Gyilkos is lehet, aki égeti a kerti hulladékot!

A vírusok megtapadnak a fűtésből, közlekedésből és egyéb forrásokból származó apró légszennyező részecskék (PM) felületén és így a fertőzésveszély is megnövekszik.

Gyilkos is lehet, aki égeti a kerti hulladékot! | ClimeNews - Hírportál

Az eddigi figyelmeztetések ellenére a kerti hulladékégetések száma nem csökken, és a kémények is ontják a füstöt, ahogyan a néhány napja Érden készült felvétel is mutatja.

A múlt hét második felében három civil szakmai szervezet közleményben jelezte, hogy a szennyezett levegő súlyosbítja a koronavírus hatását. A Levegő Munkacsoport most arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusok megtapadnak a fűtésből, közlekedésből és egyéb forrásokból származó apró légszennyező részecskék (PM) felületén és így a fertőzésveszély is megnövekszik. Így a kerti avarégetés vagy a kéményből kiáramló füst növeli a kockázatokat. Az, hogy az avarégetés függetlenül a vírustól milyen szennyezőanyagok kiáramlásával jár, itt olvashatunk.

Gyilkos is lehet, aki égeti a kerti hulladékot! | ClimeNews - HírportálKínai kutatók 2014-ben publikáltak egy tanulmányt, melyben a 20 milliós Peking légszennyezettségét és annak közegészségügyi kockázatait elemezték. Itt kimondják, hogy a légszennyező részecskék (PM) és az emberi egészségre ártalmas mikroorganizmusok mennyisége között összefüggés van. Azokban a napokban, amikor kiemelkedően magas volt a légszennyezettség, a mikoorganizmusok jelenléte is magasabb volt. Amerikai tudósok pedig a koronavírus kapcsán bebizonyították, hogy a levegőben lévő részecskékre tapadó koronavírusok több órán keresztül is fertőzőek maradnak.

A Levegő munkacsoport arra is felhívja a figyelmet, hogy Az Olasz Környezeti Orvostudományi Társaság tanulmányának szerzői megvizsgálták a vírus terjedési sebességét az egyes érintett területeken, majd összevetették a légszennyezettségi adatokkal. Azt az eredményt kapták, hogy minél szennyezettebb volt egy terület levegője, annál gyorsabban terjedt a koronavírus. Vagyis a szennyező részecskék mintegy tovább terítették a mikroorganizmusokat. Azt is kiemelik, hogy a Pó-völgyben (amelynek területe az Alföldével azonos méretű), ahol az elmúlt hetekben rendkívül magas volt a légszennyezettség, rövid idő alatt hihetetlenül sok ember fertőződött meg.

A kutatók egyúttal azt állítják, hogy nem igaz, miszerint egy fertőzött embertől vagy felülettől pár méternyire már biztonságban vagyunk. A szennyező részecskéken a vírus ennél sokkal nagyobb távolságokra is eljut.

A munkacsoport a következőket javasolja:

  • Minél kevesebbszer használjunk benzines, dízeles járművet!
  • Lehetőleg ne fűtsünk szilárd tüzelőanyaggal!
  • Ha csak szilárd anyaggal tudjuk otthonunkat melegen tartani, csak száraz fával fűtsünk!
  • Semmiképp ne fűtsünk hulladékkal! (A hulladékégetés nemcsak rendkívül egészségkárosító, de jogszabály is tiltja: a szabálysértők 300 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatóak – akár naponta is.)
  • A szabadban se égessünk – se avart, se kerti hulladékot, se mást!
  • Ne dohányozzunk!
  • Ha mégis dohányoznánk, ügyeljünk arra, hogy ezt másoktól távol tegyük, hiszen a dohányfüst is közvetítheti a vírust!

Az már most látható, hogy Kínában és Olaszországban a szigorítások és a légszennyezés csökkenéséhez vezettek, mivel kevesebb járművet vezetnek és az ipari kibocsátások csökkennek.

Forrás: ökoroom

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.