A klímaváltozás tantervbe emeléséért küzdenek német diákok

A folyamatok hátterének megértése már kevés. A klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz szükséges életmódváltásnak sokkal hangsúlyosabb szerepet kéne kapnia az iskolai oktatásban – érvelnek berlini diákok, és véleményüket számos tudós is osztja.

A klímaváltozás tantervbe emeléséért küzdenek német diákok | ClimeNews - Hírportál | Fotó: pxhere.com

A Kant Magániskola diákjai szerint a jelenlegi oktatási rendszer nem ruházza fel diákjait a megfelelő információval és készségekkel ahhoz, hogy az elkövetkező évtizedekben várható változásokhoz alkalmazkodni tudjanak, illetve életmódjukkal csökkentsék a klímaválság következményeinek súlyosságát.

„Nem egyszerűen a klímaváltozással kapcsolatos tudományos elméletek elsajátításáról – a túlélésünkről van szó” – érvel az egyik diák. A jelenlegi tankönyvek pedig nem mennek túl az energiatakarékos izzó használatának és környezetbarát megsemmisítésének kérdésein. Pedig ezek messze nem a leghatékonyabb lépések, ha valaki jelentősen szeretné csökkenteni a szén-dioxid-lábnyomát.

Hasonló eredményre jutott az az Environmental Research Letters című folyóiratban publikált tanulmány, amely az egyéni kibocsátáscsökkentési stratégiák hatékonyságát vizsgálta, majd kanadai tankönyveket vett górcső alá, hogy kiderüljön: melyek azok, amelyekkel a diákok tanulmányaik során találkoznak.

A repülőgépes utazásokról, az autó használatáról való lemondás vagy az eggyel kevesebb gyermek vállalása egyáltalán nem szerepelt a vizsgált tankönyvekben, pedig ezekkel a döntésekkel valóban számottevően csökkenthető lenne a szén-dioxid-kibocsátásunk.

A tiltakozó diákok és biológiatanáruk francia, amerikai, ausztrál és német tankönyveket vizsgálva hasonló eredményre jutottak. Kis hatásfokú, vagy már meghaladott javaslatokkal találkoztak a klímabarát életmóddal kapcsolatos tananyagban. Pedig szerintük

a tanulók csak az olykor ellentmondásos és radikális, de a tudományos párbeszédben létező stratégiák megismerésével kaphatnak teljes képet a klímaváltozás valódi súlyáról, a lehetséges megoldásokról és hozhatnak megalapozott döntést saját életmódjukkal kapcsolatban.

Ebben az irányban történnek most lépések Nagy-Britanniában, ahol az ENSZ klímaváltozással kapcsolatos szemléletformáló programja (UN CC:Learn) a Harwood Educationnel együttműködésben dolgozott ki 80 iskola számára oktatási anyagokat.

Forrás: Élő Bolygónk