Greta Thunberg: a globális felmelegedés továbbra is fenyeget

Habár most minden a koronavírus-járványról szól, a globális felmelegedés továbbra is fenyegetést jelent – erre hívták fel a figyelmet klímaaktivisták a Föld napján. Szerdán Greta Thunberg egy svéd tudóssal beszélgetett arról, hogy a járvány és a klímaváltozás párhuzamos vészhelyzet.

A klímavészhelyzet szintén hatással van ránk, az is közvetlen fenyegetést jelent

– mondta a fiatal aktivista.

„Még akkor is, ha nem annyira közvetlent, mint a koronavírus. Így is hatással lesz ránk, és különösképpen a világ más részeiben élőkre, ez pedig már zajlik is.”

Igaz, hogy a járványnak közvetve pozitív hatása van a természeti környezetre és a levegő minőségére, az ENSZ főtitkára úgy fogalmazott: így is közel a pont, ahonnét már nincs visszatérés.

„A Föld napján minden szem a koronavírus-járványra szegeződik, amelyhez hasonló megpróbáltatást nem élt át a világ a második világháború óta. Határozottan kell cselekednünk, hogy megvédjük a bolygónkat mind a koronavírustól, mind a klímaválság okozta egzisztenciális veszélytől. A jelenlegi válság példátlan ébresztő. A talpraállás valódi lehetőség, hogy jóvátegyük a dolgokat a jövő számára.”

Európa 12 legmelegebb évéből 11 az utóbbi két évtizedben következett be. Jóllehet, a kijárási korlátozások drámaian lecsökkentették a légszennyezés mértékét a városokban, szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a kibocsátási célokat nem tudjuk majd betartani, ha visszatérünk a régi szokásokhoz, miután a koronavírus járvány elvonult.

Forrás: Euronews


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...

...a megalapítása óta karbonsemleges módon fenntartott ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről és a légköri szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.