Világszinten kb. 160%-ban terheljük a bolygót

Világszinten kb. 160%-ban terheljük a bolygót, ami azt jelenti, hogy feléljük a tartalékokat, és ha nem csökkentjük időben 100% alá, akkor a világgazdaság összeomlik, és minden ország, amelyik a nemzetközi kereskedelemtől függ. Hogy mennyi időnk van megoldani ezt a problémát? Az MIT számításai alapján alig 15 évünk.[1]

A legmagasabb egy főre jutó ökolábnyom Luxemburgé (15,8), a legalacsonyabb pedig Eritreáé (0,4). A világátlag alatti egy főre jutó biokapacitással rendelkező országok egyértelműen túlnépesedettnek számítanak. A világ országainak 80%-a túlterheli saját területét (ökolábnyoma nagyobb, mint biokapacitása). India és Nigéria kétszeresen terheli túl saját területét, Algéria, Egyiptom és Kína pedig majdnem négyszeresen. Németország és az USA több, mint kétszeresen túlterhelik saját területüket, Nagy-Britannia majdnem négyszeresen, Japán több, mint hétszeresen, Izrael pedig több, mint tizenötszörösen. Hazánk kb. 30%-kal (ilyen szempontból épp kapóra jön, hogy most enyhén fogy a népesség).

Világszinten kb. 160%-ban terheljük a bolygót - ClimeNews

Az USA egy főre jutó ökológiai lábnyoma majdnem 7x akkora, mint Indiáé, de alig 2,5x nagyobb, mint Kínáé. Magyarország egy főre jutó ökológiai lábnyoma majdnem 2,5x nagyobb, mint Indiáé, viszont kisebb, mint Kínáé (ez annak tudható be, hogy Kínában jelentősebb az ipari termelés, valamint energiamixének nagyobb hányadát adja a szén). Kína népessége alapvetően azért nő még mindig, mert egyre hosszabb ideig élnek az emberek. A jövőben leginkább Algériából, Nigériából, Egyiptomból, Etiópiából és Kenyából számíthatunk népvándorlásra, hacsak nem gondoskodunk arról, hogy az ott élő szegény nők hozzájussanak a fogamzásgátlókhoz és a középszintű oktatáshoz.

A térképen jelölt országok: Kanada és USA egy főre jutó ökolábnyoma csökken, Mexikóé nő. Brazíliáé stagnál, Argentínáé enyhén csökken, Chiléé nő. Svédország és Németország egy főre jutó ökolábnyoma stagnál, hazánké ingadozik, Oroszországé stagnál. Nigéria egy főre jutó ökolábnyoma ingadozik, Egyiptomé nő, a Dél-Afrikai Köztársaságé stagnál. Kína, India és Indonézia ökolábnyoma rendkívül gyorsan nő, Japáné és Ausztráliáé pedig stagnál.

Érdemes hozzátenni, hogy Oroszország népességcsökkenéséhez hozzájárul az is, hogy jelenleg komoly közegészségügyi problémákkal küzd (alkoholizmus, dohányzás, AIDS, multirezisztens TBC-törzsek, erőszakos bűncselekmények). Míg Japán erdei gyarapodnak, Brazília és Indonézia őserdői pusztulnak, és világszerte 100x gyorsabban pusztulnak a talajok, mint ahogyan meg tudnának újulni (ez részben a túlnépesedésnek köszönhető, részben pedig annak, hogy az agrárszektorban is verseny van, emiatt a legtöbben talajrabló gazdálkodást folytatnak).[2]

Sztella Nóra Kántor

Az ökolábnyomra és biokapacitásra vonatkozó adatok forrása:
http://www.footprintnetwork.org/content/documents/ecological_footprint_nations/
[1] MSSI-ResearchPaper-4_Turner_2014.pdf
[2] https://www.sciencemag.org/news/sifter/humans-have-destroyed-third-earth-s-farmland-40-years

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.