Ez volt az élet rendje

Egyszer volt, hol nem volt a természetes kiválasztódás. Száz éve még egyetlen anya is akár tíz-tizenkét gyereket szült, hogy közülük 2-3 (a legéletképesebbek) megélje a felnőttkort. Ez volt az élet rendje.

Ez volt az élet rendje | ClimeNews - Hírportál

Aztán jött az orvostudomány és megmentettük a gyengéket (valószínűleg én se éltem volna sokáig a gyermekkori asztmámmal), mára az a különlegesebb, ha valaki nem éri meg a felnőttkort.

Nem csak a legjobb egyedek szaporodnak, hanem mindenki. Napról napra így korcsosul el a fajunk. Ez biológia.

Lenne. Ha az ember csak egy tenyészállat lenne, mint ahogyan sokan hirdetik. Mert ha “egy nőnek szégyen nem szülni, de sok gyereket világra hozni dicsőség” vagy ha “a homoszexualitás bűn, mert nem lehet belőle gyerek”

akkor mivel is vagyunk többek a hízónál? Csak minket nem a húsunkért, hanem a munkaerőnkért tartanak, mint az igáslovakat.

Az ember nem haszonállat, de legalábbis nem kell, hogy az legyen. Freddy Mercury nem hagyott volna nagyságrendileg nagyobb örökséget a világra, ha hét gyermeket nemz és Stephen Hawking nem lett kevésbé értékes miután elvesztette a nemzőképességét.

Az ember nem csak testi lény, ezért lehetősége van a szülésre az ellés helyett. És ez a lényeg.

Amikor kiiktattuk az orvoslás és a tudomány révén a természetes kiválasztódást, óriási terhet vettünk a nyakunkba: méltóvá kéne válnunk ehhez.

Vagy a természet öli meg a gyerekeinket a megszokott módon vagy mi magunk szabályozzuk a saját szaporulatunkat. Ésszel és belátással – tudva, hogy ha egy vagy két gyereket szülünk, jobb élete lesz, mintha hármat vagy pláne többet.

Mert a Föld betelt.

Én magam is úgy vagyok vele, hogy ha ennél nagyobb családot akarok, hát örökbe fogunk fogadni. Mert ez szolgálja az utódaink érdekét. Logikus, nem?

“Laci, de miért nekünk, az egyre fogyatkozó magyaroknak mondod ezt?”

Mert ilyen nincs. A világ jelenleg egy nagy közös probléma előtt áll, amely nem ismer országhatárokat és nemzetségeket. Az emberiségnek általában kell tudatossá válnia és visszaszorítania a szaporodását.

Aki meg az ellenkezőjét mondja, de oktatást nem épít hozzá, szerinted mit akar? Sok kiegyensúlyozott, életképes, XXI. századi embert – vagy csak több olcsó munkaerőt?

És lenne lehetőségünk az oktatás révén növelni azoknak az életképességét, akik kevésbé szerencsés adottságokkal születtek. Mert igen, az oktatás egyik kiemelt feladata kéne, hogy legyen a felzárkóztatás.

Így tud fajunk a természetes kiválasztódás nélkül is ellenállni az elkorcsosulásnak.

Tudna. Ha tenné.

Elértük azt, hogy nem kell a saját gyerekeink halálát végignéznünk (szerencsés esetben), ahogy a dédszüleinknek kellett, mert vannak oltások, van modern orvoslás.

Méltóvá kéne ehhez válni. Először azzal, hogy beadjuk az oltást. Aztán azzal, hogy ha átvettük a családtervezés feladatát a természettől, akkor ésszel és belátással el is végezzük azt.

Harmadrészt pedig azzal, hogy megértjük, az emberi élet célja nem a puszta szaporodás, hanem ennél valami sokkal több. Valami szellemi, spirituális, ha úgy tetszik.

És ennek szellemében kéne tekintenünk nem csak magunkra, de embertársainkra is.

Ágoston László


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.