri mindkét jégtakarót. Ez a felvétel új adatfeldolgozási módszereket tartalmaz, és folyamatosan frissül, ahogy újabb számok érkeznek, akár két hónapos késéssel.

Ez azért fontos, mert a grönlandi és az antarktiszi jégtakaró a Föld összes édesvízének mintegy kétharmadát tárolja. A Föld felszínének és az óceánoknak a folyamatos felmelegedése miatt egyre kevesebb jeget tartalmaznak. Az e jégtakarókból származó olvadékvíz felelős a tengerszint 1993 óta tartó globális átlagos tengerszint-emelkedésének körülbelül egyharmadáért.

Éghajlatunk gyökeresen megváltozik! A valóság az, hogy még nem lehet kitalálni, hol lesz ennek a folyamatnak vége. Azt már tudjuk, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés minden egyes Celsius-fokos emelkedése miatt +7%-kal több vízpára kerül a légkörbe. A bolygó felmelegedése és a több víz a légkörben szélsőséges időjárási eseményekhez vezet. Tudjátok, a kérdések, amiket ez a hírportál is feszeget, amivel ma itt küzdünk, azt hiszem, hogy tényleg… elgondolkodtató érzést ad. Különösen azután nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy valami nagyon rosszul megy. Ha követtétek a híreket Pakisztánnal kapcsolatban bizonyára tudjátok, hogy a pakisztáni jelenetek elárasztják a világot. Olyan érzés, mintha látnánk egy sci-fit, egy poszt-apokaliptikus filmet. Kivéve, hogy ez tényleg megtörténik és ez most történik.

Ezen a nyáron árvizeket láttunk Szudánban, Kínában, Németországban Európában, és az Egyesült Államokban. Hőhullámok az egész világon!

Ez volt…

Egy pusztító nyár, enyhén szólva…

… és most mi van? Mától ismét veszélyhelyzet!

A grönlandi jég *nem* regenerálódik

A sarkvidéki változás globális kockázatokkal jár. Ahogy azt a múlt héten várták a klímakutatók, az előrejelzett grönlandi olvadási anomália bekövetkezett – nézzék csak azt a tüskét ezen az ábrán!

Az Északi-sarkkörön belül a levegő hőmérséklete körülbelül négyszer gyorsabban emelkedik, mint a globális átlag. 
Ennek következtében az olvadó szárazföldi jég és hó egyre nagyobb mértékben folyik a globális óceánba.

Az olvadó jégtakarók magasabb tengerszintet jelentenek A grönlandi jégtakaró 7,4 méteres tengerszint-emelkedésnek felel meg. Jelenleg ez járul hozzá a legnagyobb mértékben a globális tengerszint-emelkedéshez, évente akár 1,4 mm-rel, és Grönland folyamatban lévő eljegesedése világszerte nagymértékben meg fogja zavarni a tengerparti közösségeket.

Az elmúlt három évtizedben Grönland közel öt trillió tonna jeget veszített, ami 14 milliméteres tengerszint-emelkedésnek felel meg. A más jégtömegekből és az óceán hőtágulásából származó veszteségek megduplázzák ezt a számot. De ez még csak a kezdet: A grönlandi jég az 1990-es években egyensúlyban volt az éghajlattal, és a jéghiány most felgyorsult.

Rampasek, László A.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.