Világszinten kb. 160%-ban terheljük a bolygót

Világszinten kb. 160%-ban terheljük a bolygót, ami azt jelenti, hogy feléljük a tartalékokat, és ha nem csökkentjük időben 100% alá, akkor a világgazdaság összeomlik, és minden ország, amelyik a nemzetközi kereskedelemtől függ. Hogy mennyi időnk van megoldani ezt a problémát? Az MIT számításai alapján alig 15 évünk.[1]

A legmagasabb egy főre jutó ökolábnyom Luxemburgé (15,8), a legalacsonyabb pedig Eritreáé (0,4). A világátlag alatti egy főre jutó biokapacitással rendelkező országok egyértelműen túlnépesedettnek számítanak. A világ országainak 80%-a túlterheli saját területét (ökolábnyoma nagyobb, mint biokapacitása). India és Nigéria kétszeresen terheli túl saját területét, Algéria, Egyiptom és Kína pedig majdnem négyszeresen. Németország és az USA több, mint kétszeresen túlterhelik saját területüket, Nagy-Britannia majdnem négyszeresen, Japán több, mint hétszeresen, Izrael pedig több, mint tizenötszörösen. Hazánk kb. 30%-kal (ilyen szempontból épp kapóra jön, hogy most enyhén fogy a népesség).

Világszinten kb. 160%-ban terheljük a bolygót - ClimeNews

Az USA egy főre jutó ökológiai lábnyoma majdnem 7x akkora, mint Indiáé, de alig 2,5x nagyobb, mint Kínáé. Magyarország egy főre jutó ökológiai lábnyoma majdnem 2,5x nagyobb, mint Indiáé, viszont kisebb, mint Kínáé (ez annak tudható be, hogy Kínában jelentősebb az ipari termelés, valamint energiamixének nagyobb hányadát adja a szén). Kína népessége alapvetően azért nő még mindig, mert egyre hosszabb ideig élnek az emberek. A jövőben leginkább Algériából, Nigériából, Egyiptomból, Etiópiából és Kenyából számíthatunk népvándorlásra, hacsak nem gondoskodunk arról, hogy az ott élő szegény nők hozzájussanak a fogamzásgátlókhoz és a középszintű oktatáshoz.

A térképen jelölt országok: Kanada és USA egy főre jutó ökolábnyoma csökken, Mexikóé nő. Brazíliáé stagnál, Argentínáé enyhén csökken, Chiléé nő. Svédország és Németország egy főre jutó ökolábnyoma stagnál, hazánké ingadozik, Oroszországé stagnál. Nigéria egy főre jutó ökolábnyoma ingadozik, Egyiptomé nő, a Dél-Afrikai Köztársaságé stagnál. Kína, India és Indonézia ökolábnyoma rendkívül gyorsan nő, Japáné és Ausztráliáé pedig stagnál.

Érdemes hozzátenni, hogy Oroszország népességcsökkenéséhez hozzájárul az is, hogy jelenleg komoly közegészségügyi problémákkal küzd (alkoholizmus, dohányzás, AIDS, multirezisztens TBC-törzsek, erőszakos bűncselekmények). Míg Japán erdei gyarapodnak, Brazília és Indonézia őserdői pusztulnak, és világszerte 100x gyorsabban pusztulnak a talajok, mint ahogyan meg tudnának újulni (ez részben a túlnépesedésnek köszönhető, részben pedig annak, hogy az agrárszektorban is verseny van, emiatt a legtöbben talajrabló gazdálkodást folytatnak).[2]

Sztella Nóra Kántor

Az ökolábnyomra és biokapacitásra vonatkozó adatok forrása:
http://www.footprintnetwork.org/content/documents/ecological_footprint_nations/
[1] MSSI-ResearchPaper-4_Turner_2014.pdf
[2] https://www.sciencemag.org/news/sifter/humans-have-destroyed-third-earth-s-farmland-40-years