A gazdag országok durván túlnépesedtek!

Ha a gazdagok szegény életformára térnének át, a magyar átlagszínvonal felénél is alacsonyabban tengődnének, akkor is túlterhelnék területüket, mert a gazdag országok annyira túl vannak népesedve.

A gazdag országok durván túlnépesedtek! | ClimeNews - Hírportál

A teherbeesések közel fele a fejlett országokban is baleset, amit a párok nem akartak!

Gyakran hallani a mantrát, miszerint a Föld természeti erőforrásainak túlterhelése a gazdag országok lakóinak túlfogyasztásából fakad. Amellett, hogy ez a megközelítés egyszerűen figyelmen kívül hagyja az emberiség nagyobb hányadának fogyasztását, a magas fogyasztás igazából nem zárja ki a túlnépesedettség lehetőségét!

Összegyűjtöttük azokat a fejlett országokat (OECD tagok), ahol még akkor is túlterhelnék az ország területét, ha a lakosság leszorítaná az egy főre jutó ökolábnyomát a nyomorúságos 1,7 gha-os szintre. Ez a globális egy főre jutó biokapacitás, aminél senkinek sem jutna több, ha a jelenlegi népesség mellett el szeretnénk érni a fenntarthatóságot. Ez nagyjából a magyar egy főre jutó ökolábnyom fele, illetve Moldova, Honduras, és hasonló szegény országok szintje. Ezeknek a túlnépesedett gazdag országoknak a népessége 530 millió fő, és tovább nő! (Bár Japán hazánkhoz hasonlóan példát mutat, mert csökken a népessége). Teljes lista: Anglia, Svájc, Hollandia, Belgium, Luxemburg, Olaszország, Görögország, Spanyolország, Portugália, Törökország, Izrael, Mexikó, Japán és Dél-Korea.

Ha már a túlfogyasztással vádolt országokról is kiderül, hogy túlnépesedettek, akkor ideje komolyan venni a népességnövekedés problémáját. Az embereket egyébként is nehéz volna rávenni, hogy kisebb lábnyomon éljenek. A magyar átlag például a világátlag kétszerese, pedig így is sokat panaszkodunk, hogy milyen szegények vagyunk. Mi lenne, ha a felére kellene összehúzni a nadrágszíját? Az egy főre jutó ökolábnyom (fogyasztás) csökkentése nem egy reális alternatíva a fenntarthatóság elérésére, és nem is népszerű (jellemzően csak válságok idején csökken).

A környezeti problémák megoldásának kulcsa a családtervezési lehetőségek széleskörű biztosítása, ami mindenki számára egy win-win szituáció! Ez ugyanis a szegények számára menekülést jelent a szegénységcsapdából, ha pedig nem vagyunk túl sokan, akkor mindenki királyként élhet! A BOCS Alapítvány évtizedek óta dolgozik a családtervezési lehetőségek megteremtésén, valamint a lakosság ökológiai képzésén. Munkáját támogathatod akár családod, vállalkozásod karbonsemlegesítése révén is! Tudj meg többet!

A képen szereplő állítások forrása: https://data.footprintnetwork.org

Forrás: BOCS Civilizációtervezés Alapítvány BLOG

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.