A probléma sokkal mélyebben húzódik

A „The Guardian” egy független brit napilap, ami 1959 óta működik ezen a néven. Az újság neve korábban „Manchester Guardian” volt, és 1936 óta egy alapítvány gondoskodik a lap anyagi és szerkesztői függetlenségéről.

A probléma sokkal mélyebben húzódik - ClimeNews - Hírportál

Igazából csak egy független lap esetén van esély arra, hogy az olvasók az igazságot olvassák, a különböző gazdasági vagy politikai érdekcsoportok tulajdonában lévő lapjainál ugyanis értelemszerűen úgy ferdítik azt, hogy nekik kedvezzen, és elhallgatnak mindent, ami veszélyt jelenthetne hatalmukra.

De hogyan is jutottak erre a következtetésre a lapnál? Tudvalevő, hogy még a szolgáltatások esetén is van némi anyagfelhasználás, tehát mindenféle gazdasági növekedés plusz nyersanyag-használattal jár, azaz plusz hulladékkal, következésképpen extra környezetterheléssel. Ha tehát valamilyen csoda folytán még a globális olajtermelési képesség drasztikus csökkenése előtt teljesen át tudnánk állni megújuló energiára, ám az öncélú gazdasági növekedés hajszolását nem adnánk föl, akkor csak az történne, hogy megújuló energiát felhasználva irtanánk az erdőket, és változtatnánk szemétteleppé élőhelyünket. A légszennyezés talán valamelyest csökkenne, de ugyanúgy elfogynának a nyersanyagok, és ugyanúgy mérgeznénk a talajt és a vizeket, amiktől túlélésünk függ.

A klímamozgalom egy hatalmas hibát vétett: a fosszilis energiahordozókra koncentrált (ráadásul csekély sikerrel), holott a probléma sokkal mélyebben húzódik: a gazdasági rendszerünk alaplogikája, ahol a cél a folyamatos növekedés. Számos pontban fölfedezhető a párhuzam a piacgazdaság és a rák között; mindkettő addig növekszik, amíg elpusztítja a gazdatestet. Ahhoz, hogy túléljük a következő pár évtizedet, sürgősen át kell állnunk egy fenntartható gazdasági rendszerre; ezáltal a megújuló energiára való áttérés is magától értetődővé válik. A gazdasági elit nyilván nem mondana le profitjáról, képviselőink pedig igazából nem minket képviselnek, hanem a gazdasági elitet szolgálják ki (pénz beszél). Tehát a saját kezünkbe kell venni a változást, és a rendszer megváltoztatására tett kudarcra ítélt próbálkozások helyett egyszerűen függetlenednünk kell attól. Fogyasszunk kevesebbet, szervezzünk közösségeket, támaszkodjunk rájuk, alapítsunk non-profit közösségi vállalkozásokat, és használjunk kamatmentes pénzt (ami lehelet helyi, vagy akár internetes valuta).

Sztella Nóra Kántor

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.