Ez volt az élet rendje

Egyszer volt, hol nem volt a természetes kiválasztódás. Száz éve még egyetlen anya is akár tíz-tizenkét gyereket szült, hogy közülük 2-3 (a legéletképesebbek) megélje a felnőttkort. Ez volt az élet rendje.

Ez volt az élet rendje | ClimeNews - Hírportál

Aztán jött az orvostudomány és megmentettük a gyengéket (valószínűleg én se éltem volna sokáig a gyermekkori asztmámmal), mára az a különlegesebb, ha valaki nem éri meg a felnőttkort.

Nem csak a legjobb egyedek szaporodnak, hanem mindenki. Napról napra így korcsosul el a fajunk. Ez biológia.

Lenne. Ha az ember csak egy tenyészállat lenne, mint ahogyan sokan hirdetik. Mert ha “egy nőnek szégyen nem szülni, de sok gyereket világra hozni dicsőség” vagy ha “a homoszexualitás bűn, mert nem lehet belőle gyerek”

akkor mivel is vagyunk többek a hízónál? Csak minket nem a húsunkért, hanem a munkaerőnkért tartanak, mint az igáslovakat.

Az ember nem haszonállat, de legalábbis nem kell, hogy az legyen. Freddy Mercury nem hagyott volna nagyságrendileg nagyobb örökséget a világra, ha hét gyermeket nemz és Stephen Hawking nem lett kevésbé értékes miután elvesztette a nemzőképességét.

Az ember nem csak testi lény, ezért lehetősége van a szülésre az ellés helyett. És ez a lényeg.

Amikor kiiktattuk az orvoslás és a tudomány révén a természetes kiválasztódást, óriási terhet vettünk a nyakunkba: méltóvá kéne válnunk ehhez.

Vagy a természet öli meg a gyerekeinket a megszokott módon vagy mi magunk szabályozzuk a saját szaporulatunkat. Ésszel és belátással – tudva, hogy ha egy vagy két gyereket szülünk, jobb élete lesz, mintha hármat vagy pláne többet.

Mert a Föld betelt.

Én magam is úgy vagyok vele, hogy ha ennél nagyobb családot akarok, hát örökbe fogunk fogadni. Mert ez szolgálja az utódaink érdekét. Logikus, nem?

“Laci, de miért nekünk, az egyre fogyatkozó magyaroknak mondod ezt?”

Mert ilyen nincs. A világ jelenleg egy nagy közös probléma előtt áll, amely nem ismer országhatárokat és nemzetségeket. Az emberiségnek általában kell tudatossá válnia és visszaszorítania a szaporodását.

Aki meg az ellenkezőjét mondja, de oktatást nem épít hozzá, szerinted mit akar? Sok kiegyensúlyozott, életképes, XXI. századi embert – vagy csak több olcsó munkaerőt?

És lenne lehetőségünk az oktatás révén növelni azoknak az életképességét, akik kevésbé szerencsés adottságokkal születtek. Mert igen, az oktatás egyik kiemelt feladata kéne, hogy legyen a felzárkóztatás.

Így tud fajunk a természetes kiválasztódás nélkül is ellenállni az elkorcsosulásnak.

Tudna. Ha tenné.

Elértük azt, hogy nem kell a saját gyerekeink halálát végignéznünk (szerencsés esetben), ahogy a dédszüleinknek kellett, mert vannak oltások, van modern orvoslás.

Méltóvá kéne ehhez válni. Először azzal, hogy beadjuk az oltást. Aztán azzal, hogy ha átvettük a családtervezés feladatát a természettől, akkor ésszel és belátással el is végezzük azt.

Harmadrészt pedig azzal, hogy megértjük, az emberi élet célja nem a puszta szaporodás, hanem ennél valami sokkal több. Valami szellemi, spirituális, ha úgy tetszik.

És ennek szellemében kéne tekintenünk nem csak magunkra, de embertársainkra is.

Ágoston László

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.