Mi történt, hirtelen mindenki éghajlatváltozási szakember lett?

Mi történt, hirtelen mindenki éghajlatváltozási szakember lett? | ClimeNews - Hírportál

Olvasom itt-ott a hozzászólásokat, van, aki a svéd kislányra haragszik – pedig amit mond, az döntő többségében pontosan igaz -, mások meg biztosan tudják, hogy mi és mi nem okozza az éghajlatváltozást…

Hölgyek és urak, a meteorológia és a fizika szak 5 éves az egyetemen, és aki elvégzi, még mindig csak érti, hogy mit alkottak eddig mások elméleti téren, még 5-10 év munka, mire maga is felelősen nyilatkozhat az ember.

Felelős, értékmegőrző, konzervatív oldalon elkötelezett embernek rendszerben kell látni és gondolkodni. Valami mintha megváltozott volna az elmúlt évtizedek alatt, ezt a kétkedők sem tagadják. Azt azonban, hogy mi okozza az éghajlat megszokottól eltérő viselkedését, eleddig csak az elfogadott modell képes elég kielégítően magyarázni: nevezetesen mi vagyunk azok, akik a légkör kényes egyensúlyát felborítottuk. A kétkedők nem tudtak még ilyen egyöntetűen elfogadott, a mai fizikának is részét jelentő magyarázatot találni, hogy ha nem az emberi üvegházgázok, akkor mi is az.

Szóval nem kell haragudni a svéd kislányra. Akár áll mögötte valaki, akár nem, akár felkarolták ezt a liberális gondolkodók, akár nem, a hajó süllyed, akkor is ha tagadjuk, sőt akkor is, ha tágítjuk a léket. A “szerintem nem”, az nem ellenérv. Greta Thunberg jelensége mögött állhatnak liberális gondolkodók, de a probléma fennáll: ha nem törődünk vele, azzal csak növeljük a bajt. Nem a jelenség, hanem a rá adott válaszok kell, hogy megkülönböztessenek minket a szélsőséges eszmék terjesztőitől. S hogy ebbe mi fér bele? Jó lenne azokra a kutatókra bízni, akik értenek hozzá – vannak ilyenek, idehaza is.

Hetesi Zsolt


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.